Pompoen in filodeeg

Er zijn van die recepten waarvan je direct weet dat je ze wil maken als je ze ziet. Dit is er ook weer zo één. Gewoon omdat je benieuwd bent naar de smaak, textuur en combinatie van ingrediënten.

Een tijdje geleden mocht ik het Kookschrift van Rachel Khoo beoordelen. Dit recept is een variant op een recept uit haar boek. Het is echt weer eens wat anders en daarom extra leuk om op tafel te zetten. Gebakken filodeeg gevuld met pompoen en feta en daarbij lekker gekruid gehakt en komkommer. Het was bij ons meteen een succes. Dit recept is genoeg voor vier pompoenslakken. Daarmee is het een lekker gerecht maar naar mijn idee niet een geheel vullende maaltijd. Doe er dan ook nog een lekkere salade bij. Bijvoorbeeld een lekkere Griekse of Arabische salade met olijven. Enjoy!

Wat heb je nodig:
voor 4 pompoenslakken.
8 vellen filodeeg
350 gram Flespompoen in blokjes van 1cm en geschild
25 gram feta
2 uien gesnipperd
Rasp van halve schil limoen
1 teen knoflook geperst
1 theelepel salie
1 ei en 1 eetlepel melk geklutst
Olijfolie
150 gram gehakt
1/2 el za’atar (voor een flinke portie: 1 eetlepel sesamzaad met twee theelepels sumak en een theelepel zout (optioneel bijvoorbeeld nog wat oregano en tijm))
1 Komkommer (geraspt)
Zout

Voor erbij:
Zoete chilisaus gemengd met wat yoghurt
Eventueel nog wat za’atar

De how to:
Snijd de pompoen in blokjes en snipper de ui. Fruit de ui in een koekenpan met een scheutje olie. Zet na vijf minuten de pan op middelhoog vuur en voeg de pompoen, rasp van de limoen, salie en knoflook toe. Laat circa 10 a 15 minuten onder regelmatig roeren bakken tot de pompoen gaar is. Als de pompoen gaar is zet je het gas uit en laat je het mengsel afkoelen. Verkruimel dan de feta en roer er door.

Bak het gehakt met de za’atar rul. Proef en voeg eventueel nog wat za’atar toe. Warm het gehakt even op zodra je gaat eten.

Rasp de komkommer en bestrooi met een snuf zout. Laat uitlekken en knijp voor het serveren goed uit.

Pak een vel filodeeg en leg deze horizontaal neer. Kwast in met het ei/melk mengsel. Leg er nu nog een vel bovenop. Leg ongeveer 5 cm van de rand een lepel met pompoenvulling en spreid enkele lepels vanaf dat punt helemaal horizontaal over je deeg tot weer 5cm van de rand. Rol het filodeeg nu op en maak er een slak van. Herhaal dit tot je vier slakken hebt.

Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan en zet deze op matig vuur. Leg de slakken in de pan en bak ze goudbruin en krokant waarbij je ze regelmatig omdraait.

Serveer de slakken met wat gehakt en komkommer erop en serveer met zoete chilisaus en wat yoghurt en bestrooi eventueel nog met wat za’atar. Eet er nog wat lekkere groenten of een salade bij om er een volledige maaltijd van te maken.
pompoenslakken met feta

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *