Pumpkin pie met pindakaas en chocolade

Pumpkin pie met pindakaas en chocolade

Het is weekend lieve mensen en daarom plaats ik vandaag weer iets schandalig lekkers. De naam van dit recept spreekt misschien niet iedereen aan. Maar het is werkelijk doodzonde als je het daardoor niet zou maken. Iedereen maar dan ook werkelijk iedereen die dit recept heeft geproefd is verbluft. Pumpkin pie maar dan met een Man die koken kan twist. De oreobodem is al heerlijk maar de laag pindakaas in dit recept is werkelijk een fantastisch contrast met de zoete pompoen. En een recept zonder chocolade? Dat kan bij mij haast niet dus druppel ik er op het eind nog wat gesmolten chocolade over. Voor wat extra contrast. Maak dit recept met flespompoen (ben vrij zeker dat het ook kan met zoete aardappel die je kookt en pureert) en geniet van al het moois dat de herfst te bieden heeft. Kookon!

Wat heb je nodig:
Voor de vulling:
450 g flespompoen (230 g gekookt en gepureerd)
1 theelepel koekkruiden
1/2 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel zout
1 blikje gecondenseerde melk
2 middelgrote eieren en 1 eierdooier (liefst biologisch)
1 theelepel vanille-extract

Voor de bodem:

280 g oreo’s
80 g mroomboter en wat extra

Voor de laag pindakaas:
180 g pindakaas (liefst met nootjes)

Voor de chocolade:
Circa 50 g pure chocolade (70% cacao)

Verder nodig:
Springvorm van 24 cm
Keukenmachine of staafmixer
Bakpapier

De how to:
Schil de pompoen en verwijder de zaden. Snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 cm dikte en zet ze net onder water in een pannetje. Kook de stukjes tot ze zacht zijn in circa 15 minuten, giet af en pureer met een staafmixer of keukenmachine (of prak met een vorm). Laat de pompoen afkoelen en schep daarna 230 gram in een kommetje.

Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier en smeer de zijkanten in met een beetje boter.

Maak de bodem door de boter te smelten in een steelpan, de oreo’s fijn te malen in een keukenmachine en dan al mixend de gesmolten boter toe te voegen en te malen tot de boter goed is verdeeld. Stort de bodem in het taartblik en druk overal aan met een lepel zodat er een egale laag ontstaat. Creëer met je vingers een opstaand randje van circa 3 cm hoog en 0,5 cm dik. Zet daarna de bodem 20 minuten in de koelkast.

Haal na 20 minuten de taartbodem uit de koelkast. Verwarm de pindakaas in een pannetje of kort in de magnetron tot deze wat vloeibaarder wordt (niet koken dus enkel zacht opwarmen). Smeer de pindakaas uit over de taartbodem en zet deze weer even terug in de koelkast.

Verwarm een oven voor op 175 graden (165 voor een hetelucht). Doe alle ingrediënten voor de vulling in een mengkom en mix op middelhoge stand circa 2 minuten. Let op, het mengsel blijft erg waterig. Giet dit mengsel in de taartvorm (geeft niets als het boven de rand van je koekbodem uitkomt) en zet de springvorm op een vel bakpapier circa 40 a 50 minuten in de oven tot de buitenkant van de taart gestold is maar de binnenkant nog een klein beetje wiebelt (niet vloeibaar maar wiebelt als een pudding). Laat de taart bijna geheel afkoelen op een rooster.

Smelt, als de taart is afgekoeld, de chocolade au bain marie (in een kommetje boven een steelpan met kokend water). Schep en verdeel of druppel met een lepel “sliertjes” chocolade over de taart. Eet de taart lauwwarm maar na een nachtje in de koelkast ook helemaal te gek. Serveer eventueel met wat slagroom. Eet smakelijk.
Pumpkin pie met pindakaas3

Pompoentaart met pindakaas4

Pumpkin pie met pindakaas2

Share

5 thoughts on “Pumpkin pie met pindakaas en chocolade

    • Vragen staat vrij 😉 ik bak mijn taarten altijd op een rooster maar een bakplaat kan ook. De reden van het vel bakpapier is eventueel zweten opvangen. Omdat de boter in de bodem vloeibaar wordt kan dat nog wel eens wat uit de vorm zweten. Grtjes Walter

  1. Heb hem gemaakt maar het was niet helemaal goed gegaan het was nog veels te vloeibaar van binnen toen ik hem aan sneed terwijl ik toch de tijd had aangehouden maar gaat het nog één keer proberen

    • Dag Joke, elke oven is net iets anders dus het laatste stukje is echt een gevoelsding. De taart moet zolang in de oven staat dat hij aan de buitenrand al stevig is maar aan de binnenkant nog een klein beetje wiebelt. Denk aan een pudding. Hij gaart daarna nog na in de vorm. Dus inderdaad even checken of hij nog vloeibaar is van binnen en anders elke 5 minuten nog even kijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *