Soort van cassoulet met valess

Omdat ik ook minstens één a twee keer in de week vegetarisch eet zoek ik ook daarin graag naar leuke recepten. Het boek van Anna Jones heb ik een tijdje geleden voor Hebban mogen recenseren. En daar haalde ik inspiratie uit voor dit recept.

Ik pakte een recept van haar en paste het behoorlijk aan. Niet omdat het me niet lekker leek, maar ik gewoon eigenwijs was. En op onze meatless day komt dit gerecht zeker terug. Vegetarisch hoeft alles behalve saai te zijn. Maar dat imago heeft het soms wel. Alsof aardappels, groenten en vlees zo spectaculair zijn. Onbekend maakt onbemind. Het treurigste voorbeeld wat ik me kan herinneren was de epische opmerking tijdens een personeelsuitje. Toen de luxe broodjes met vleeswaren en kroketten werden neergezet riep de uitbater trots: “Owjah, voor de vegetariërs zijn er broodjes kaas.” En dat was het dan ook. Een broodje kaas. Zonder garnering. Witte bolletjes met kaas. Maar voor de vleeseters was er ruim keuze. Jammer moment was dat. Gelukkig zien en waarderen steeds meer mensen de vegetarische keuken en is duidelijk dat vleesloos net zo lekker is als vleesrijk.

Als ik vlees niet zo lekker vond kon ik prima zonder. Want wie heeft er vlees nodig als je hartige en vlezige groenten daarvoor kan gebruiken? In dit recept gebruik ik valess als vleesvervanger maar het is geen plicht. Ik vond het gewoon een leuke toevoeging. Eet dit recept met stukken stokbrood met eventueel wat kruidenboter of hummus en geniet van deze lekkere verwarmende schotel.

Wat heb je nodig:
Voor circa 4 personen:

1 prei in grove ringen
1 teen knoflook fijngehakt
1 stuk gember, duimdikte, geschild en grofgehakt
Optioneel 1 theelepel gerookt paprikapoeder
Zout
Peper
1 blik van 400 gram tomaten
4 eetlepels amandelmelk (of gewone melk)
1 blik van 400 gram kikkererwten uitgelekt
500 gram cherrytomaat, gewassen en deels gehalveerd.
Een bosje basilicum
2 a 3 stengels bleekselderij, schoongemaakt en in plakjes gesneden
2 a 3 valess
Olijfolie

De how to:
Verwarm de oven voor op 200 graden (190 graden hetelucht). Zet een ovenschaal op middelhoog vuur. Voeg een scheut olijfolie, de prei, bleekselderij, knoflook en gember toe en bak alles op laag vuur tot de prei zacht is. Doe het blik tomaten, (optioneel de paprikapoeder) erwten en de amandelmelk erbij en roer door. Breng aan de kook en laat enkele minuten pruttelen. Voeg daarna de (deels gehalveerde) cherrytomaten toe en roer door.

Sprenkel er wat olijfolie over en zet voor 30 minuten in de oven tot de tomaten zacht zijn. Bak 5 minuten voordat de tijd verstreken is de valess in olijfolie tot deze wat krokant is en snijd in reepjes.

Haal de ovenschotel uit de oven, proef, en breng op smaak met zout en peper. Leg de reepjes valess erop en serveer met stokbrood met eventueel kruidenboter en hummus. Lekker.
Cassoulet met valess (vega)1

Cassoulet met valess (vega)2

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *