Pulled chicken tortilla

Pulled chicken tortilla’s met mangosalsa

Na pulled pork is pulled chicken natuurlijk het volgende dat uit elkaar getrokken moest worden. Draadjesvlees van kip kan je op vele manieren maken maar ik kies voor een versie met heerlijke verse BBQ saus. Op een verse volkorentortilla met een lekkere salsa en tortillachips en rode biet voor de crunch. Tenslotte nog wat jalapeño voor de pit en je hebt met deze pulled chicken tortilla echt een stukje zomer op je bord.

Dit recept kan je zo moeilijk maken als je zelf wilt. Want of je gaat voor de full package en je maakt de tortilla’s en salsa en serveert het met mijn optionele extra’s, of je koopt de tortilla’s en maakt enkel de pulled chicken. Het is net hoeveel tijd je kwijt wil zijn in de keuken. Laat je de salsa weg dan raad ik je wel aan nog een salade of wat extra groenten bij dit recept te serveren. Dit recept is genoeg voor 6 gevulde tortilla’s. En waarom 6 voor 4 personen? Omdat één tortilla bij ons altijd net te weinig is en 2 net teveel.

Wat heb je nodig:
Voor 6 volkorentortilla’s:
1 eetlepel bakpoeder
350 g volkorenmeel en wat extra voor het bestuiven
Zout

Voor de pulled chicken:

1 rode ui
1 gegrilde rode paprika (pot)
Olijfolie
5 kippendijfilets
1 blik tomatenblokjes van 400 g
½ kippenbouillonblokje
6 eetlepels ketchup
25 g donkere basterdsuiker
2 tenen knoflook
1 eetlepel gemalen komijn
Zout
Peper
5 g verse koriander

Voor de salsa:
3 stengels bleekselderij
1 avocado
1 mango
½ rode ui
Sap van 1 limoen
5 g verse koriander

Optioneel:
6 kleine handjes tortillachips
Ringetjes jalapeño peper (uit pot)
1 verse rode biet

Verder nodig:
Vershoudfolie
Koekenpan met deksel
Dunschiller
Deegroller
Schone theedoek

De how to:
Begin met de tortilla’s:
Doe het bakpoeder met het volkorenmeel en een flinke snuf zout in een kom en roer door elkaar. Voeg 175 ml water toe. Roer met een vork door elkaar tot je een soort grote vlokken krijgt en kneed daarna het deeg met je handen in enkele minuten soepel op een met meel bestoven werkvlak. Maak er een bal van en pak het in vershoudfolie in en laat het deeg circa 30 minuten rusten.

Ga nu aan de slag met de pulled chicken:
Snipper de ui en hak de gegrilde paprika in stukjes. Doe een scheut olijfolie in een koekenpan die je kan afsluiten met een deksel en zet deze op middelhoog vuur.

Voeg de ui, paprika en kippendijfilets toe. Giet de tomatenblokjes erbij en verkruimel het ½ bouillonblokje boven de pan. Voeg zoveel water toe dat de kippendijen net onder water staan en roer alles goed door. Voeg de ketchup en donkere basterdsuiker toe. Knijp de tenen knoflook uit boven de pan en voeg de gemalen komijn toe. Roer om, breng aan de kook en zet het vuur laag en laat de kip 10 minuten koken met het deksel op de pan. Zet daarna het vuur naar middelhoog en laat daarna 30 minuten zonder deksel op middelhoog vuur flink doorkoken en indikken. Roer af en toe om.

Trek na de kooktijd de kip met twee vorken uit elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe. Roer om. Hak de koriander, inclusief de steeltjes fijn en bestrooi de pulled chicken net voor het serveren hiermee.

Maak terwijl de kip staat te koken de salsa en de tortilla’s:
Schil de “draderige” bovenkant van de bleekselderij met de dunschiller en snijd de stelen in reepjes. Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit en snijd dit in blokjes. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes. Hak de halve rode ui heel fijn. Hak de koriander inclusief de steeltjes fijn. Meng alles door elkaar met het sap van de limoen en voeg een snufje zout toe. De salsa is klaar.

Zet een middelgrote koekenpan op matig vuur en pak het deeg voor de tortilla’s. Rol hier een worst van en verdeel in 6 stukken. Rol de stukken in een bal en rol elke bal op een met meel bestoven werkvlak met een deegroller uit tot een tortilla van circa 20 cm doorsnede en enkele millimeters dik. Leg elke tortilla in de koekenpan en bak tot deze aan de bovenkant bubbels begint te vertonen en aan de onderzijde enkele goudbruine vlekken. Draai de tortilla om en bak nog circa 30 seconden. Houd tot het serveren warm in een schone theedoek. Als er teveel bloem in de pan ligt veeg je de pan tussentijds even schoon met een schone theedoek of stuk keukenpappier.

Zet de pulled chicken op tafel met de salsa, tortilla’s en optioneel een handje tortillachips, ringetjes jalapeño peper en fijngesneden reepjes rode biet.
 Pulled chicken

 Pulled chicken

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *