Noedels met buikspek en garnalen

Noedels met buikspek en garnalen

 

 
Mensen die hun passie vinden en volgen schijnen nooit meer een dag in hun leven te hoeven werken. Tenzij die passie geen verdiensten opleveren en niet als “kunst” beschouwd wordt. Dan moet je nog wel gewoon werken voor die verdiensten. Onlangs zei iemand mij dat ik nu toch echt eens mijn ware passie moet volgen. Want: “Dat past zo goed bij je.” Maar ja, je kan voetballen te gek vinden, dat wil niet zeggen dat je dan ook een tweede Cruijff wordt. Of in mijn geval een tweede Jamie Oliver, Gordon Ramsey of Bart van Olphen. Er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in. Je hart volgen is goed. Je wordt er denk ik een leuker mens van als je doet wat je echt leuk vindt. Uiteindelijk heb ik alleen nog wel een verantwoording om brood op de plank te krijgen. En ik kan prima een brood bakken maar dan moet je wel geld hebben om de ingrediënten te kopen.

Met andere woorden: Niet alle passies leiden tot een dagbesteding waar je ook rond van kan komen. Nu is het overigens natuurlijk niet zo dat ik niets doe met mijn passie. Je leest immers dit blog. In zoverre volg ik mijn passie zeker. Maar er kriebelt iets. De laatste zet. Om er ook het brood mee op de plank te krijgen. Ik wil namelijk ook wel eens ervaren hoe het is nooit meer te hoeven werken haha. Kan ik van deze passie mijn werk maken? Ik weet het niet. Ik heb na veel beraad en een halfjaar wikken en wegen de afgelopen weken toch echt geprobeerd de koe bij zijn horens te vatten. Om de leukste dingen van mijn blog (koken, recepten, voeding, schrijven) hopelijk in een leuke baan te combineren.

Ik overweeg toch echt een opleiding te gaan starten over voeding. Iets wat ik al een tijdje wil. Ook probeer ik een initiatief van de grond te krijgen om mensen gezonde maaltijden te leren koken. Om zo een bijdrage te leveren aan het doorgeven van kookkunst en mensen vers te laten koken. Dus was de opmerking over een schop onder mijn derrière om nu echt stappen te gaan ondernemen. Of het mij gaat lukken weet ik niet. Wel kan ik jullie zeggen dat er meerdere dingen in de koker zitten. Of die gaan lukken? Daar zit een fractie geluk bij, gunfactor en gewoon keihard mijn best doen. Dus persoon die mij geschopt heeft, het deed zeer maar het was nodig. Dank!

Het is weekend en dus tijd voor een nieuw recept. Vandaag een waar eetfeest als recept. Het bevat best wat ingrediënten. Ik kan het niet ontkennen. Maar dit is echt fantastisch lekker en ondanks behoorlijk wat ingrediënten echt niet moeilijk. Heerlijk gekookt en gekruide varkensbuik, te gekke garnalen, noedels en lekkere gewokte groenten. Echt een heerlijk comfortfood gerecht uit de Aziatische keuken. Ik zou zeggen, laat je verassen en eet smakelijk! Kookon!


Wat heb je nodig:

Voor 6 personen
500 gram buikspek zonder zwoerd (in één stuk) liefst biologisch
400 gram mienestjes
12 grote diepvriesgarnalen (ontdooid) met of zonder schaal (beide kan)
3 eetlepels sesamolie
2 eieren geklutst (liefst biologisch)
1 eetlepel ketjap
2 Steranijs
3 kruidnagels
1 flinke theelepel trassie trafasie
3 tenen knoflook in plakjes
200 gram taugé
Een flinke snuf gerookt paprikapoeder
1 paksoi in dunne reepjes gesneden
150 gram champignons grof gehakt
1 limoen
Klein bosje verse koriander
1 eetlepel ketjap
1 eetlepel sojasaus
Sambal
Zout

Nog meer nodig:

1 vel bakpapier
Vershoudfolie
Wok
Pan met deksel
Kroepoek
Satésaus


De how to:

Ter voorbereiding:
Doe het buikspek met de kruidnagels, steranijs, sojasaus en 700 ml water in een pan die zo groot/hoog is dat het buikspek onder water staat. Verkreukel een vel bakpapier onder de kraan en drapeer dit over de vloeistof in de pan. Het moet dus op de vloeistof liggen. Breng aan de kook, zet het vuur helemaal laag en laat met een deksel op de pan op zacht vuur 45 minuten koken. Haal hierna het buikspek uit de pan, wikkel in vershoudfolie en laat afkoelen. Bewaar daarna in de koelkast tot de laatste fase. Zeef het kookvocht, doe de trassie bij het kookvocht met 1,5 eetlepel sesamolie en laat met deksel op de pan verder afkoelen tot je de mienestjes gaat koken.

Als het tijd wordt om te gaan eten:
Kook de garnalen 5 minuten in kokend water en giet af. Bewaar ze in een aparte kom en bestrooi ze met zout en peper en wat gerookt paprikapoeder.

Snijd nu eerst alle groenten en het buikspek in dunne plakjes zodat je straks snel kan werken. Kluts de eieren in een kom.

Voeg circa 400 ml water bij het kookvocht en breng aan de kook. Kook de mienestjes in het kookvocht. Ondertussen is het woktijd.

Zet een wok op hoog vuur en voeg 1,5 eetlepel sesamolie toe. Doe de knoflook en de eieren in de wok en bak de eieren tot ze stollen. Doe de taugé, champignons en gesneden paksoi in de wok. Voeg een soeplepel kookvocht van de kokende mienestjes toe aan de wok en roerbak circa 3 minuten. Doe de garnalen, buikspek en ketjap bij de wokgroenten en roerbak voor circa 2 a 3 minuten. Giet de mie, als deze gaar is af en voeg toe aan de wok. Roer door, proef en breng op smaak met wat zout en sambal en het sap van een halve limoen.

Verdeel in kommen en besprenkel met wat limoensap van de limoen en wat verse koriander.

Lekker met wat satésaus, kroepoek en eventueel nog wat ketjap of sojasaus.
noedels met buikspek en garnalen

Share

2 thoughts on “Noedels met buikspek en garnalen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *