partybroodjes met gehakt en cheddar

partybroodjes met gehakt en cheddar

Toen de man niet koken kon en nog een jongetje dat eten kon was, was er binnen onze familie een favoriet recept op verjaardagen. Zelfs zo favoriet dat familieleden wel eens dreigde dat ze niet zouden komen als dat gerecht niet op tafel kwam. Het was een recept van mijn tante en zij noemde het partybrood. Het waren knapperige stokbroodjes met een gehakt-mengsel en kruiden. En ik zweer, dat als ik diep nadenk ik die smaak nog proef in mijn herinnering.

Ik heb eigenlijk nooit om het recept gevraagd maar toen ik onlangs een lekker hapje wilde maken schoot deze herinnering opeens mijn brein binnen. En dus probeerde ik op basis van mijn herinnering mijn versie van partybrood te maken dat het recept van mijn tante eer aan doet. Qua smaak komt het deels overeen. Ik gok ergens dat er in het origineel iets van Calve bbq saus of chilisaus in zat maar zeker weten doe ik het niet. Neemt overigens niet weg dat dit recept wel heel erg lekker is geworden. Kruidig gehakt, tomaten, lekkere worchestersaus en zoete chilisaus. De combinatie van het gehakt en de kruiden geeft een lekker knapperig broodje met een heerlijke zoete tomatensaus. De cheddar doet tenslotte de smeuĆÆge rest. Niet het familierecept wel een hommage aan mijn tante. Een recept met warme herinneringen van verjaardagen, spelen op de slaapkamers van mijn grote neven en turen in het aquarium van mijn oom. Bijzonder hoe een geur of smaak zo gelinkt wordt aan herinneringen.

Een lekker hapje voor tussendoor, op een feestje of heerlijk bij een kom groentesoep. Enjoy allemaal en kookon!

Wat heb je nodig:

Voor circa 6 personen (als tussendoortje of lunch)
300 gram gehakt
1 blikje tomatenpuree a 70 gram
3 tomaten in blokjes
1 gegrilde paprika in kleine stukjes
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel peterselie of klein beetje verse peterselie fijngehakt
1 teen knoflook in plakjes
1 eetlepel worchestersaus
1 eetlepel suiker
1/2 eetlepel zoete chilisaus
Paar plakjes cheddar
Olijfolie
Zout
Peper

6 kleine afbakpistoletjes

De how to:
Zet een pan op middelhoog vuur. Doe er een scheut olijfolie in en voeg het gehakt, knoflook, peterselie en de komijnzaad toe. Bak het gehakt rul. Hak de paprika en de tomaten fijn. Voeg de groenten toe aan het vlees met de worchestersaus, suiker, zoete chilisaus en de tomatenpuree en bak het mengsel enkele minuten. Zet daarna het vuur uit.

Verwarm de oven voor op de temperatuur die normaal is voor de afbakpistoletjes. Snijd ze doormidden en beleg ze met een flinke lepel van je vleesmix. Leg er wat cheddar op en bak ze af in de oven tot het brood goudbruin is en de kaas gesmolten. Bestrooi ze na het bakken eventueel met wat verse peterselie. Enjoy!

party broodjes

Share

3 thoughts on “partybroodjes met gehakt en cheddar

  1. Hai Walter,

    goh nu ik dit lees proef ik de parybroodjes ook weer en denk ik terug aan de legendarische verjaardagsfeesten in onze familie vroeger. Zouden we weer eens moeten eten met zijn allen en dan tante Rietjes ijstaart toe ?

    Veel groeten

    Yvette

  2. Pingback: Paas inspiratie - De man die koken kan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *