Snel sodabrood

Snel sodabrood

Zijn het echt alweer twee weken die voorbij zijn? Ik kijk achterom en nu plaats ik alweer het recept voor snel sodabrood. Misschien komt het door de 1.5m samenleving en het thuiswerken dat alle dagen erg op elkaar lijken? Dat het daardoor zo vliegt? Of misschien dat ik redelijk druk ben geweest? Zowel op werk als in huis? De afgelopen weken stonden bij ons in het teken van slopen en weer opbouwen. Geen quarantaine sloop die we spontaan bedachten maar een zorgvuldig geplande verbouwing vanaf januari en die gelukkig door kon gaan. Onze hele badkamer is gesloopt en vanaf niets opgebouwd.

We hebben zo drastisch gesloopt dat onze oudste rechtstreeks de badkamer in keek vanuit haar kamer en ook vanaf de gang konden we zonder deur de badkamer in. De muren in ons huis waren zodanig slap dat deze de nieuwe tegels niet zouden kunnen houden. En dus hatsee, als Miley Cirus op een sloopbal de muren neergehaald. Daarna opruimen, helemaal strippen, leidingen gelegd door de aannemer en een week wachten voordat de aannemer weer kon opbouwen. Al met al drie weken zonder badkamer.

Maar wat zijn we blij met het resultaat. Een badkamer waarin je niet meer kon douchen vanwege lekkage in onze slaapkamer, de kraan van de wasbak die het al enkele maanden niet meer deed, de wc knop die constant bleef hangen. Ik geloof dat het wel tijd werd. Best een uitdaging hoor, thuiswerken, thuis onderwijs geven en vervolgens een volle week getimmer, mensen in huis, de enorme hoeveelheid bouwstof. En her en der wel wat twijfels of het nog goed gaat komen. Met alle “ik-vertrek” afleveringen en “help mijn man is klusser” perikelen in mijn achterhoofd. Zaterdag de laatste punten op de i en dan kan ik weer met mijn rubberen eendje het bad in. Hoezee.

Vandaag plaats ik een recept voor een sodabrood dat je in een halfuurtje gemaakt hebt en op tafel. En met het gebrek aan gist in de winkels een gemakkelijk alternatief. En mijn hemel wat is dit lekker. Ik heb de basis van het recept van Nadiya Hussain van de Netflix serie Nadiya’s time to eat en toen ik het haar zag maken rende ik nog net niet direct de keuken in. Ik maakte twee variaties op dit brood maar gooi erin wat je zelf lekker vindt. Zonder suiker en met gewone melk in plaats van sojamelk en olijven, zongedroogde tomaat en geraspte kaas bijvoorbeeld. Of stukjes chocolade en karamel? Je kan hier heel veel kanten mee op. Maken dus. Ik wens u een fijn Pinksteren en Kookon!

Wat heb je nodig:
500 g volkorenmeel
1 theelepel zout
1/2 eetlepel bakpoeder
3 zakjes vanillesuiker
50 g roomboter
300 ml magere yoghurt en 200 ml sojamelk

Of:
Rasp van 1 citroen en paar druppels citroensap
Snuf kaneel
1 appel geschild en in kleine blokjes.

Of:
Grote hand studentenhaver en 1 eetlepel donkere basterdsuiker extra

Verder nodig:
Bakpapier

De how to:
Verwarm de oven voor op 220 graden (210 hetelucht) en verwarm een bakplaat NIET mee.
Roer het meel, zout, bakpoeder en vanillesuiker door elkaar.

Voor het appel-brood:
Rasp een citroen en voeg dit met een flinke snuf kaneel toe aan je beslag. Schil een appel en snijd deze in kleine blokjes. Doe een paar druppels citroensap over de appels en hussel. Voeg de appels toe aan het beslag roer door.

Voor het noten-rozijnenbrood:
Voeg een grote hand studentenhaver en 1 eetlepel donkere basterdsuiker toe aan het beslag en roer door.

Maak een kuiltje in het beslag. Doe de boter in een magnetronbestendig schaaltje en zet deze 50 g 30/45 sec op 650 Watt in de magnetron tot deze gesmolten is. Giet dit in het midden van je beslag.

Doe de magere yoghurt en sojamelk in een mengkom en roer door. Giet dit in je beslag.
Roer met een pollepel het beslag goed door elkaar en breng het deeg even met je handen samen. Kneed ongeveer 20 seconden. Maak er een ronde plak van circa 7 cm hoog.

Leg deze op een koude bakplaat op een vel bakpapier. Pak een scherp mes en snijd door het midden van het brood. Snijd dan nog een keer door het midden zodat het deeg uit vier stukken bestaat en snijd dan elk kwart nog een keer door midden.

Schuif de bakplaat in de oven en bak circa 25-30 minuten goudbruin.

Recept sodabread

Snel sodabrood

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *