Snelle stoofpot van aubergine en zoete aardappel

Snelle stoofpot van aubergine en zoete aardappel

Lieve mensen wat een gekke tijd is het momenteel. Ik kan mij voorstellen dat er momenteel veel onrust leeft. Iedereen wordt momenteel getroffen door het virus ook al zijn we wellicht niet eens ziek. Je sociale leven, je werk, de boodschappen, vakanties, je wel of niet vitale beroep, je inkomen, de reguliere gezondheidszorg. Alles staat on hold of is beperkt beschikbaar.

Zelf probeer ik rustig te blijven en zo voel ik mij ook. Mijn jongste was al tien dagen ziek en na een bezoek aan de spoedpost en mededeling dat ze een virus of bacterie kan hebben en we het toch maar even moeten aankijken wachten we maar tot het overgaat en blijven we op afstand en binnen.

Zelf heb ik milde klachten van benauwdheid en her en der een kuchje. We gaan er mee om met de hand die ons is gedeeld. Als ik de verschrikkelijke verhalen lees in Italie dan ben ik al lang blij met onze situatie en hoop ik op het beste. Waar ik mij wel druk om maak zijn de mensen die zich nun iets aantrekken van de social distancing. Die in groepjes aan het chillen zijn of gewoon lekker dicht op andere mensen blijven staan. Doe het niet. Je kan met andermans leven spelen. This is not a drill mensen. Dit is het echte leven. Neem je verantwoordelijkheid. Het zal niet loslopen. Dat doet het namelijk al.

Wat ik echt mooi vind is de massale initiatieven. Mensen die voor elkaar boodschappen doen, de ZZp-ers onder ons gewoon doorbetalen, de kleine ondernemers steunen door juist daar de boodschappen te doen. Ook deze mensen staan toch met gevaar voor eigen gezondheid jou te helpen. En dan de tomeloze inzet van de mensen in de supermarkten, de leraren, de zorg, hulpdiensten, chauffeurs, waterbedrijf, elektra, distributiecentra, vuilnismannen, schoonmakers. Jullie zijn helden. En ik hoop, dat eindelijk gezien wordt dat de onderbetaalde beroepen ook financieel gewaardeerd zullen moeten worden. Een applaus is prachtig maar je koopt er geen rol toiletpapier meer van, als deze er al ligt.

Ook ik doe vandaag een oproep. Als simpele man die ook koken kan. Wees lief voor elkaar. Help hen die nu en komende tijd in de knel gaan komen. De mensen bij de voedselbank, de ondernemers, de ouderen, de mensen in de zorg in brede zin. Van de verzorgingstehuizen tot de hospice, thuiszorg, maatschappelijke initiatieven. Schrijf een kaartje voor een onbekende of bel met ze, bel wat extra met je dierbaren. Meld je aan als vrijwilliger, doneer wat je over hebt aan eten. Doe een boekenruil in de straat of doe een klusje. Kijk ook bij je eigen werk of ontsmettingsmiddelen of mondkapjes of eten over is en doneer dit. Vraag aan de mensen die werken in de cruciale beroepen of je hen ergens mee kan helpen. Door bijvoorbeeld boodschappen te doen of een bakje eten te brengen. Stuur een bericht in de buurtapp. Of zeg een keer extra dank je wel. Uiteraard wel met je eigen gezondheid en veiligheid in gedachten. Samen gaan we hier sterker uitkomen. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

Vandaag deel ik een recept voor een simpel maar goed vullende vegan stoofpot. Een snelle stoofpot van aubergine en zoete aardappel. Eet deze met een stuk brood of rijst en pasta of gewoon alleen de stoofpot zelf. De keuze is aan jou. Blijf gezond, let op jezelf en kookon!

Wat heb je nodig:
2 aubergines
Olijfolie
400 g zoete aardappelblokjes (of 400g zoete aardappel in blokjes gesneden)
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel gerookt paprikapoeder
700 ml passata
Bosje verse basilicum
1 theelepel suiker

De how to:
Was de aubergines en snijd het kontje en topje eraf. Prik er met een mes wat gaatjes in. Doe elke aubergine één voor één in een afsluitbare ovenschaal en zet 6 minuten in de magnetron op 650 Watt. Leg ze daarna even weg.

Doe een scheut olijfolie in een diepe pan en voeg de aardappelblokjes toe. Voeg uienpoeder en paprikapoeder toe en bak de blokjes onder af en toe roeren enkele minuten. Scheur de basilicum. Voeg de aubergines toe en hak ze met een spatel fijn. Voeg de basilicum, passata en suiker toe. Roer door, breng aan de kook en laat het op zacht vuur circa 15 minuten doorkoken. Breng op smaak met zout en peper.

Tip: Voeg aan het eind eventueel nog een blikje mais, of bonen toe.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *