Rijstburritos met gehaktvulling

Rijstburritos met gehaktvulling

Een tortilla is een perfect vervoersmiddel voor allerlei lekkers. Dit recept voor rijstburritos met gehaktvulling baseerde ik op een recept dat ik ooit eens bij Jamie Oliver zag. Burritos gevuld met rijst en vlees en dan met kaas opgewarmd in de oven. Man o man wat is dat een lekker idee. Deze tortilla’s zijn mijn variant hierop en je kan deze bijvoorbeeld een dag van tevoren al maken zodat je ze enkel nog even hoeft op te warmen in de oven of de BBQ. Lekker voor onderweg maar ook heerlijk als avondeten. Serveer ze dan met wat extra groenten of salade om aan je dagelijkse hoeveelheid te komen.

Wat heb je nodig:
Voor 6 tortilla’s (1 ½ per persoon):
150 g pandanrijst
2 tenen knoflook

Zout
Olijfolie
200 g rundergehakt
Peper
1 theelepel komijnzaad
200 g vleestomaat (circa 1 grote)
1 eetlepel ketchup
2 eetlepels zoete chilisaus
½ eetlepel Worcestersaus
130 g uitgelekte linzen (uitlekgewicht)
1 eetlepel rodewijnazijn
¾ komkommer
1 avocado
6(volkoren) tortilla’s
3 plakken cheddar (smeltkaas)

Nog meer nodig:
Aluminiumfolie

De how to:
Zet een pan op hoog vuur en breng aan de kook. Kook de rijst volgens de verpakking gaar samen met de tenen knoflook. Giet af en laat de rijst afkoelen. Prak, voordat je de tortilla’s gaat beleggen, de tenen knoflook door de rijst met een snuf zout en een ½ eetlepel olijfolie. Roer om en zet opzij.

Bak het gehakt in een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur rul. Voeg een snuf zout en peper toe en het komijnzaad. Hak de vleestomaat fijn en voeg dit met de ketchup, 1 eetlepel van de zoete chilisaus en de Worcestersaus toe. Roer om en laat circa 3 minuten pruttelen terwijl je af en toe roert. Laat de linzen uitlekken en voeg toe aan de koekenpan. Roer om en haal de pan van het vuur. Voeg de laatste eetlepel zoete chilisaus toe, de eetlepel rodewijnazijn en breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen tot gebruik.

Leg de komkommer op een tortilla en snijd af zodat deze net zo lang is. Halveer nu de komkommer en snijd de ene helft in vieren. Snijd het natte binnenste uit de komkommer. Snijd de overige helft van de komkommer in de lengte in tweeën en snijd één van de stukken ook in tweeën en snijd ook daar het natte binnenste weg. Als het goed is heb je 6 stukken die net zolang zijn als de tortilla. Halveer de avocado, verwijder de pit en het vruchtvlees en verdeel het vruchtvlees in 12 plakjes.

Leg 6 vellen aluminiumfolie klaar die ruim langer zijn dan de tortilla en leg op elk stuk een tortilla.

Verwarm de oven voor op 180 graden (170 hetelucht). Verwarm een bakplaat (of 2) mee. Verdeel de rijst over de tortilla’s en smeer uit. Leg in de breedte van elke tortilla circa 2 tot 3 eetlepels (echte eetlepels) vleesvulling in het midden. Verdeel dan over elke tortilla in het midden een ½ plak smeltkaas. Leg er in de breedte een strook komkommer naast en twee plakjes avocado. Rol de tortilla strak op in aluminiumfolie en draai de uiteinden van de folie om (zoals een toffee). Leg ze 20 minuten in de oven en serveer ze met een lekkere salade of gekookte groenten en een lekkere dipsaus.

Leg ze voor de BBQ op de indirecte kant en laat ze enkele minuten goed doorwarmen. Succes verzekerd.
Rijstburritos met gehaktvulling

Share

7 thoughts on “Rijstburritos met gehaktvulling

  1. Heel lekker, ik had dit recept gemaakt voor 50-mensen in the Canadian Legion. Alles was op in 15 minuten.

    Derk Duermeyer
    Ottawa Canada

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *