Patat & zoete aardappel friet met cajunkip

Na mijn suikertirade van deze week vandaag een wat neutralere blog. De boog kan immers niet altijd gespannen zijn. Ik heb zojuist drie kinderen de deur zien verlaten. Rugzakken gevuld, haren gekamd, tanden gepoetst. Ze zijn er klaar voor. Ik heb tien boterhammen gesmeerd, fruitjes gesneden, limonades gemaakt (nu toch maar zonder suiker), de hond uitgelaten, zelf een bak kwark met noten naar binnen gewerkt en zit aan mijn eerste kop koffie. De chaotische onrust die aankleden, ontbijten en op tijd naar school gaan heet is weer even voorbij. We hebben het weer gered en zullen de kinderen zonder afkeurende blikken van de juffen weer op tijd de klas in begeleiden. En als die druk voorbij is man o man, wat is een zo een bak gebrande en hete koffiebonen in combinatie met de rust in huis dan genieten.

Ik ben vrij vandaag en vertrek zo voor een weekendje weg. Nog even een laatste sportsessie en de laatste spullen inpakken. De vakantie was nog niet zo lang geleden maar dat voelt hij wel. Na de eerste hectische periode van de schoolstart, de balans weer terug vinden in de nieuwe ritmes en de wereld die ondertussen maar gewoon doordendert, heb ik er enorm veel zin in. Er staat een fles champagne in de kast nog te wachten op een goede gelegenheid en dit is het goede excuus. Die gaat dus mee. Net zoals nog enkele (kook)tijdschriften waar ik maar niet aan toe kom. Dat wordt even een weekend zwemmen, spelen, ontspannen en hopelijk wat lezen. Ik heb er zin an!

Ik wens jullie allen een prachtig weekend toe. Dit recept past daar goed in. Want het is simpel maar zo voldoenend. Zelfgemaakte patat met groenten en gesmolten cheddar uit de oven. Daarbij serveer ik krokante cajun kipfilet. Voor de vegetariërs ook een heerlijk gerecht alleen laat je dan natuurlijk de kip achterwege en eet je er bijvoorbeeld een lekkere frisse salade met noten en gebakken tofu bij. En zijn de aardappels nu friet of patat? Toen wij van de week frietjes aten vroeg mijn zoon of er ook patatjes bij zaten. Ik zei dat het inderdaad patatjes waren. Toen vroeg hij met glunderende ogen of we dus, en patat, en friet aten? Ik zei volmondig ja. En daarmee is de kous af. Geniet er van en kookon!

Wat heb je nodig:
Voor 4 personen:
Voor de patat/friet met groenten:
600 gram vastkokende aardappelen
3 Winterpenen in lange stengels van circa 1cm
4 plakken cheddar
1 kleine of een grote halve courgette gesneden in reepjes
Paprikapoeder
Zout
Peper
Olijfolie

Voor de kip:
2 theelepels cajunkruiden
2 flinke eetlepels polenta
2 kipfilets (liefst biologisch)
Olijfolie

Extra nodig:
2 vellen bakpapier
Deegroller

De how to:
Verwarm de oven en een bakplaat voor op 190 graden (180 graden voor een hetelucht). Laat de kip vast wat op temperatuur komen.

Was de aardappels. Snijd een plakje van circa 1 cm in de lengte van de aardappels af en leg de aardappels op het afgesneden stuk op een snijplank. Snijd er frieten van, van circa 1 cm dikte. Was de winterpenen, maak ze schoon en snijd deze in lange stengels van circa 1 cm dikte. Halveer de gesneden stengels.

Besprenkel de wortels en aardappels met wat olijfolie en daarna royaal met paprikapoeder een snuf zout en een snuf peper. Leg ze op een vel bakpapier voor circa 20 minuten in de oven en draai ze na 10 minuten om. Snijd de courgette in reepjes maar laat het zachte middeldeel achterwege (snijd daar dus langs). Doe na 20 minuten de in reepjes gesneden courgette bij de aardappels en wortels in de oven en leg de plakjes cheddar in stukjes op de aardappels en groenten. Bak nog 8 minuten af tot de aardappels mooi goudbruin zijn, de wortels beetgaar en de kaas gesmolten en serveer.

Als de aardappels circa 10 minuten in de oven staan is het tijd om de kip te maken. Pak een snijplank en een vel bakpapier. Leg een theelepel cajunkruiden op het bakpapier en een flinke eetlepel polenta. Leg er de kipfilets op. Bestrooi de bovenkant van de kipfilet ook met een theelepel cajunkruiden en eetlepel polenta. Vouw het bakpapier dubbel en sla met een zwaar voorwerp (een deegroller) de kipfilets plat tot een dikte van circa 2 cm.

Doe een scheut flinke scheut olijfolie in een hete koekenpan en leg de kipfilets hier in. Bak en draai ze tot ze goudbruin en gaar zijn. Serveer met de frieten en groenten uit de oven en eet smakelijk.

Variatietip: Vervang de aardappels voor zoete aardappels. Volg het recept maar bak die dan eerst 10 minuten (Draai), voeg dan de wortels toe, bak nog 20 minuten (draai na 10 minuten) en voeg dan de laatste 8 minuten de courgette toe.

cheddarfriet met groenten en cajunkip

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *