Peanutbutter jelly ganachetaart

Peanutbutter jelly ganachetaart

De titel van dit recept, peanutbutter jelly ganachetaart, is een hele mond vol. Net als deze taart zelf overigens. Wat is dit lekker zeg! En gemakkelijk ook nog. Pindakaas en jam doen het goed samen, dat weten de Amerikanen al jaren. Ik ging daarom ook voor deze combinatie. Met als toevoeging een “dun” laagje chocolade van circa 300 gram en een krokante Oreobodem. Met één hap weet je dat je de chocoladehemel
toch wel bereikt hebt. En zei ik al dat je hiervoor niets hoeft te bakken? Simpel, maar heerlijk!

Op het moment dat ik dit schrijf zit ik met mijn kont, de rest van mijn lijf, bende van drie, heldin en mijn schoonzus en zwager in Oostenrijk. Twee weken geleden schreef ik dat alles eigenlijk goed was. Ik schreef hoe verwend we zijn dat we op vakantie mogen. Met het gezin eruit. Dat we onze kinderen skiles en een vakantie mogen aanbieden. We nemen het niet voor lief. Dat is nog steeds zo maar niet alles is eigenlijk nog goed. Er is toch een schaduw over ons gevallen en hoewel we het heerlijk vinden dat we er alsnog uit zijn gegaan was het toch even de vraag of we nog op vakantie zouden gaan. Hoe kan de wereld veranderen in twee weken tijd. Kanker heeft ook ons geraakt en toch in onze greep. In twee weken tijd verloren we iemand eraan, kregen twee mensen die ik een beetje ken het en kreeg een zeer naaste van ons het. Hij “kreeg” het, alsof het een cadeau was. Het cadeau wat je met niemand zou willen ruilen en niet kan terug brengen. Kanker discrimineert niet en vroeg of laat krijgen we er allemaal mee van doen. En het is waar. Iedereen lijdt eraan mee. Al is het maar vanuit machteloosheid.

Na twee zeer intensieve weken van alles aan de kant schuiven (met liefde), regelen, onzekerheid, boosheid, verdriet, angst en galgenhumor zijn we toch op vakantie gegaan. Ook om het hoofd even weer op orde te krijgen en de eigen vermoeidheid op te lossen. Wie niet goed voor zichzelf zorgt kan ook niet voor een ander zorgen. En we hadden de zegen om te gaan. Niet onbelangrijk. We weten inmiddels dat deze kanker niet het einde hoeft te betekenen al heerst er nog geen uitsluitsel over. In meest optimistische zin wordt dit genezen. Is er extra tijd en ruimte om eventuele dromen nog waar te maken. Te genieten van alles wat het leven biedt. De minst optimistische zin denken we nu nog niet aan. De tekstschrijvers mogen dat scenario schrijven als de regisseur besloten heeft dat dit de film is die we inderdaad gaan maken. Het heeft voor nu ook nog geen zin. Als je het niet zeker weet, waarom zou je je er dan druk om maken?

En dus schrijf ik deze enigszins zware blog nu vanuit mijn barkruk in Oostenrijk. We hebben ondanks alle ellende en schrik van de afgelopen weken kunnen genieten. Het was goed er even uit te zijn. We hebben gepraat, gedronken, geskied, gepuzzeld, geknuffeld, gelachen, geruzied, gerelativeerd, geslapen, gelezen, gekookt, gedebatteerd, gedacht, gerust, ongerust, gewandeld, gevallen, (op)gestaan, geweten, gezorgd, gehoord, gesterkt. Kortom, we hebben geleefd. In het nu, in het moment. Alleen nu was even belangrijk. Morgen rijden we weer terug. Met frisse moed en energie om de komende onzekere tijd aan te gaan. We staan klaar. Voor elke film die voor ons afgedraaid gaat worden. We zijn nu pas bij de voorstukjes. Welk plot we gaan krijgen en of deze film een happy end kent weten we nog niet. Het genre kan nog wisselen. Wordt het een feel good verhaal of drama? Deze film zal zich voor onze ogen afspelen. Tot die tijd genieten we en relativeren we voor zover het gaat. Heb lief lieve mensen, neem rust in je leven niet voor lief. Geniet. Kookon! En we spreken elkaar weer.

Wat heb je nodig:
Voor de bodem:
100 g roomboter en wat
extra om in te smeren
2 rollen Oreo van 154 g

Voor de vulling:
8 eetlepels halvajam
aardbeien (gewone mag ook
maar is zoeter)
200 g pindakaas met stukjes
noot
50 g gezouten cashewnoten

Voor de chocoladelaag:
300 ml slagroom
300 g pure chocolade (70%
cacao) en een paar blokjes
extra voor decoratie
zeezout

Nog meer nodig:
springvorm van 24 cm
bakpapier
keukenmachine met hakmes
of een theedoek met
deegroller
steelpan
rasp (grove of fijn)

De how to:
Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in met boter.
Maak de bodem door de boter op zacht vuur te smelten in een steelpan. Maal de Oreo’s fijn
in een keukenmachine. Voeg, in de keukenmachine, al mixend de gesmolten boter toe tot de
boter goed is verdeeld. Je kunt de koekjes ook zonder keukenmachine fijnmalen. Doe hiervoor
de koekjes in een theedoek, vouw deze dicht en maal de koekjes fijn met een deegroller.
Doe de koekjes in een kom en roer de gesmolten boter met een lepel er door tot het
goed is gemengd.

Stort de bodem in het taartblik en druk overal aan met een lepel zodat er een egale laag
ontstaat. Maak met je vingers een opstaand randje van circa 3 cm hoog en ½ cm dik. Zet de
bodem 30 à 40 minuten in de koelkast.

Besmeer de bodem vervolgens met de aardbeienjam. Verwarm de pindakaas in een steelpan
al roerend op laag vuur tot deze vloeibaarder wordt. Verdeel over de taartbodem en
aardbeienjam. Breek de cashewnoten in stukjes of in halve nootjes en strooi deze over de
pindakaas. Zet de taart 1 uur in de koelkast.

Nu is het tijd om de chocoladelaag te maken. Breek de chocolade in stukjes en leg in een kom.
Verwarm de slagroom in een steelpan op laag vuur tot het kookpunt maar laat de slagroom
net niet koken. Haal de pan van het vuur en schenk de slagroom over de stukjes chocolade.
Laat het 2 minuten staan. Roer met een garde tot het een gladde massa is. Schenk het over de
taart. Het geeft niet als de chocolade iets hoger ligt dan de rand van de taart. Zet de taart in de
koelkast en laat minimaal 3 uur opstijven. Rasp voor het serveren wat chocolade over de taart
en bestrooi met een beetje zeezout. Welkom in de chocoladehemel.

Tip: Snijd de taart aan als hij goed koud is dan gaat dit het gemakkelijkst.

Peanutbutter jelly ganachetaart

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *