Snelle pulled pork uit de oven

Snelle pulled pork uit de oven

De titel van dit recept klinkt als een tegenstelling. Want pulled pork maak je traditioneel niet in de oven en al helemaal niet snel. Traditioneel maak je dit namelijk op de BBQ en langzaam garend. En ik vind dat allemaal prachtig maar soms heb ik gewoon zin in een lekker stuk vlees maar geen 13 tot 16 uur de tijd of geduld.

En zolang ik geen BBQ thermometer bezit, mijn vuurkunsten nog niet geheel onder controle zijn en met mijn huis-tuin en keuken BBQ niet bijvoorbeeld in de vrieskou ga werken hou ik nog even lekker bij de bereiding in de oven. Knus binnen en zonder omkijken.

Dit gerecht kan dus in al zijn glorie beschouwd worden als pure heiligschennis. Maar wat een heiligschennis is dit zeg. Zo ontzettend lekker. En snel, snel je hebt toch nog wel een bereidingstijd van 5 uur. Maar met de voorbereiding en het in de oven schuiven kan je in tien minuten klaar zijn. Dan is het gewoon wachten.

Sappig draadjesvlees gebakken met een heerlijke kruidenlaag en met een optionele glacering met BBQ saus. Eet het met verse friet of in een kaiserbolletjes, zacht bolletje, rustiek broodje, met knapperige coleslaw en BBQ saus. Gezond is het niet maar wat is het leven waard als je dat ook niet allemaal af en toe kan loslaten. De kruidenrub kan je zelf naar hartelust variëren dus gebruik deze of kies een rub van eigen keuze.

Wat heb je nodig:
1,5 a 2,5 kg Procureur (liefst met bot of “in de been” zoals ze dat zeggen)
3 laurierbladeren
Zeezout

Voor de kruidenrub:
2 eetlepels donkere basterdsuiker
1 eetlepel zwarte peper
1 grote eetlepel zeezout
1 eetlepel gemalen komijn
1 eetlepel gemalen koriander
1 eetlepel uienpoeder
1,5 eetlepel knoflookpoeder
1 eetlepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel mosterdpoeder
1 flinke theelepel rozemarijn
Chilipoeder naar smaak (circa 1/4 theelepel)

Voor de BBQ saus:
Een saus naar keuze of Deze heerlijke saus

De how to:
Maak de kruidenrub klaar en zorg dat de procureur op kamertemperatuur is. Verwarm een elektrische oven voor op 160 graden (hetelucht op 150 graden). Wrijf de procureur helemaal in met de rub en masseer stevig in.
Snelle Pulled pork5
Pak een braadslede en leg de laurierbladeren op de bodem met 200 ml koud water en leg de procureur in de braadslede. Dek de braadslede af met een dubbele laag aluminiumfolie en schuif voor 4 a 4,5 uur in de oven. Ondertussen kan je je verlekkeren aan de geuren die uit de oven komen en alvast de bbq saus maken.

Na 4 a 4,5 uur kan je het volgende doen. Je verwijdert de folie, giet het vocht uit de braadslede en laat de pulled pork nog ongeveer 20 tot 30 minuten zonder glacering bakken in de oven tot de kruidenlaag wat harder is geworden.
Snelle Pulled pork6
Of, je giet het vocht af en kwast de pulled pork in met de BBQ saus. Zet hem nu 15 minuten terug in de oven. Kwast hem nu nog eens in en laat het vlees nog eens 15 minuten in de oven staan tot er een lekkere sticky laag op zit.
Snelle Pulled pork1
Na deze baksessie haal je de pulled pork uit de oven en wikkel je het vlees helemaal in met aluminiumfolie en laat je het vlees minimaal een half uur a één uur rusten.

Pak daarna twee vorken en een schaal. Verwijder de botjes, leg het vlees inclusief alle vleessappen in de schaal en trek het met twee vorken uit elkaar en bestrooi het met wat zeezout. Neerzetten, opscheppen op een bord met een flinke lepel BBQ saus naar keuze of doe het vlees in een lekker versgebakken broodje met de BBQ saus en coleslaw. Hoe dan ook, dit recept is een winnaar. En heb je restjes? Dan heb ik nog een flink aantal recepten op de site waar je deze in kan verwerken. Enjoy!

Top:
Je kan de pulled pork ook een dag van tevoren maken. Trek deze na het rusten uit elkaar en bewaar afgedekt in de koelkast. Voeg de volgende dag een paar lepels bbq saus en appelsap toe, roer door, en warm rustig op in de oven op ongeveer 120 graden. En man oh man dan is hij ook fantastisch.
Snelle Pulled pork2

Pulled pork 2

Share

29 thoughts on “Snelle pulled pork uit de oven

  1. Pingback: Bapao’s met pulled pork (of een andere vulling naar wens) | De man die koken kan

  2. Pingback: Southern Pulled Pork uit de oven | De man die koken kan

  3. Pingback: De man zijn recepten uit de Metro | De man die koken kan

  4. Beste Walter,
    wij willen je ontzettend bedanken voor het machtig ,mooie,en heerlijke recept van Pulled Pork.
    Het recept had mijn partner gelezen op zijn werk uit de Metro en zijn daar mee aan de slag gegaan.Wat een ontzettende smaakbeleving.vooral met de gerookte paprikapoeder fantastisch gewoon.
    We hebben je barbeque saus en de koolsaalde er ook bij gemaakt en dit alles bij elkaar was een geweldige combinatie.
    Eerste kerstdag gegeten en zooo genoten.zijn groot fan van je geworden en gaan jou absoluut volgen want je hebt precies de kennis die wij zo graag op prijs stellen (en dat is SMAAK)!!
    Zelf zijn we beide als kok werkzaam in de bedrijfscatering dus je snapt dat wij van een goede gezonde en soms minder gezonde smakelijke hap houden.
    Nogmaals ontzettend bedankt voor dit heerlijke recept en we hopen nog veel van jou lekkernijen te bereiden en te eten.
    Met vriendelijke groet,
    Karin van den Bos.
    Henk de Roos.

    • Wauw, ik kom net terug van het verslinden van 950km asfalt en lees net jullie bericht. Wat ontzettend aardig! Dank jullie voor dit geweldige compliment en super dat het jullie zo gesmaakt heeft! Hoop meer van jullie te horen! Grt Walter

  5. En alweer staat het in de oven; het hele huis ruikt lekker…
    Dankjewel voor dit recept, in combinatie met de Sodeknetterse BBQ saus om van te watertanden!

  6. Pingback: De man zijn Pulled Pork lasagne of gewoon klassieke lasagne

  7. Pingback: Pulled pork | Koen Schyvens

  8. Super recept heb het al vaak gemaakt.
    Vraagje ik wil nu eens een flink stuk maken circa 3 Kg. Heb je een advies in hoe ik de oventijd moet aanpassen?

    Grt Dré

    • Dag Dre,

      Ik zou niet zoveel veranderen aan de kooktijd. Je kan het een halfuurtje langer bakken. Maar ik heb ook wel eens 3kg gemaakt op dit recept (in de de been dan).
      En vergeet hem vooral niet te laten rusten in alu-folie.
      Grt
      Walter

  9. Beste Walter,

    Ik heb het recept gebruikt met iberico en everzwijn, beide super.
    Ga hem nu met goedkope procureur maken, ik hou je op de hoogte

    Bedankt,

    Erwin

  10. Top recept! Had een uitgebeend nek van 2,8 kilo, 1e uur op 120, daarna 4 uur op 150 afgegoten maar wel bewaard en gelakt met de bbq saus en nog 2x een kwartier. De bbq saus is top, had zo mijn twijfels want ruikt zuur en nodigt niet uit maar de smaak is geweldig. Bijna een uur in de folie en toen uit elkaar getrokken, het bewaarde kookvocht/jus even aan de kook gebracht en erover gegoten en het was heerlijk op brood met een frisse koolsla.

    Bedankt, had er een hard hoofd in om het in de oven te doen maar was zeer geslaagd.

    • Hoi Sandra
      Als je enkel broodjes pulled pork zou eten reken op circa 6-8 personen en 2 broodjes p.p. Je kan restjes echter prima invriezen en later nog een keer eten. Kookon!

  11. Jouw recept gevonden en uitgeprobeerd de eerste keer waren we gelijk met z’n allen om en inmiddels alweer voor de zoveelste keer gemaakt. Heerlijk en precies zoals wij het lekker vinden.
    Dankjewel

  12. Hallo Walter,
    Dit recept lijkt me superlekker, en ik wil het graag maken, maarrrr…wat is Procureur?
    Domme vraag waarschijnlijk, maar ik weet het echt niet!
    Groetjes,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *