Simpele spiesjes met kleverige kip, bbq saus en notendip

Dit lekkere recept stond een jaar of twee geleden in de Jamie Magazine. Het was een kindvriendelijk recept voor de Food Revolution Day. Leuk om samen te maken en redelijk gezond. Toen ik laatst met vrienden ging eten wilde ik een gezond en leuk bijgerecht bedenken en opeens herinnerde ik me dit weer. Ik paste het recept wat aan, want heej, mijn eigen draai enzo en dus is dit mijn versie van deze spiesjes met kleverige kip. Maar alle hulde aan de mensen bij Jamie Magazine voor het lekkere idee!

Als je deze malse kip op de spiesjes hebt is het heerlijk om de kleverige kip in een lekkere bbq saus of ander sausje te dippen en daarna door gemalen pinda’s heen te halen. Dat geeft een mals, knapperig en zoetzuur geheel. Smaakbommetjes zijn het. Natuurlijk is de kip de showstopper van deze spies maar als je er tussendoor nog wat lekkere groentes tussen doet (cherrytomaten, komkommer, courgette, paprika, olijven enzovoorts) heb je er ook nog flink wat vitamines bij. En het slimme is dat kinderen vaak dan nog wel bereid zijn de groenten te eten om bij die kippetjes te komen (als ze daar normaliter niet zo happig op zijn).

Dit is een leuk recept bij feestjes, picknicks of als verantwoord(er) tussendoortje. En overigens voor grote mensen ook enorm lekker. De hoeveelheid voor dit recept is echt voor een feestje bedoelt maar halveer de hoeveelheden gerust als je met minder personen bent.

Wat heb je nodig:
Voor flink wat spiesjes

Voor de kip:
4 kipfilets (liefst biologisch)
1/2 theelepel uienpoeder
2 theelepels salie
1/2 citroen
4 eetlepels honing
4 tenen knoflook
Flinke snuf zoete paprikapoeder
2 theelepels honingmosterd
Olijfolie

Voor de spiesen:
150 gram zoute pinda’s fijngemalen
2 komkommers in blokjes
500 gram Cherrytomaten
Eventueel andere lekkere te spiesen groenten (courgette, paprika, olijven)
BBQ saus

Verder nodig:
Aluminiumfolie
Braadslede
Staafmixer

De how to:
Verwarm de oven voor op 160 graden (150 graden hetelucht).
Doe de kip, knoflook, uienpoeder, 1/2e citroen en salie in een braadslede met een scheutje olijfolie en meng door elkaar. Dek de braadslede af met aluminiumfolie en zet voor circa 1 uur in de oven tot de kip gaar is.

Haal de kip na dit uur uit de braadslede. Pak 4 eetlepels van het kookvocht en doe dit in een maatbeker. Knijp de citroen uit en voeg de knoflook toe. Pureer met de honing en giet in de braadslede. Zet de braadslede nog circa 10 minuten in de oven of tot de saus kleverig oogt.

Trek de kip uit elkaar, bestrooi met wat zoete paprikapoeder en roer de saus uit de braadslede door de kip met een theelepel mosterd. Dek af en laat eventueel afkoelen tot gebruik (of eet warm).

Maak een lekkere BBQ saus en maal de pinda’s fijn.

Spies de kip, tomaat, komkommer en eventuele andere groenten op de spies. Dip, bij het eten, de kipstukjes in de BBQ saus en dip daarna in de gemalen nootjes. Heerlijk.
Kleverige kipspiesen 2

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *