No bake karamel Mueslirepen

No bake karamel mueslirepen

Ik heb een zwak voor cruesli en muesli. Toen ik klein was en ik mijn moeder af en toe zo ver kreeg zo’n duur pak (toen was er niet zo veel keuze als nu zegt deze oude man)cruesli te kopen dan ontbeet ik het liefst de hele dag.

Het pak was dan ook altijd in no-time op. En ja, nu vele jaren later ben ik mij er wel degelijk van bewust dat het niet zo gezond is als ik toen graag wilde geloven. Ook niet de variant met appel of fruit. En al helemaal niet de variant met chocolade waarvan ik toen geloof ik heimelijk mijn moeder probeerde te overtuigen dat ik had gelezen dat chocolade best gezond is.

Ik kreeg er wel altijd enorm veel energie van. Stuiterend ging ik dan naar school. Ook weer niet zo vreemd als ik het nu beschouw. Ik lette ook zelf nooit op wat de fabrikant achterop op het pak als één portie bedoelt had. Moet je dat eens afwegen en zien hoe weinig dat is. Zitten er 15 porties in een pak maar ik had altijd met 6 porties vaak het pak leeg. Maar anyhow, ik vind het, ondanks veel suiker, nog steeds enorm lekker.

Bij ons is cruesli nu voor heel af en toe een traktatie voor het weekend. Omdat ik zelf al zo graag zoveel verschillende ontbijtjes klaarmaak en dus vanwege een stukje bewustwording en zelfbescherming. De krokante havermout blijft voor mij een heerlijk en gemakkelijk genietmomentje en nog steeds kan ik dan een hele dag alleen maar ontbijten.

Om een te lang verhaal kort te maken over mijn liefde voor cruesli. Dat is denk ik de reden dat ik recepten met havermout en muesli vaak zo lekker vind. En daarom ben ik ook zo gek op onderstaande recept. Dit was geen bruggetje naar het recept maar meer de A1 door Duitsland, ik begrijp het. Maar ik houd van muesli en cruesli en daarom vandaag dit heerlijke recept. Met nog meer dingen die ik lekker vind. karamel, pindakaas en rozijnen.
En ook nog eens niets hoeven bakken. Gewoon wat verwarmen, in een ovenschaal doen, afkoelen en opsnijden. En vooral niet mij de schuld geven als je de hele bak in één keer leeg eet. Gevaarlijk lekker dit! Mensen, goed weekend en tot volgende week! Kookon!

Wat heb je nodig:
240 gram boter
100 gram rietsuiker
300 gram havermout
Zout
1/4 theelepel speculaaskruiden
230 gram pindakaas zonder nootjes
150 gram fudgeblokjes en eventueel wat extra als saus
75 gram rozijnen


Nog meer nodig
:
Ovenschaal van 28 x 20 cm
Bakpapier
Steelpan

De how to:
Bekleed de ovenschaal met bakpapier. Dit gaat makkelijker als je de ovenschaal eerst met wat boter invet en dan het bakpapier er in “plakt”. Doe de boter met de rietsuiker in een steelpan op middelhoog vuur en laat de boter onder af en toe roeren smelten.

Voeg de havermout, snuf zout en de speculaaskruiden toe en laat de havermout onder geregeld roeren 3 minuten bakken. Doe 3/4 van de havermout in de ovenschaal en druk aan.

Doe de pindakaas met de fudgeblokjes in een kom en zet circa 1 minuut op 650 Watt in de magnetron. Roer door en herhaal dit telkens met 30 seconden tot alle blokjes gesmolten zijn. Roer door. Voeg 75 gram rozijnen toe aan de fudgeblokjes. Meng dit en smeer over de havermout die in de ovenschaal aanwezig is. Verdeel gelijkmatig uit en verdeel de rest van de havermout erover. Druk aan en zet de schaal 3 uur in de koelkast.

Smelt eventueel wat fudgeblokjes in de magnetron en verdeel als karamelsaus over de bovenzijde of bijvoorbeeld 2 eetlepels nutella met 1 theelepel water in de magnetron voor een chocoladekick.

no bake muesli karamelrepen

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *