Recensie: My Streetfood Kitchen – Jennifer Joyce

Recensie: My Streetfood Kitchen – Jennifer Joyce

My StreetFood Kitchen

My Streetfood Kitchen van Jennifer Joyce is een boek met meer dan 150 recepten die je doen watertanden. Van het eerste tot het laatste recept. Niet gek als het boek geschreven is door een auteur die ook foodstylist is en al tien boeken op haar naam heeft staan.

Met My Streetfood Kitchen, een boek waar ze twee jaar aan gewerkt heeft, wil ze je onderdompelen in de (eet)culturen waarvan ze heeft geproefd op haar reizen naar 24 landen. Want, zo zegt ze, de beste manier om je onder te dompelen in een cultuur is om op straat te eten wat de locals eten. Met dit boek wil ze dan ook authentieke, gezonde en lekkerdere versies brengen van streetfood, restaurantjes aan de weg en regionale gerechten. Eten dat zich kenmerkt door snel klaar te zijn, je moet prikkelen en niet al te subtiel is met smaken.
En dat onderdompelen gebeurt. Door je in de volgende hoofdstukken mee te nemen naar recepten en bijgerechten uit: De Verenigde Staten, Mexico & Zuid Amerika, Mediterrane smaken, Midden oosten, China & Taiwan, Japan & Korea, Zuid-oost Azië en India. Als laatste volgt nog een kort en overbodig hoofdstuk met tips en trucs.

Al lezende schrijf ik de recepten op die ik graag zou willen maken. Ceviche, krokante varkensbuik, Turkse Gozleme (knapperig deeg gevuld met vlees), Gyoza, in azijn gestoofd buikspek, pitabrood, garnalen in chorizo, dadelcake, tomaatbeignets, Koreaanse kippenvleugels, mango-ijs. Ik besluit maar te stoppen met opschrijven. Dit schiet niet op. Zoveel lekkers staat er in dit boek dat ik nu al weet dat ik dit boek nog vaak uit de kast ga halen.
De foto’s in dit boek zijn om op te vreten. Mooi belicht, mooie natuurlijke kleuren en mooie achtergronden. Echt schitterend. Hier is een topstyliste aan het werk geweest.

Ik duik de recepten weer verder in. De meeste recepten zijn voor circa 4 a 6 personen bedoelt. Maar de verhoudingen zijn soms wel wat veel. De schrijfster geeft zelf ook aan dat ze royale porties serveert. Twaalf kippendijen, 1 kg riblap, 2 kg buikspek, 800 gram vis. Soms is het wel erg overdadig. Zelfs voor 6 personen.

Het lastige met streetfood blijft wel, is het een hapje, ontbijt, lunch of diner? Soms wordt iets specifiek als een voorgerecht of snack benoemd maar niet altijd. Andere recepten lijken weer wel voorgerechten maar zijn niet zo benoemd. Want waarom zijn zoute garnalen met krokante knoflook geen voorgerecht en garnalen met chorizo wel? Je zal bij de meeste gerechten die je als volwaardige maaltijd wil serveren vaak ook echt nog iets extra’s moeten serveren. Dat zit hem vooral in de groenten-sfeer. Hoewel de schrijfster geprobeerd heeft de recepten “gezond” te maken is dat er dan ook echt niet altijd vanaf te zien. De beschrijving van de recepten is grotendeels duidelijk en qua bereiding redelijk laagdrempelig. Een plus was het vermelden van een voedingswaarde geweest en de aanduiding van vegetarische recepten.

Bij nadere bestudering kom ik her en der foutjes tegen. Een voorbereiding van 15 uur terwijl je dat niet in het recept terug vind (vermoedelijk 15 minuten). Hetzelfde bij een ander recept met een tijd van 20 uur (vermoedelijk 20 minuten). Een recept voor 4 -6 personen waarbij in de ingrediëntenlijst slechts “een” warm pitabroodje benoemd en niet 4 a 6. Een recept dat voor 6 persone is. Nee, ik vergat de n niet, maar het boek wel. Ergens vond ik achter elkaar twee keer dezelfde zin. Soms zit er een niet logische stap in de bereidingswijze. Je porcetta open knippen om te zien of hij uit elkaar valt. Maar wat als hij niet gaar is? Kan je opnieuw opbinden. Het is niet dat je er niet uitkomt met de foutjes maar wel jammer als er twee jaar aan dit boek gewerkt is. Dit boek verdient dat niet en daarom heb ik een lijstje met opmerkingen over de tekstfouten naar de uitgever gestuurd. Ze worden er bij een volgende druk uitgehaald en zullen het boek zeker ten goede komen.

Mijn conclusie? Ondanks de “tekstueeltjes” en soms wat onduidelijkheden ligt hier echt een prachtig boek. Je zal als lezer niet kunnen wachten om de vele recepten te gaan proberen. Het moeilijkste zal nog zijn waar je moet beginnen. Het zijn dan niet de gezondste recepten maar wel die recepten voor de momenten waarbij je gewoonweg in (groot) gezelschap wil genieten van lekker en verrassend eten uit de hele wereld. En daar slaagt dit boek dan ook zeker in! Samen genieten van streetfood uit eigen keuken? Yes please!

Auteur: Jennifer Joyce | ISBN: 9789461431462 | Pagina’s: 272 | €24,95
Dit boek is op mijn verzoek door de uitgever ter recensie toegezonden. Deze recensie betreft mijn eerlijke mening.

Share

One thought on “Recensie: My Streetfood Kitchen – Jennifer Joyce

  1. Leuke recensie, ik vind het ook een prachtig boek en heb in mijn enthousiasme er niet zoveel foutjes uitgehaald als jij. Zal een volgende keer beter opletten, haha al is dat moeilijk met zoveel lekkers… afleiding, afleiding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *