Romige broccolistamppot met spek & hertenbiefstuk

Ik ben nu zo een tien maanden met mijn blog aan de gang en man o man wat heb ik er een lol in. Ik ben deze blog in eerste instantie voor mijzelf begonnen om weer te schrijven en om mijn favoriete recepten uit kookboeken en tijdschriften vast te leggen. Een beetje het idee van mijn eigen online kookboek. Dat scheelt een hoop zoekwerk en kastruimte. Maar zoals elke blogger wil ook ik graag gelezen worden.

Het koken, fotograferen, schrijven en de zware taak van opeten voor mijn blog levert mij al een hoop voldoening op. Maar het is echt te gek om te zien dat jullie als lezers mijn recepten proberen en waarderen. Mijn toenemende bezoekersaantallen zijn voor mij dan ook een mooie kers op de taart voor de afgelopen periode waarin ik veel tijd heb gestoken in deze blog. En daarvoor mijn grote dank en waardering aan jullie. Het zijn immers jullie, mijn lezers, die via Twitter of deze site, mijn wekelijkse krabbels en gezwets moeten verstouwen. Dus daarvoor een diepe buiging aan jullie en heel veel dank.

Het schrijven van deze blog geeft mij de kans om meer ervaring op te doen met schrijven, fotograferen, voeding en koken. Het is vooralsnog een hobby want ik ben ook de man die nog gewoon 32 uur werken kan. Maar met deze hobby en ervaringen hoop ik daarmee wel ooit een stap te kunnen zetten in de beroepsmatige wereld die daar omheen zit. Ik heb nu een eerste kans gekregen.

Met gepaste trots kan ik zeggen dat die eerste stap in deze richting is gezet nu ik voor Hebban Culinair (www.hebban.nl) kookboeken mag gaan recenseren. Een enorme leuke uitdaging waar ik enorm veel zin in heb. En wie weet waar dit avontuur me weer naar toe leidt. Dus, arme lezers, naast mijn wel en wee achter het fornuis en de nodige recepten gaan jullie ook nu ook nog regelmatig recensies voorbij zien komen van diverse kookboeken die ik mag lezen en waar ik uit mag koken. Nog meer leesvoer dus!

Mensen die mij vaak lezen weten dat ik veel van mijn inspiratie haal uit andere recepten die ik dan weer aanpas aan mijn eigen “De man” stijl. Maar inmiddels durf ik ook steeds meer mijn eigen recepten te plaatsen. En daarom vandaag een eigen creatie. Het wildseizoen is weer begonnen. Dus kreeg ik zin eens iets te maken met hert of een niet meer zo wild zwijn.

Omdat het kouder wordt vond ik een stamppot wel gepast. Maar laat ik daar nou zelf helemaal niet zo van houden. Dus bedacht ik een stamppot die ik wel lekker vind. Een romige stamppot met broccoli en spekjes. Daarbij serveerde ik malse plakjes hertenbiefstuk en een heerlijke rodewijnsaus. Voor mijn kinderen liet ik het hert en de saus achterwege maar gaf ik ze er een lekker stukje rookworst bij. Een hartig en o zo lekker herfst/wintermaal is het gevolg. Ik hoop dat jullie hier net van zo van genieten als ik. Kook on allemaal!

Wat heb je nodig:
Voor 4 personen:

Romige Broccolistamppot met spekjes
800 gram stamppotaardappels in de schil
100 gram spekjes
1 groentebouillonblokje
400 gram broccoli in stukjes
Klontje roomboter
Scheutje melk

Voor de Rodewijnsaus
200 gram champignons in plakjes en stukjes
2 wijnglazen rode wijn
2 uien in dunne ringen
4 tenen knoflook in plakjes
2 theelepel tijm
Zout
Peper
Olijfolie
2 theelepels donkere basterdsuiker
Een beetje citroensap
100 ml water
2 theelepels maïzena

Voor de hertenbiefstuk
Vier hertenbiefstukken
Zout
Peper
Olijfolie
Klein klontje roomboter

Optioneel:
Wat kort gekookte bladspinazie en doperwten voor een extra groentekick.

De how to:
Zorg dat de hertenbiefstukken op kampertemperatuur zijn.

Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de spekjes toe en bak deze rondom goudbruin maar bak ze niet uit. Ze moeten nog een beetje bite hebben. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.

Was de aardappels en snijd ze met schil in dikke plakken. Doe ze daarna in een pan water. Zet op het vuur met het groentebouillonblokje erbij en breng aan de kook. Kook de aardappels volgens de verpakking zacht en laat de laatste 13 minuten de gewassen en in stukken gesneden broccoli meekoken.

Snijd ondertussen de uien in dunne ringen en de knoflook in dunne plakjes. Snijd de champignons in plakjes en enkele in grove stukken. Zet een pannetje op matig vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Bak de uien, knoflook, champignons en tijm op zacht vuur tot de uien zacht zijn. Zet het vuur hoger en voeg dan de wijn toe. Laat dit enkele minuten inkoken tot er nog een klein laagje wijn over is. Voeg een kneep citroensap toe. Doe dan de 100 ml water en de basterdsuiker erbij en breng de saus weer aan de kook. Roer goed door. Doe twee theelepels maïzena in een glas en roer door met een scheutje koud water tot je een papje hebt. Voeg dit toe aan de rodewijnsaus en laat nu heel zachtjes koken tot de saus wat is ingedikt. Proef en breng eventueel nog op smaak met zout en peper en wat citroen.

Giet de aardappels en broccoli, als ze zacht zijn, af. Doe ze terug in de pan. Voeg de klont boter, de spekjes en en een scheutje melk toe en stamp alles samen fijn tot een romige en mooie puree ontstaat. Doe een deksel op de pan tot je gaat serveren.

Nu is het enkel zaak de biefstuk te bakken. Zet een pan op middelhoog vuur en doe er een scheutje olijfolie en een klontje boter in. Dep de biefstukken met een stuk keukenrol droog en strooi er wat zout en peper op. Doe de biefstukken in de pan en laat deze onder geregeld heen en weer schuiven in de pan circa 3 minuten aan elke kant bakken. Of bak ze tot ze de voor jou gewenste gaarheid hebben. Haal ze uit de pan, besprenkel met olijfolie en laat ze vijf minuten in aluminiumfolie rusten.

Tijd om te serveren. Zet de stamppot op tafel. Haal de biefstukken uit de aluminiumfolie en voeg het vocht dat uit de biefstukken is opgevangen bij de rodewijnsaus. Roer de saus nog eens door en zet deze ook in een mooi schenkkannetje op tafel. Snijd de biefstuk in mooie plakjes of laat een ieder dat zelf doen.

Maak een mooie heuvel van de stamppot op je bord, leg er wat plakjes hertenbiefstuk bovenop en schenk er wat van de saus over. Te lekker…
broccolistamppot hert2

broccolistamppot hert1

Share

One thought on “Romige broccolistamppot met spek & hertenbiefstuk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *