Vegetarische burger met gekarameliseerde uien

Vegetarische burger met gekarameliseerde uien

Als man, die koken kan, heb ik inmiddels al flink wat stoer voer op mijn naam staan. Pulled pork, varkenshaas, spareribs, hotdogs, hamburgers. Ik ben gewoon ook ontzettend gek op vlees. Maar ook ik denk aan de ecologische voetstap die al dat vlees achter laat en dus eet ik ook regelmatig vegetarisch. Als bewuste keuze, maar ook omdat het gewoon erg lekker is. En ik vond het dan ook tijd voor een stoer voer recept maar dan vegetarisch. En dus bedacht ik mijn eigen vegetarische burger. Omdat je daar nog steeds lekker bij kan grommen en kliederig eten maar er geen dier bij betrokken is geweest.

Deze vegetarische burger is wel iets minder steviger dan een echt stuk rund maar qua smaak is hij ontzettend lekker en heeft hij een goede hartige smaak door de erwten en champignons. Zoals mijn heldin zei: “Hij wordt bij elke hap lekkerder.” Je kan deze burger gewoon op een broodje eten met je favoriete hamburger toppings maar ik deed er voor de extra touch nog heerlijke zoete gekaremaliseerde uien bij uit “Jamie’s Comfortfood.”

Voor het maken van de hamburgers geef ik je nog wel een belangrijke tip mee. De hamburgerpasta is na het pureren wat nat en je moet dan ook snel werken om er burgers van te maken. De burgers vries je na het maken kort in om de vorm te behouden. Zorg dat je genoeg bloem op je handen hebt en de burgers goed door het bloem rolt om plakken te voorkomen. Verder is dit recept echt easy peasy. Dus probeer deze heerlijke burgers eens en laat me weten wat je vindt! Heerlijk vega stoer voer! Grommmmm!

Wat heb je nodig:
Voor 4 broodjes

Voor de gekarameliseerde uien:
3 uien in gepeld en gesneden in plakken van 2 cm
125 ml rodewijnazijn
60 gram donkere basterdsuiker
2 laurierbladeren
zout
peper
Klont boter a 20 gram
Olijfolie

Voor de vega burgers:
240 gram uitgelekte kikkererwten
200 gram bevroren doperwten
2 tenen knoflook
100 gram kastanjechampignons (circa 10) even bakken tot goudbruin met wat zout en peper en af laten koelen.
1 theelepel sesamzaad
2 eetlepel sojasaus
1 theelepel gemalen komijnzaad
Circa 75 gram bloem of volkorenmeel en een handje extra
Peper
Olijfolie
2 tomaten in plakken
4 augurken in plakken
Ketchup

4 hamburgerbroodjes of Kaiserbollen.

Optioneel: pureer een rode peper mee als je de burgeringredienten pureert.

Handig om te hebben:
Keukenmachine
Bakpapier

De how to:
Pak een pan die je kan afsluiten met een deksel. Pel de uien en snijd ze in plakken van circa 2 cm dik. Doe de klont boter in de pan samen met een scheut olijfolie, de laurierbladeren en de suiker. Roer tot de boter is gesmolten en leg dan de uienringen in de suiker. Bestrooi met wat zout en peper. Zet het vuur op matig en bak de uien enkele minuten. Voeg daarna de rodewijnazijn toe, breng aan de kook en zet daarna het vuur laag. Doe het deksel op de pan en bak de uien in circa 35-40 minuten tot ze zacht zijn en aan de onderkant een stroperig laagje karamel hebben. Verdampt er teveel vocht? Voeg dan nog een klein beetje water toe. Denk er niet aan te proeven met een blote vinger (het is zo verleidelijk) maar karamel geeft kleverige brandwonden!

Ga als de uien zacht staan te bakken aan de slag met de burgers.

Snijd de champignons in plakjes en bak deze op hoog vuur tot ze zacht zijn in een pan met wat olijfolie en een snuf zout en peper. Laat ze, als ze zacht zijn, even afkoelen op een bordje.

Haal de doperwten uit de vriezer en laat de kikkererwten uitlekken. Doe de erwten met de gepelde tenen knoflook, sojasaus, 75 gram bloem, kastanjechampignons, komijn, sesamzaad en een flinke snuf peper in de keukenmachine en pureer. Stop tijdens het pureren even om de erwten die aan de zijkant blijven plakken naar binnen te duwen met een lepel en pureer tot je een gladde massa hebt met nog enkele hele doperwten.

Pak een bord en leg er een vel bakpapier op. Pak nog een bord. Doe daar een flinke hand bloem op en doe wat bloem op je handen. De burgerpasta is plakkerig dus je moet snel werken. Verdeel de burgerpasta in vieren en maak er snel vier ballen van. Rol elke bal door de bloem, druk plat tussen je handen tot een hamburgervorm van 3 a 4 cm dik en leg op het bord met het vel bakpapier. Herhaal dit tot je vier burgers hebt. Zet het bord nu tien minuten in de diepvries. Hierdoor krijgen ze een wat stevigere vorm.

Na tien minuten is het tijd om te bakken. Zet een pan op middelhoog vuur. Als de pan warm is doe je er een flinke scheut olijfolie in. Leg de burgers in de pan, druk ze wat platter met een spatel tot ze de dikte hebben van een hamburger en draai ze om na circa 2 minuten bakken. Blijf ze elke 2 minuten draaien. Bak tot de hamburgers mooi goudbruin zijn( circa 6 a 8 minuten) en de burgers wat steviger aanvoelen.

Snijd de broodjes open en grill ze eventueel even om de bodem en bovenzijde wat krokanter te maken. Beleg de onderzijde met de heerlijke zoete uien. Leg de burger er bovenop met wat plakken tomaat, augurk en eventueel wat ketchup. Zo goed kan vegetarisch zijn! Heerlijk.

De man zijn vegaburger3

De man zijn vegaburger1

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *