De sensaties van smaak – Bob Holmes WINACTIE! #spon (gesloten)

  De sensaties van smaak – Bob Holmes WINACTIE!#spon (gesloten)
  winactie De sensaties van smaak Bob Holmes

  Waarom zijn pinda’s en bier zo’n goede combi? En wist je dat er mensen zijn die een specifieke genetische variant hebben van de bitterontvanger waardoor zij sommige groenten extra bitter ervaren? Wat gebeurt er als je smaken uitschakelt? En wat doen kleuren en geuren met smaak? Wat gebeurt als je eet met je neus dicht? En hoe werken chef-koks met smaak? Bob Holmes, wetenschapsjournalist, schreef het boek:‘De sensaties van smaak’. Bob Holmes noemt zichzelf een middelmatige amateurkok met een bovengemiddeld enthousiasme en een bovengemiddeld goede neus. Hij is dus niet direct een smaakexpert. Maar hij is van mening dat als hij zijn weg kan vinden in de wereld van smaak, iedereen dat kan. Op een wetenschappelijke maar wel toegankelijke manier neemt hij je mee in de wereld van smaak en de zintuigen die daar een rol in spelen. Je ontdekt al lezende hoe, geurexperts, fabrikanten, koks en zelfs recept producerende computers gebruik van smaak maken.

  Pinda’s en bier? Waarom is die combi zo goed? Omdat het zout van de pinda’s bitter tempert en daardoor andere smaken de ruimte geeft. Je bier krijgt dus een “betere” of meer smaak dan dit zou hebben zonder pinda’s. Dit boek staat vol dit soort weetjes. Smaak bestaat niet alleen uit wat je proeft (zout, bitter, zoet, zuur, unami en ook als discussiepunt vet) maar ook geur, aanraking, geluid en pijn (in de vorm van hitte en koelte van pepers en bijvoorbeeld munt). Over smaak valt juist wel te twisten en het is leuk te lezen dat bijvoorbeeld een zelfde tomatensoep voor iedereen ook echt anders smaakt door allerlei factoren.

  Ik lees dat een appel bijvoorbeeld uit maar liefst uit 2500 verschillende geur en smaakstoffen bevat maar een appelsnoepje maar 26 geur en smaakstoffen bevat omdat je veel minder van die geur en smaakstoffen nodig hebt om de smaak van appel te proeven. Het zijn dit soort leuke weetjes die je horizon op het gebied van smaak verbreden.

  Dit boek levert niet alleen perfecte anekdotes voor feestjes of op kantoor maar helpt ook echt je kennis rond dit onderwerp te vergroten. Met dit boek laat Holmes zien welke chemische, biologische en psychologische processen plaatsvinden als we eten. Dat smaak en herinnering bijvoorbeeld samen gaan. Dat is evolutionair van belang om het juiste voedsel te kunnen blijven kiezen en het verkeerde te vermijden. De mensen die wel eens te diep in een glas hebben gekeken na bijvoorbeeld een hele avond dezelfde cocktails zullen daarna vaak een aversie hebben tegen die betreffende cocktail. Dat is een psychische en fysiologische reactie die wordt gecreëerd door de herinnering aan de smaak.

  Dit boek is voor iedereen geschikt die graag wil weten hoe onze zintuigen samenwerken en hoe we smaak beleven. Dit boek ook lezen? Ik mag één exemplaar van ‘De sensaties van smaak’ weggeven.

  Hoe kan je dit boek winnen? Deel deze blog op sociale media (op Facebook, Twitter of Instagram en tag De man die koken kan: Op facebook: @demandiekokenkan, op Twitter @mandiekokenkan en Instagram @demandiekokenkan). En om je deelname te voltooien vraag ik je in de reacties onder deze blog de meest vreemde (maar wel super lekkere) smaakcombinatie achter te laten die je ooit hebt gegeten.

  Op 19 juli kies ik een random winnaar  (maar het is zo leuk te lezen welke gekke smaken iedereen heeft ervaren) en die krijgt het boek thuisgezonden. Simpel toch! Dus doe even mee en wie weet geniet jij straks van dit leesvoer!

  Titel: De sensaties van smaak
  Auteur: Bob Holmes
  ISBN: 9789045027203
  Uitgeverij: Atlas Contact
  Prijs: € 24,99

  Dit boek en de bijbehorende winactie is mij door de uitgever ter beschikking gesteld. Deze recensie bevat enkel mijn eigen mening.

  Share

5 thoughts on “De sensaties van smaak – Bob Holmes WINACTIE! #spon (gesloten)

 1. Gedeeld hoor

  Vreemde maar super lekkere combinatie vind ik persoonlijk kip met chocolade.
  Dit 1 keer gekregen in een restaurant, vond het wel een bijzondere combi dus daarom besteld.
  Was super lekker en later thuis ook paar keer klaar gemaakt.

 2. Ik ben dol op dropjes met Fanta, en op speklapjes hoort een dikke laag appelmoes. Maar ik weet niet of dat weird is. Groetjes, Monique (gedeeld op Twitter @nerdiepink) .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *