Pompoensalade met gekruide kikkererwten en gesuikerde spek

Pompoensalade met gekruide kikkererwten en gesuikerde spek

Nu de stevige herfst en wintergroenten weer in de winkels liggen is het niet altijd nodig om natuurlijk ook stevige kost te eten. Een lekkere salade met verwarmende groenten en kruiden kan ook nog steeds de juiste snaar raken. En daarom bedacht ik deze pompoensalade met geroosterde kikkererwten en gesuikerde spek. Door de lekkere warme geroosterde pompoen, de verwarmende ras el hanout en de knapperige spek met een zoet laagje (hemels) is dit echt een salade om je vingers bij af te likken. Al zou ik aanraden dit wel gewoon met mes en vork te eten. En een lepel wellicht. Staat ook zo vreemd je vingers aflikkend terwijl je daarna weer in je salade graait. Was dus vooral spreekwoordelijk. Het is gewoon een lekkere salade mensen kom op.

Dus dat, een lekkere salade voor als u zin heeft in wel iets dat u verwarmd maar niet meteen een stevige stamppot is. Tijd voor weekend. Geniet en kookon!

Wat heb je nodig:
1 Flespompoen van circa 700 g
Olijfolie
1 theelepel komijnzaad
Zout
Peper
2 kropjes roma sla
1/2 bakje cherrytomaten
1 venkelknol
1/2 komkommer
8 plakken ontbijtspek
Honing
1 avocado
2 theelepels sesamzaad
Circa 200 g uitgelekte kikkererwten
1/2 theelepel ras el hanout
Sap van circa 1 limoen

Nog meer nodig:
Braadslede
Kaasschaaf

De how to:
Verwarm de oven voor op 180 graden (170 hetelucht). Snijd het bovenste deel van de flespompoen (steel). Halveer de pompoen, verwijder de pitten en snijd de helften beide in 4 parten. Leg de stukken in een braadslede, hussel met 1 eetlepel olijfolie, het komijnzaad en een snuf zout en peper. Zet voor circa 50 minuten in de oven tot de pompoen zacht is en de stukken mooi goudbruin zijn. Ga met de rest van de salade aan de gang als de pompoen al 30 minuten in de oven staat.

Trek de grote blaadjes roma sla van de kropjes en was ze en schud ze uit. Snijd het binnenste gedeelte van de sla in reepjes en was deze ook. Snijd de cherrytomaten in kwarten. Snijd de venkelknol in 4 parten en verwijder de harde onderkant en houtige stelen aan de bovenkant. Snijd in zo dun mogelijke plakjes. Snijd, met een kaasschaaf, lange reepjes van de halve komkommer maar vermijd het hele natte binnenste. Zet een koekenpan op middelhoog vuur, voeg een scheutje olijfolie toe en bak de plakken spek goudbruin. Snijd ondertussen de avocado in reepjes en besprenkel met wat druppels limoensap. Bewaar zeker het sap van een ½ limoen.

Doe, zodra de plakken spek goudbruin zijn, een scheutje honing in de pan en hussel en bak tot de plakken spek mooi gaan glimmen. Bestrooi het spek met het sesamzaad en leg de plakken even op een bord. Giet het meeste vet af uit de pan. Bak in dezelfde pan de kikkererwten circa 2 minuten om ze goed op te warmen en bestrooi en besprenkel met de ras el hanout en sap van een halve limoen. Ondertussen zal de pompoen wel klaar zijn. Haal uit de oven en trek de stukken met vorken uit elkaar (ook de schil) of snijd in stukjes.

Tijd om de salade op te maken:
Leg de bladeren sla in een mooi schaal of bord en verdeel de pompoen erover. Verdeel nu de stukjes venkel, cherrytomaten, komkommer en de plakjes avocado over de salade en bestrooi met de kikkererwten. Verdeel als laatste de plakken spek en sprenkel en strooi eventueel nog wat olijfolie en zout en peper over de salade. Enjoy!

Pompoensalade met gekruide kikkererwten en gesuikerde spek

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *