Risotto met groene asperges en spek

Het aspergeseizoen is in volle gang en in de blogwereld gonst het van de heerlijkste aspergegerechten. Ik kan dan natuurlijk eigenlijk niet achterblijven om ook iets te maken met dit witte en groene goud. Toen het onlangs moederdag was en de kinderen mijn heldin extra in het zonnetje aan het zetten waren met mooie zelfgemaakte creaties kon ik ook niet achterblijven natuurlijk. Dus in plaats van een tekening of een leuk kleiwerk besloot ik in de keuken zelf iets te maken.

Het recept van mijn heldin haar keuze werd risotto. En dus maakte ik een risotto met asperges. Omdat ze niet zo dol is op kaas besloot ik grote hoeveelheden achterwege te laten en wat crème fraîche toe te voegen. Een romige risotto met een lekkere zoute bite van de spekjes en een heerlijk aroma van de asperges is het resultaat. En mijn bende van drie vond hem ook heerlijk. Dus noem ik het ook behoorlijk kindvriendelijk. Dus wil je wat lekkers op tafel toveren nu de asperges nog volop te verkrijgen zijn, dan is dit recept zeker aan te raden.

Ben je vegetariër? Laat dan de spekjes weg en je hebt een super vega recept! Kookon!

Wat heb je nodig:
1 witte ui gepeld en gesnipperd
350 gram groene asperges
280 gram risottorijst
1 liter groentebouillon
1/2 venkelknol in reepjes gesneden
1 teen knoflook fijngehakt
1 flinke hand Parmezaanse kaas
30 gram gezouten roomboter
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels crème fraîche
150 gram ontbijtspek in blokjes
Peper

De how to:
Zet een hoge pan op zacht vuur en zorg dat je de hete bouillon in een andere pan bij de hand hebt. Snijd de venkel, snipper de ui en hak de teen knoflook fijn. Laat de boter smelten in de pan samen met de eetlepel olijfolie en voeg de venkel, ui en knoflook toe. Bak de ui in circa 5 minuten zacht en vergeet niet af en toe te roeren.

Pak de asperges, verwijder het houtige gedeelte aan de onderkant en snijd de asperges in ringetjes met uitzondering van de toppen. Die zijn het lekkerste.

Doe, als de ui zacht is, de rijst bij de groenten en roer door tot de korrels wat glazig worden. Voeg de asperges toe en de eerste twee soeplepels bouillon. Breng aan de kook en zet het vuur daarna zacht zodat het enkel zachtjes pruttelt. Roer de risotto ongeveer elke dertig seconden door en voeg, als de bouillon bijna verdampt is weer één a twee lepels bouillon toe. De risotto moet telkens een beetje onderstaan.

Bak ondertussen in een koekenpan (zonder olie of boter) de spekjes en laat deze uitlekken op een stuk keukenpapier als ze goudbruin zijn.

Als de bouillon bijna allemaal op is is proef je de risotto. De korrels moeten zacht maar nog een beetje stevig zijn. Is de risotto nog niet gaar dan voeg je gewoon telkens wat kokend water toe tot hij wel gaar is. Haal daarna de pan van het vuur. Roer de spekjes, de kaas en crème fraîche erdoor en laat de risotto met een deksel op de pan nog twee minuten rusten. Proef en voeg eventueel nog wat peper toe. Eet smakelijk.

Risotto met asperges

Risotto met asperges 2

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *