Panzanella (Italiaanse broodsalade) met chorizo

Panzanella (Italiaanse broodsalade) met chorizo

Panzanella is een heerlijke zomerse salade van tomaat en brood. Het recept wordt in Italië meestal gebruikt om de oude restjes brood op te maken en is zeer geschikt voor de lunch of als diner. Nu heb ik niet standaard oud brood liggen. Dus wat ik doe is een ciabatta afbakken, in stukjes/blokjes snijden en gedurende een paar uur op een bord laten liggen. Traditioneel wordt deze salade gemaakt met ansjovis. Toen ik onlangs eters kreeg die een visallergie hadden besloot ik de ansjovis te vervangen voor chorizo en het resultaat was ook heerlijk. Daarom plaats ik dit recept in deze variant. Gebruik voor het allerlekkerste resultaat wel goede rijpe tomaten en echte verse basilicum anders komt het gerecht niet tot goed zijn recht. Qua smaak weet je dan gewoonweg niet wat je overkomt zo lekker is dit. Zeker op zomerse dagen is het een heerlijke frisse salade. Buon appetito.
(Geïnspireerd op het recept uit Jamie’s Italië van Jamie Oliver)

Wat heb je nodig:
4 gegrilde paprika’s in reepjes gesneden
1 afbak ciabattabrood
1 kilo diverse soorten rijpe tomaten zoals roma, pruim, vlees, cherry.
150 gram chorizo in blokjes
1 hand parmezaanse kaas
Halve rode ui in dunne ringetjes
4 selderijharten in plakjes (het bleke binnenste van de bleekselderij onder de bovenste eerste 15 cm)
Zeezout
Flinke hand verse basilicumblaadjes
Flinke hand bleekselderijblaadjes

voor de dressing:
Rode wijnazijn (goede kwaliteit)
Olijfolie
Zeezout
Peper
1 teen knoflook

De how to:
Bak de ciabatta af in de oven en snijd deze in flinke blokjes of scheur in grove stukken. Laat het brood een paar uur “oud” worden door deze onafgedekt in de open lucht te laten liggen.

Als het tijd wordt om echt te gaan koken ga je echt aan de slag:
Snijd de tomaten in blokjes van diverse grootte. Zet een kom klaar en een vergiet. Doe de tomaten in het vergiet boven de kom. Strooi nu een flinke snuf zout over de tomaten en hussel goed door elkaar. Laat de tomaten nu ongeveer twintig minuten in het vergiet staan. Het zout zorgt ervoor dat het vocht los komt en in de kom terecht komt.

Bak in de twintig minuten die je nu hebt de chorizo blokjes goudbruin in een pan zonder olie of boter. Als de blokjes goudbruin zijn schep je ze uit de pan en laat je ze uitlekken op een stukje keukenpapier.

Snijd de halve ui in hele dunne plakjes zodat je kleine halve ringetjes hebt. Maak de bleekselderijharten schoon met een dunschiller zodat je geen “draadjes” hebt en snijd ze met de gegrilde paprika in dunne plakjes. Bewaar de bovenste 15 cm van de stengels bleekselderij voor een ander recept of snijd ze in grove stukken en serveer ze met iets om te dippen bij de salade. Leg een handje bleekselderijblaadjes opzij voor de panzanella.

Zijn de twintig minuten voorbij? Hussel de stukken tomaat in het vergiet door elkaar en druk ze aan om extra vocht eruit te krijgen. Haal het sap uit de kom en doe in een klein kommetje. Doe de tomaten terug in de kom met de bleekselderij, ui, paprika, chorizo, broodstukjes en strooi het grootste deel van de basilicumblaadjes erover.

Ga nu verder met je tomatensap. Doe hier twee eetlepels rode wijnazijn en 7 eetlepels olijfolie bij. Knijp er ook een teen knoflook boven uit en roer goed door. Proef. De dressing moet zurig zijn en behoorlijk sterk smaken. Als de dressing straks in de salade zit balanceert de sterke smaak nog uit. Een sterke smaak is dus goed. Doe er eventueel nog wat zout en peper bij.

Giet de dressing nu over de salade en hussel alles rustig maar goed door elkaar. Proef. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe en hussel weer rustig door elkaar. Strooi nu de bleekselderijblaadjes en laatste blaadjes basilicum over de salade en de hand parzemaanse kaas. Laat de salade nu tien minuten staan zodat de sappen en smaken lekker in het brood kunnen trekken.

Serveer en eet smakelijk.
Heerlijk met een glas goede wijn, wat stokroodjes met olijven en plakjes mozarella of een gegrild kippetje.

Enjoy the summer.
Panzanella

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *