Nasi goreng van de Chinees

 

Nasi goreng van de Chinees

Een tijd geleden plaatste ik mijn recept voor Babi Pangang. Daar schreef ik openlijk en (niet) bloot over mijn tekortkomingen in de nasi afdeling. Ik heb er warme herinneringen aan. Nasi, niet mijn tekortkomingen. Als kind was het heel bijzonder als mijn vader op zondag naar de Chinees toog en terug kwam met kenmerkende witte bakjes die stampvol zaten met lekkernijen. En altijd die nasi met een plakje fricandeau een half plastic ei en een ondefinieerbare kruidenmix die ik nooit zelf gekopieerd kreeg.

Het lukte mij nooit om dezelfde smaak als de nasi van de Chinees na te maken. Van veel van jullie kreeg ik goede ideeën en recepten om de “echte” nasi te maken. En ik geloof dat ik na veel proberen nu ook eindelijk mijn versie van de nasi heb gevonden zoals mijn Chinees die serveert. Het geheim zit in de garnalenpasta ofwel Trassie. Een toevoeging die je gewoon in de supermarkt kan vinden. Het andere geheim zit hem het in het van tevoren koken van de rijst (liefst een dag van tevoren zelfs en dan in de pan bewaren). De reden hiervoor is dat je de rijst dan extra goed droog hebt en dan gemakkelijk mee kan wokken. Mijn Chinees deed in zijn nasi ook altijd gewoon een standaard groentemix maar ik kan me ook voorstellen dat je deze nasi erg lekker vind met doperwten en bosui  of bijvoorbeeld prei .Dan wordt het Kantonese nasi of Yeung Chow Chao Fan.

Dus wil je een hapje van mijn jeugd? Maak dan eens deze nasi. En als je toch bezig bent, maak dan ook eens mijn satésaus erbij want die is ook heerlijk. Vergeet de kroepoek, atjar, sambal en plakjes fricandeau niet. Eet smakelijk en laat me weten wat je vindt!

Wat heb je nodig:
Voor circa 4 personen:
300 gram ongekookte rijst die je kookt en liefst 24 uur laat afkoelen
Zonnebloemolie
Groentepakket voor nasi van 400 gram of 250 gram gekookte doperwten en 1 prei gesneden in dunne ringen en daarna gewassen.
100 gram hamblokjes (liefst biologisch)
3 eieren (liefst biologisch)
1 a 1 1/2 flinke theelepels trassie trafasie (garnalenpasta)
1 kippenbouillonblokje
Sesamolie
Zout
Peper

Optioneel:
Plakjes fricandeau
Sate
Atjar tjampoer
Kroepoek

Eventueel: kroepoek en atjar en natuurlijk sambal
Lekker erbij: Mijn zelfgemaakte saté

De how to:
Kook een dag van tevoren de rijst in ruim water en laat afkoelen en drogen in de pan. Dit heeft mijn sterke voorkeur. Maar anders kan je de rijst ook in de ochtend koken en dan de rest van de dag laten afkoelen.

Verwarm een scheut zonnebloemolie in een hete wok, bak op hoog vuur de groenten aan tot ze vocht beginnen te verliezen. Gebruik je doperwten en prei? Bak dan wel de prei eerst mee en roer als laatste de doperwten door de hete rijst zodat ze bite houden. Voeg daarna de hamblokjes toe.

Schuif de groenten in de wok aan de kant en breek drie eieren bij elkaar in de pan. Roer ze met een spatel door elkaar, laat ze enigszins stollen en roer ze verder door de groenten. Voeg nu de trassi toe. Roer door en voeg de rijst toe (en eventueel de doperwten). Roer goed door, zet het vuur lager en bak voor circa 3 minuten zodat de rijst een beetje meebakt. Verkruimel het bouillonblokje boven de nasi en voeg een scheutje water toe. Roer nu nogmaals heel goed en laat de hele pan lekker stomen. Voeg een klein scheutje sesamolie toe en naar smaak wat zout en peper.

Vergeet de kroepoek, saté, fricandeau, atjar en sambal niet.

De man zijn nasi

Share

8 thoughts on “Nasi goreng van de Chinees

  1. Hoi,

    Ik heb een vraag. ‘Kook een dag van tevoren de rijst in gezout water ‘. Hoeveel zout moet ik dan gebruiken? Ik kook namelijk nooit rijst in zout water:)

    Dank je!

  2. beter nog is de wokrijst van lassie die is al kant en klaar en kan direkt gebruikt worden voor de nasi goreng… die is perfect qua korrel en heeft de droogte die je moet hebben voor een goede nasi goreng.. even goed knijpen in de verpakking dat de korrels mooi los zijn en dan pas open maken..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *