Pittige Jamaicaanse jerk kip (van de bbq)

Pittige Jamaicaanse jerk kip (van de bbq)

 

Een week of wat geleden had ik weer eens een “mannenavond.” Een avond met vrienden waarbij we pokeren, eten (heel veel), bier drinken (ook veel), lachen (nog meer) en heel veel slap ouwehoeren. Het zijn avonden die ik koester. En omdat ik heel goed ben in linken van eten aan emotie en andersom wilde ik een recept maken dat de goede herinneringen met zich mee zou kunnen dragen. We besloten te gaan BBQ-en. Ondanks wat motregen en koude geen verkeerde keuze.

Het was een avond waarbij al het bovenstaande gebeurt is en ik daarna tevreden in slaap viel. Wat mij betreft kan de volgende vriendenavond niet snel genoeg komen. Ook omdat ik dit recept dan weer kan maken.

Eén van de recepten die ik maakte die avond plaats ik vandaag. Mijn versie van pittige Jamaicaanse jerk kip. Qua pittigheid is het bij dit recept een kwestie van smaak. Mij wordt wel eens verweten dat ik niet zo goed tegen peper kan maar in dit recept zomaar een hele scotch bonnet of adjuma peper gooien is geen wijsheid. Maak dus de marinade maar voeg op het laatste pas, naar smaak, stukjes peper toe aan de marinade. Begin met een stukje, blender, proef en voeg dan eventueel nog wat toe. Ik proefde vooraf een stukje adjuma en ik kon daarna meteen een paar lepels kwark in mijn mond erachteraan gooien om de hitte te blussen. In stukjes dus. Eet smakelijk en Grillon!!

Wat heb je nodig:
Voor 4 personen

8 kipdrumsticks of stukken kippen (liefst biologisch)

Voor de marinade:
6 tenen knoflook
1 scotch bonnet peper of 1 adjuma peper(circa)
2 eetlepels piment
1 eetlepel zout
2 theelepels gemalen koriander
3 eetlepels rietsuiker
Stukje gember (geplet)
Sap van 1 limoen
3 halve lente-uitjes
1 theelepel peper
10 eetlepels zonnebloemolie

Nog meer nodig:
BBQ met deksel
Olijfolie en een kwastje of prop papier
Kwastje om vlees te besmeren

De how to:
Kerf de kip in met een scherp mes. Doe alle ingrediënten voor de marinade, behalve de scotch bonnet in een kom en pureer de marinade glad. Voeg eventueel een scheutje water toe maar behoud een dikke marinade. Begin nu met stukjes scotch bonnet toevoegen en pureren tot de marinade de voor jou gewenste pittigheid heeft.

Gebruik 3/4e van de marinade om de kip te marineren. Doe dit met de kip in een afsluitbare diepvrieszak, kneed door en bewaar een nacht in de koelkast. Gebruik de rest van de marinade voor het grillen en bewaar dit in de koelkast tot gebruik.

Grill de kip op een afsluitbare BBQ waarbij je indirect kan grillen. Dit houd in dat je de kolen aan één zijde van de BBQ legt en de kip straks afgrilt op die kant waar geen kolen liggen. Besmeer het rooster van de BBQ met wat olijfolie (met een ingevette prop of kwastje) en leg de kip eerst rechtstreeks boven de kolen (als je andere stukken kip gebruikt dan drumsticks dan de kant met het vet naar onder) tot het vlees is dichtgeschroeid. Voor drumsticks is dat circa 1,5 minuut per kant. Als het vuur opvlamt leg dan het deksel op de BBQ. Na het dichtschroeien verplaats je de kip naar de kant waar geen kolen liggen (de indirecte kant). Grill verder met afgesloten deksel en draai de de kip regelmatig. Zodra de kip aan de indirecte kant lig besmeer je hem bij het draaien aan de bovenzijde lichtjes met de marinade tot deze op is. Blijf de kip elke paar minuten draaien tot hij gaar is.

Besprenkel daarna met wat limoensap en hoor de engeltjes zingen.

De man zijn Jerk chicken

 

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *