Oreo Trifle met Italiaans schuim

Oreo Trifle met Italiaans schuim

Soms zijn er van die recepten die zo lekker en makkelijk zijn dat je je afvraagt waarom je het nooit eerder hebt gemaakt. Dit recept is er ook zo één. Sponzige cake, oreo, mascarpone, meringue en eventueel vers fruit. Terwijl ik dit schrijf begint mijn maag te rommelen. Luister, dit recept is echt heel gemakkelijk. En je kan het uitvoeren zoals jij het wil. Maak je één laag mascarpone of meerdere laagjes? Het is aan jou. Daarom schrijf ik in dit recept ook dat je “een ovenschaal” nodig hebt en noem ik geen vaste maat. Kies met een grote ovenschaal voor één laag met oreo en mascarpone die je afsluit met een laagje cake maar als je een kleine ovenschaal hebt kan je de hoogte in en meerdere laagjes maken. Lekker wordt het toch wel en echt fout kan het niet gaan.

Dit recept is dus meer een richtlijn dan dat je het strikt moet volgen. En geloof me, maak dit een keer. Zorg wel voor een keukenthermometer voor de meringue anders moet je het echt op de gok maken en dat wordt geen succes. geen zin in meringue? Doe er dan slagroom op.

Ik wens je veel plezier met dit recept en geniet er van! Kookon!

Wat heb je nodig:
Voor 1 flinke trifle:
1 roombotercake of chocoladecake van circa 500 gram
500 gram mascarpone
Scheutje melk
100 gram fijngemalen pecannoten
1 theelepel vanille-extract
Poedersuiker naar smaak (circa 3 eetlepels)
1 rol oreo in grove stukken (circa 4 hele overhouden)

Voor de meringue:

3 grote eiwitten op kamertemperatuur
150 gram kristalsuiker
Laagje water (circa 40 milliliter)

Optioneel:
Aardbeien

Nog meer nodig:
Keukenmachine of een theedoek en deegroller
Mixer
Ovenschaal (als je een kleine ovenschaal hebt maak je meer laagjes) van circa 28×20 cm
Een thermometer geschikt voor de keuken (ik gebruikte een vleesthermometer)

De how to:
Snijd de roombotercake in enkele plakken van circa 3 mm dik en bedek de bodem van een ovenschaal (je moet genoeg cake overhouden voor nog een laag). Heb je een kleinere ovenschaal? Dan maak je meer laagjes met mascarpone. Simpel!
Breek de oreo’s op 4 na in stukken en leg de op de laag cake.

Maal de pecannoten fijn en klop de mascarpone met een scheutje melk, vanille en enkele eetlepels poedersuiker tot deze romig is. De mascarpone hoeft maar een beetje zoet zijn want straks volgt meer zoetigheid. Smeer alle de mascarpone voorzichtig uit over de oreo’s en bedek weer met plakjes cake. Nu kan je de cake eventueel beleggen met dunne plakjes aardbeien. Daarna is het tijd voor de meringue.

Klop in een schone kom met een schone mixer de eiwitten stijf. Zet dit apart. Zet een steelpan op matig vuur en voeg de suiker en een scheutje water toe. Het water moet de suiker net bedekken. Breng dit mengsel aan de kook en laat op rustig vuur enkele minuten koken. Zwenk de pan af en toe maar roer niet. Verwarm de suiker tot 115 a 120 graden en mix de suikersiroop al mixend door de geklopte eiwitten. Mix tot de eiwitten dik en romig zijn en lauw. Als je een beetje eiwit tussen je vingers wrijft en je geen suiker meer voelt maar het heerlijk glad is, dan is de meringue gereed.

Spatel de eiwitten over de cake en maak met een vork mooie piekjes. Breek de 4 overgebleven oreo’s door de helft en prik in de mascarpone. Zet in de koelkast tot je deze gaat serveren.

Oreo trifle

Oreo trifle

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *