Panissa met salami

Panissa met salami

Een hele goede vrijdag voor jullie allen. Het weekend staat weer voor de deur te trappelen. Niet zo’n opdringerig type dat het weekend aan je wil verkondigen en eventueel een voet tussen voor de deur komt zetten. Maar meer de pakketbezorger die je droomcadeau komt brengen. Je wil gewoonweg wel open doen. En ik ben er klaar voor. Ik schrijf deze blog enigszins vooruit maar deze panissa met salami is vooral heerlijk als je behoefte hebt aan lekkere warme maaltijd in je buik. Dus ik hoop eigenlijk op een weekend voor je deur met guur weer. Alleen voor dit recept dan he!

Want guur weer, daar past dit recept zo enorm goed bij. Panissa is een soort van risotto maar dan zonder kaas en een flinke klont boter maar wel zo stevig dat je lepel er in blijft staan. Ik maakte deze onlangs als spontaan recept (zie ook de matige foto (sorry)) maar de pan ging helemaal leeg. En mijn bende houdt helemaal niet van bonen. Moet je nagaan hoe lekker ze dit dan toch vonden.

Nu ik toch aan het schrijven ben ga ik toch om wat interactie vragen. Aan wat voor recepten heeft u behoefte? Waar hebben jullie zin in? Moet het zoet zijn, zout, hartig, vlees, vega? Vis? Ik ben van redelijk wat markten thuis en kom ook op redelijk wat markten. Dus laat het mij weten, dan houd ik rekening met u en uw wensen qua recepten en zal ik daar bij het volgende recept naar luisteren. Noem maar iets waar u zin in heeft en ik ga weer eens wat nieuws creëren.

Momenteel heb ik verder even geen nieuws. En soms is dat goed nieuws. Ik kabbel voort. En kabbelen is prima voor nu. De bende, heldin, schoonzus, zwager en ik gaan binnenkort nogmaals naar Oostenrijk. Want die bende heeft uiteraard niet voor niets al een halfjaar dure skilessen. Dus nu moet ik ze een zetje de berg af geven. En toch weer verplicht aan de schnitzel en zo. Allemaal heel vervelend. Ik snap dat u mij wil helpen maar deze last moet ik nou eenmaal zelf dragen (dikke knipoog). Ik wens u veel plezier met de Panissa. Geloof me. Heerlijk. Kookon allemaal! Gooi die deur open en laat het weekend binnen!

Wat heb je nodig:
2 witte uien
2 tenen knoflook
3 stengels bleekselderij
100 gr gerookte salami
Olijfolie
1 liter runderbouillon
1 eetlepel rozemarijn
1 eetlepel rodewijnazijn
300 g risotto rijst
1 blik tomaten a 400 g
1 theelepel milde paprikapoeder
1 pot grote witte bonen van 540 g (400 g uitlekgewicht)
Een hand van de blaadjes van de bleekselderij

De how to:
Pel en snijd de uien in ringetjes, snijd de tenen knoflook in dunne plakjes. Schil de bleekselderij en snijd in dunne ringetjes. Snijd de salami in blokjes.

Zet een diepe pan op middelhoog vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Voeg de uien, knoflook, bleekselderij en salami toe. Roer om en laat onder af en toe roeren circa 10 minuten bakken tot de uien zacht zijn.

Verwarm ondertussen de bouillon in een andere pan en houd deze tegen het kookpunt aan.

Voeg, als de uien zacht zijn, de rozemarijn, rodewijnazijn en de rijst toe. Roer om tot de rijst glazig is. Voeg het blik tomaten en paprikapoeder toe en druk de tomaten fijn met een lepel. Zet het vuur naar matig en voeg een lepel bouillon toe. Breng de rijst al roerende aan de kook en blijf elke 30 seconde goed roeren. Zodra de bouillon bijna is opgenomen door de rijst voeg je weer een lepel bouillon toe en blijf je geregeld roeren. Herhaal dit proces tot de rijst zacht is maar nog een beetje beet heeft. Het zou kunnen dat je iets minder bouillon nodig hebt dan de gehele liter.

Laat de bonen uitlekken, voeg ze toe aan de rijst en roer goed om. Serveer de panissa met wat van de blaadjes van de bleekselderij en eventueel wat zout en peper.
panissa met salami

Share

2 thoughts on “Panissa met salami

  1. Ik heb net je site ontdekt en nog lang niet alles gelezen. Maar wat ik gezien heb, ziet er lekker uit. Je vraagt aan welke recepten behoefte is. Voor mij geldt dat ik graag simpele, snelle recepten heb met weinig ingrediënten voor de drukke dagen. Af en toe krijg ik de kookkriebels en dan mag het ook heel uitgebreid en bijzonder zijn. Ook ben ik een echte groenteliefhebber dus manieren om net even iets anders dan het geijkte te doen met het groenvoer zijn welkom. Ow ja, stoofpotjes. Ik ben dol op stoofpotjes. Uit de oven, in de pan of in de slowcooker, ik kan alle kanten op. Het blijft heel apart om allerlei losse componenten bij elkaar te voegen en dan een paar uur laten een geurig, smaakvol geheel op je bord te kunnen lepelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *