Pasta met harissaballetjes

Pasta met harissaballetjes

Dag lieve lezers het duurde even maar vandaag weer een nieuw recept. Pasta met harissaballetjes. Om je vingers bij af te likken maar pas op dat je ze er niet bij opeet. Het was even stil rond mijn persoontje en die van mijn thuisfront. Ik had alle energie nodig om op vakantie te kunnen.

Nou klinkt dat nogal overdreven maar ik ben net terug uit Oostenrijk en dat erin komen ging niet zonder slag of stoot en gepaard met een heleboel stress. Laat ik bij het begin beginnen. Zo’n twee jaar geleden kwam er één of ander raar virus vanuit China de wereld over. Mensen werden ziek, het was gevaarlijk en het schijnt dat er een groot aantal mensen daarna zo’n twee jaar zich flink hebben moet aanpassen. Daarmee ging, net zoals voor vele anderen (ben dus niet zielig) de skivakantie vorig jaar niet door.
Dit jaar lag dat anders. Vier van onze vijf hadden corona gehad, de vorm is milder, en de reservering van het huis dat we vorig jaar niet konden bezoeken hadden we doorgeschoven. Nederland versoepelde inmiddels al aardig, Oostenrijk vind veel goed als het op kinderen aankwam, alleen Duitsland was streng. Duitsers he, dat kunnen ze.

Als je genezen was, gevaccineerd of geboosterd mocht je het land doorreizen maar als je overnacht moet je uiteraard dat bewijzen. Oostenrijk is niet naast de deur dus besloten we een overnachting te boeken. Alleen mini-me moest dan een negatieve test overleggen voor doorreizen. Als je al geprikt bent kan je prima corona hebben en mag je het land doorreizen (geen oordeel, feit). Op vrijdag zouden we vertrekken en alsof de goden het zo gepland hadden kreeg mini-me op dinsdag een positieve test. Hij had al wat eerder klachten maar de test was negatief.

Hij zou dus Duitsland niet door mogen reizen, niet mogen overnachten en hij was nog besmettelijk ook dus daar zakte het kaartenhuis van vakantie in elkaar. We hadden diverse opties. Niet gaan, later gaan, doorreizen via Frankrijk en Zwitserland (daar gold geen testplicht maar dan nog was hij besmet dus moreel voelde dat niet goed), of toch stiekem door Duitsland zonder overnachting met het risico op een boete van €2500 euro. Veel stress terwijl je al stress hebt van het inpakken en je werk afronden.

We besloten het volgende te doen. Op vrijdag zouden we toch een antigeentest doen. De voorwaarde om Duitsland door te mogen. Als die ook positief was zouden de heldin en mini-me als hij 24 uur klachtvrij was achter ons aan vliegen. Ik zou met mijn meiden alvast op reis gaan met de auto. Het plan was gemaakt. Mini-me had dinsdag koorts, woensdag verhoging en donderdag nog keelpijn. Op vrijdagochtend deden we de antigeentest. De meiden moesten nog naar school en zouden pas als we ze zouden ophalen weten of we met zijn allen zouden reizen of mini-me en de heldin later. Wij kregen 20 minuten later al de uitslag van de antigeen-test. En ja hoor. Die was NEGATIEF. Zuchten van verlichting, alle plannen weer overhoop en ruimte maken in de auto. Mini-me mocht mee, we konden overnachten in Duitsland en we konden op skivakantie. Op vrijdag konden we de negatieve test laten zien en mochten we het hotel in. Voor de zekerheid hield mini-me extra afstand omdat we niet helemaal zeker wisten of hij nu 24 uur klachtvrij was. Maar op zaterdag voelde hij zich kiplekker en besloten we dat hij dan toch echt wel helemaal genezen moest zijn. Op zondag stonden we op de latten.

Zijn we in Duitsland verder gecontroleerd? Nee. Hield iedereen zich ook onderweg aan de afspraken bij wegrestaurants om een FFP2 masker te dragen of in Oostenrijk in de skiliften of restaurants. Nee. Was het zo dat wij anders corona naar Duitsland of Oostenrijk hadden gebracht met alle risico’s van dien. Nee. Maar we voelde het morele dillema heel hard. Net als ons eigenbelang overigens van geld kwijt zijn, weer niet op vakantie en alle maatregelen die hier wel worden versoepeld en het feit dat kinderen weinig last hebben zelf van corona en wij het allemaal al hadden gehad. We zijn blij en dankbaar dat we toch konden gaan en anders waren ze iets later gekomen maar met een compleet gezin op vakantie en het zelf allemaal doorleven is toch anders. We hebben een heerlijke week gehad en het was enorm relaxed om even nergens over na te moeten denken en bezig te zijn met sporten, lekker eten, ontspannen. Op de laatste avond was er overigens nog een kleine aardbeving van 3.4 op de schaal van richter die ons even deed opspringen maar dat zien we maar weer als een ervaring die van de bucketlist af kan.

Vanmorgen liep ik voor het eerst weer zonder mondkapje en regels in de supermarkt. Terwijl ik gisteren nog met een FFP2 masker de tank benzine moest betalen. Het voelt allemaal nog wat onwerkelijk maar ik hoop echt dat het einde van de coronatunnel nu in zicht is en we met zijn allen deze milde coronavorm aan blijven kunnen. Het waren wat dat betreft twee bizarre jaren.

Een heel verhaal, maar dat mocht wel weer eens keer. Met dillema’s en keuzes en stress maar uiteindelijk opluchting en heel veel plezier en rust. Ik gun het laatste u ook. Kookon allemaal!

Wat heb je nodig:
300 g volkorenpasta
1/2 bol (buffel)mozzarella
Zout
Peper

Voor de saus:
Olijfolie
700 g passata
½ venkelknol
1 gegrilde paprika (pot)
½ courgette

Voor de gehaktballetjes:
10 g verse peterselie
(inclusief steeltjes) en wat
extra om te bestrooien
300 g mager rundergehakt
2 flinke theelepels harissapasta
½ theelepel zout
½ theelepel knoflookpoeder
1 flinke theelepel gemalen
koriander
1 theelepel gerookt
paprikapoeder (pimenton)
2 eetlepels verse broodkruimels
of paneermeel

Nog meer nodig:
koekenpan of hapjespan met
deksel en een extra
koekenpan
olijfolie

De how to:
Halveer de venkel en snijd een plakje van de onderzijde en de houtige stelen aan de
bovenzijde eraf. Snijd de venkelknol en paprika in kleine stukjes. Zet een koekenpan op matig vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Voeg daarna de passata toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag.

Voeg, de fijngesneden venkel en in stukjes gesneden paprika toe. Laat de saus gedurende 25
minuten, met een deksel schuin op de pan, pruttelen. Roer af en toe door. Voeg als de saus
te dik wordt een scheutje water toe.

Ga ondertussen aan de slag met de gehaktballetjes.
Hak de peterselie inclusief de steeltjes (en een klein beetje extra voor de garnering) fijn.
Doe de peterselie (minus het beetje voor de garnering) met het gehakt, harissa, zout,
knoflookpoeder, gemalen koriander, paprikapoeder, broodkruimels of paneermeel in een
kom. Kneed dit goed door en rol er met vochtige handen gehaktballetjes van met een diameter
van circa 5 cm. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een scheutje olijfolie
toe. Bak de balletjes onder af en toe roeren bruin en gaar.
Snijd de courgette en mozzarella in blokjes en zet opzij. Deze heb je op het laatst nodig.
Breng een pan met ruim water en een flinke snuf zout aan de kook. Kook de pasta daarin
tot deze beetgaar is.

Inmiddels is de saus gereed. Zet het vuur zo laag mogelijk. Voeg de gehaktballen toe aan
de saus. Roer goed door en laat de saus op zacht vuur doorwarmen.

Giet de pasta, wanneer deze beetgaar is, af en bewaar een scheutje van het kookvocht (iets
minder dan een half glas). Voeg de pasta, de courgette en mozzarella toe aan de saus en roer
door. Voeg een scheutje (paar eetlepels) van het kookvocht toe om de saus mooi glanzend
te maken.

Proef, breng op smaak met zout en peper en zet het vuur uit. Laat de pasta nog 1 minuut
afgedekt staan zodat de kaas kan smelten. Bestrooi met wat verse peterselie en serveer.

Pasta met harissaballetjes

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *