Pizza Calzone voor 2 personen

Pizza.. Ik heb er al meerdere keren over geschreven maar nog steeds ben ik er zo gek op dat ik nog maar eens een recept schrijf. En als je het zelf maakt mensen, dan is het lang niet zo slecht voor je. Zeker als je jezelf met de kaas een beetje inhoudt. Toen ik in de kerstvakantie besloot om een dag de deur uit te gaan met de kinderen zat ik nog vol kookambities. Maar moegespeeld met drie slapende kinderen op de achterbank en de tijd die snel vooruit liep zag ik die ambities steeds verder in mijn schoenen zakken. Ook omdat ik weet dat als mijn bende van drie wakker zou worden ze als hongerige piranha’s om mijn benen zouden hangen of om die van mijn heldin.

Om dan nog te moeten zeggen dat pappa weer eens iets nieuws gaat proberen zal niet zorgen voor meer gezelligheid in ons huis. En dus werd het snel schakelen. Gelukkig had ik nog enkele bollen pizzadeeg in de vriezer liggen en wat bakjes pastasaus. Ik maak van beide altijd teveel en vries dat in. En dat kwam nu weer eens van pas.

Dus deegbollen even op een hele lichte stand in de magnetron ontdooien. De pastasaus op de hoge stand er achteraan en tadaa. We kunnen aan het (rol)werk. Voor de kinderen besloot ik standaard pizza’s te maken met ham en een klein beetje kaas en wat extra groenten. En toen zij aan het eten waren kon ik toch nog even mijn labjas aantrekken om voor mijn heldin en mij te experimenteren. Ik maakte een lekkere grote pizza calzone. En omdat ik er niets voor in huis had gehaald speurde ik mijn koelkast af. Ik had nog wat restjes parmaham in huis, spinazie en wat kastanjechampignons en dus stelde ik dit recept daarmee samen. Heb je geen parmaham of er geen zin in gebruik dan gewoon normale ham of bijvoorbeeld een restje gebraden kip. Bospaddestoelen zijn ook te gek hiervoor.

De truc in deze pizza zit hem in het bakken van de pizza op een licht ingevet vel bakpapier waar je wat polenta of griesmeel overheen hebt gestrooid. Dan wordt de pizza mooi goudbruin en knapperig bij het bakken en de polenta geeft een mooie extra smaak. Ook het dichtvouwen vormt een keertje oefenen maar daarmee sluit je de pizza super af.

Deze pizza was het perfecte einde van een heerlijke dag weg. We zaten met zijn allen lekker op ons kleed in de woonkamer en hadden een heerlijke indoorpicknick. Aanrader! Vul je pizza met wat jij lekker vindt maar zorg ervoor dat het niet te nat is om te voorkomen dat je pizza klef wordt. Ik geef je een recept voor de vulling die ik maakte van wat overgebleven restjes.

Wat heb je nodig:
2 bollen pizzadeeg (vuistgrootte) van Homemade pizzadeeg
1 grote hand (kastanje)champignons in grove stukken gescheurd (circa 100 gram)
1 grote hand verse spinazie (circa 100 gram)
Teentje knoflook in plakjes
1 kleine ui in ringetjes
Scheutje olijfolie
Scheutje balsamicoazijn
4 eetlepels pizza saus van Easy peasy pizzasaus
2 plakken parmaham en 2 plakken normale ham. Of 4 plakken normale ham.
Kwart bol mozzarella in blokjes
Beetje polenta of griesmeel
Beetje bloem (voor het bestuiven)

De how to:
Zet een koekenpan op middelhoog vuur en verwarm de oven voor op 250 graden met een bakplaat in de oven.
Doe een scheutje olijfolie in de pan en voeg eerst de knoflook, champignons en de ui toe. Bak de ui en champignons tot ze zacht zijn (voeg eventueel nog een klein klontje boter toe om de champignons extra romig te maken) en voeg dan de spinazie toe. Laat dit bakken tot ook de spinazie zacht is en geslonken en het meeste vocht is verdampt.

Doe nu een scheutje balsamicoazijn en de pizzasaus bij de groenten, roer door, proef en breng eventueel op smaak. Neem de pan van het vuur. Als de groenten wat zijn afgekoeld roer je er de in plakjes gesneden ham door.

Voeg nu de twee deegbollen bij elkaar en rol op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel van circa 3 a 5 mm dikte. Pak een vel bakpapier en leg op een snijplank. Vet deze een klein beetje in met wat olijfolie en bestrooi met wat polenta of griesmeel. Leg het pizzadeeg nu op het bakpapier. Schep de vulling in het midden van de pizza en leg de blokjes mozzarella er op.

Vouw de pizza nu dicht en druk aan. Begin in de linker hoek van de pizza. Leg je duim in de hoek en vouw met je andere hand een stukje deeg over je duim heen en druk aan. Ga zo door met over elkaar heen vouwen en duw de pizza aan het eind goed dicht. Bestrooi de bovenzijde met wat polenta en zet de pizza met het vel bakpapier voor een minuut of tien in de oven tot hij goudbruin is. Serveer er wat extra groenten bij.
Calzone 1

Calzone 2

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *