Slabootjes met garnalen, zalm en whiskeysaus

Omdat onze familie steeds verder groeit, en de gezinnen van mijn vrienden ook is het steeds lastiger om voor een grote groep mensen een diner te organiseren. Wij lossen dat vaak op door allemaal wat te eten mee te nemen als we met een grote groep samen komen. Ik vind dat altijd te gek. Ik ben gek op grote tafels met diverse gerechten. Met elkaar eten, biertje erbij, zelf een bordje samenstellen en genieten van wat iedereen heeft gemaakt. Nieuwe smaken ontdekken. De tijd dat iedereen dan een kant en klare winkelsalade meeneemt of iets dat kant en klaar onder een plasticje vandaan komt is bij ons wel over. Een te gekke verandering vind ik dat zelf, al dat versgemaakte voedsel.

Met mijn (schoon)familie vierde we onlangs OudSinterkerstennieuw. Omdat we elkaar rond de feestdagen niet hadden gezien besloten we begin januari bij elkaar te komen en lekker met elkaar te lunchen en bij te praten. Lekkere soepen, mijn Albongidas, salades, het kwam allemaal voorbij. Een kers op de gezelligheid van die dag.

Naast mijn gehaktballetjes maakte ik ook deze slabootjes met garnelen en gerookte zalm. Een eetbare garnalensalade met allemaal lekkers gevuld. Dit gerecht kan natuurlijk niet achterblijven op mijn site. Dus heb je binnenkort ook een gezellig samenzijn en weet je niet wat je mee moet nemen? Probeer dit eens. Maak de saus thuis en neem de mee en maak het ter plekke. Easy peasy en zeker weten dat mensen blij verrast zullen zijn! Enjoy en kookon!

Wat heb je nodig:
Voor circa 20 slabootjes

200 gram Hollandse gekookte garnalen
150 gram gerookte zalm in stukjes
2 a 2,5 kropjes Roma sla
Rasp van 1 citroen en circa het sap van een halve citroen
Flinke hand knoflookcroutons
1/2 komkommer grof geraspt of met een mandoline in sliertjes gesneden
1/2 rijpe avocado in blokjes
1 hand gezouten en grof gebroken cashewnoten

Voor de whiskeysaus:
4 eetlepels Griekse yoghurt
1,5 eetlepel ketchup
1 theelepel Worcestersaus
Chilipeper (naar behoefte)
Sap van een halve citroen

De how to:
Snijd de Roma slakropjes doormidden en haal van de kroppen circa 20 blaadjes die je als bootje kan gebruiken. Leg deze op een grote plank.

Snijd met een mandoline de halve komkommer of rasp hem grof. Als je raspt knijp de stukjes dan uit. Snijd de avocado in blokjes.

Beleg de slabootjes met de garnalen, stukjes zalm en komkommer. Bestrooi met de croutons en de stukjes cashewnoten. Rasp met een fijne rasp de schil van de citroen boven de bakjes zodat er overal wat rasp valt en sprenkel wat citroensap over de bakjes.

Maak de saus door alle ingrediënten met een snuf chilipeper te mengen. Proef en voeg eventueel nog wat citroensap en ketchup toe. Besprenkel de slabakjes met de saus en serveer de rest van de saus er bij. Enjoy!
Slabakjes met garnalen1

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *