Nutella cheesecake met karamel en zoute pinda’s

Nutella cheesecake met karamel en zoute pinda’s

Mijn trainer had iets tegoed. Toen ik een paar maanden geleden begon met zijn sportprogramma beloofde ik hem, dat als het zou werken en ik er strakker en slanker uit zou komen, ik een taart voor hem zou bakken als bedankje. Het werd tijd die schuld in te lossen. Maar dan wel in stijl. Want als hij een goed product levert, dan vind ik dat ook terug moet doen. En dus werd mijn uitgangspunt dat het wel iets nieuws moest worden wat ik nog niet had staan op de site. En ik wilde een contrast aanbrengen. Het moest lijnrecht tegenover de keiharde discipline staan van zijn sport en eetprogramma. Niet omdat ik daar niet achter sta, integendeel, maar omdat die boog niet altijd gespannen kan staan en je jezelf dan echt wel een keer kan laten gaan.

Toen hij me aangaf dat hij wel wat voelde voor een nutella taart ben ik wat gaan zoeken op internet. Al snel had ik diverse recepten gevonden. Ik paste aan, maakte er een eigen versie van diverse recepten en besloot er nog een schepje bovenop te doen. Nutella, oreo, monchou en karamel, dat moet wel een gouden combinatie zijn.

Dit recept is echt “val achterover van je stoel” lekker. Of misschien wel “zak door je stoel”. Want deze taart moet je vooral niet alleen eten. Het is denk ik de grootste calorieënbom de ik tot nu toe heb gemaakt. Als je er naar kijkt kom je al aan. En dan ook nog zo gevaarlijk lekker dat je er steeds weer een stukje van wil.

Ik ben blij dat ik deze taart na een “proef-stukje” heb afgestaan aan mijn trainer die hem kon eten toen hij net weer een periode kon afsluiten van enorme discipline. Deze taart had het zeker niet gered in mijn koelkast. Er zit 500 gram monchou in, 400 gram nutella, poedersuiker, 2 rollen oreo’s en bovenop heerlijke dikke karamel. Als staartje voegde ik nog een lekkere zoute pindakick toe. Zout en chocolade dat is altijd goud.

Zoals mijn trainer zei: Deze taart bevat zeker 1000 gram lekkers. Een extra plus aan deze taart is dat je hem niet hoeft te bakken maar enkel een paar uur moet laten opstijven. Dus geen zorgen over een juiste garing.

Ik hoef je niet te zeggen denk ik dat deze taart niet gezond maar voor de volledigheid doe ik het. Dus geniet met mate of geniet niet met mate, maar geef mij niet de schuld van de stand van je weegschaal ;). Super lekker en fingerlicking good.

Wat heb je nodig:
Voor de cheesecake
2 rollen oreo
80 gram boter
500 gram monchou
400 gram nutella en 1 volle eetlepel
70 gram poedersuiker

3 handen fijngemalen zoute pinda’s

Karamel
200 gram suiker
75 ml slagroom
50 gr boter in blokjes
50 ml water

Verder nodig:
Springvorm van 24 cm
Bakpapier

De how to:
Wrijf de taartvorm in met wat boter. Bekleed de onderzijde en de zijkanten van de springvorm met bakpapier.

Maal de oreo’s fijn in een keukenmachine en smelt de boter in een steelpan op zacht vuur. Zodra de boter is gesmolten haal je de pan van het vuur en voeg je de eetlepel nutella toe. Roer even door en voeg de boter al roerende toe aan de koekkruimels. Stort de kruimels in de taartbodem. Duw de kruimels aan en maak een opstaande rand van de koekkruimels van circa 3 a 4 cm aan de zijkanten van de taartbodem. Zet daarna in de koelkast.

Spoel de steelpan om en doe er wat water in. Breng dit aan de kook. Doe de nutella in een kom die op de steelpan past. Smelt de nutella onder af en toe roeren au bain marie in een kommetje over het pruttelende water tot deze wat zachter is geworden. Je enige doel is hierbij de nutella wat zachter en vloeibaarder te laten worden. Haal de monchou uit de verpakking en doe in een mengkom. Als de nutella wat vloeibaarder is geworden voeg je deze toe aan de monchou en mix je deze op hoge snelheid tot één geheel. Mix als laatste de poedersuiker er door (houd een theedoek om de kom om stuiven te voorkomen). Verdeel de nutellamix over de taartbodem, strijk glad en zet voor circa 3 uur in de koelkast.

Voor de karamel: Verhit de suiker met 50 ml water in een grote steelpan op laag vuur. Draai rond met de pan (niet op zijn kop natuurlijk maar zwenken) maar roer niet. Wacht tot de suiker is opgelost. Zet het vuur wat hoger en laat de suiker zachtjes koken en blijf regelmatig zwenken/ronddraaien tot je een heldere karamel hebt met een donkere gouden tint.

Haal de pan van het vuur met een ovenhandschoen en klop snel de room en boter door de karamel met een garde. Dit spettert een beetje dus doe dit bijvoorbeeld boven je wasbak. Laat de karamel wat afkoelen maar zorg ervoor dat deze nog wel schenkbaar is.

Giet ongeveer de driekwart van de karamel over de taart en verdeel. Bewaar het laatste beetje om door je muesli, ijs of andere lekkernijen te doen. Zet de taart weer terug in de koelkast of begin met aansnijden. Maal voor het serveren de pinda’s fijn. Bestrooi de taart met de gemalen zouten pinda’s en eet smakelijk.

image

image

Share

2 thoughts on “Nutella cheesecake met karamel en zoute pinda’s

  1. Pingback: Chocoladetaart met chocopops, gezouten karamel en botercreme | De man die koken kan

  2. Pingback: De man zijn kerstrecepten | De man die koken kan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *