Monkeybread gevuld met Nutella, fudgeblokjes en overgoten met karamel en chocoladesaus

Monkeybread gevuld met Nutella, fudgeblokjes en overgoten met karamel en chocoladesaus

Ik verbind vaak eten aan herinneringen. Weet je wat voor mij best nostalgisch is? Croissantjes rollen op zondagochtend. Het werd iets dat ik begon te doen toen ik bij mijn heldin op zondagochtend aan het ontbijt zat bij mijn schoonfamilie. Op zondag was het daar de gewoonte een blik open te “poppen” en de broodjes vast klaar te zetten voor het gezamenlijke ontbijt. Menig ochtend zat ik daar met mijn schoonzussen en mijn zwager met een stevige kater.

De sterke en wazige verhalen van de avond stappen gingen in geuren en kleuren de tafel over. Wie had wat gedaan, of met wie, hoeveel bier was er verslonden, wie had er wel shoarma gegeten en wie niet. Die laatste vraag was trouwens allang bekend want iemand hoefde maar een woord te zeggen en er was bekend wie er weer te diep in de knoflooksaus had gedoken.

Er werd veel gelachen, door sommige weer het bed in gedoken en we waren met zijn allen weer een ervaring rijker en wat hersencellen armer. Als ik soms zo terugkijk leek het leven zo simpel. Want er werd voor je gezorgd en school, relatie en bijbaan waren ongeveer de grootste dingen waar je je zorgen over maakte. Het is een rooskleurige gedachte want ook toen was het leven vast niet zo simpel als nu lijkt.

Croissantjes rollen doen we hier ook nog bij tijd en wijle. Hoewel de bende van drie er meestal een soort halve rupsen van maakt. Ik besloot het croissantrollen wat op te waarderen. En wel door van het croissantdeeg een heerlijk breekbrood te maken. Dit  monkeybread (breekbrood), vulde ik met Nutella, fudgeblokjes en zoute pinda’s. Ik liet het bakken in karamelsaus en goot er daarna nog wat chocoladesaus over. Klinkt slecht he? Nee ik zou het ook niet maken. Niet doen hoor. Want daarna zijn de heerlijke croissantjes op zondag nog maar gewone croissantjes.

Weinig moeite, leuk om te maken, en hopelijk ook een recept waarbij je warm terugdenkt aan heerlijke ontbijtjes of lunches met leuke (katerige) mensen aan tafel. Kookon!

Wat heb je nodig:
60 g boter en wat extra om in te vetten.
100 g lichtbruine basterdsuiker
Twee handjes zoute pinda’s
6 fudgeblokjes (kant en klaar)
2 blikken croissantdeeg (500 g totaal)
10 flinke theelepels Nutella
Kaneel

Voor het sausje:
2 eetlepels nutella

Nog meer nodig:
1 tulbandvorm
Steelpan
Garde
Vel bakpapier

De how to:
Verwarm de oven voor op 200 graden (190 hetelucht). Vet de tulbandvorm in met wat boter en strooi er een klein handje noten in. Snijd de fudgeblokjes in de lengte doormidden.

Pak beide rollen croissantdeeg uit en laat ze opgerold. Snijd elke rol in plakken van 1 cm dik. Druk elke plak plat. Smeer bij de ene helft van de plakken elke plak met één ruime theelepel Nutella in en leg er wat zoute pinda’s bij. Rol de plakjes op en rol er een balletje van.

Leg op de andere helft deeg een half fudgeblokje en bestrooi met wat kaneel. Rol elke plak tot een balletje.

Smelt de boter met de basterdsuiker in een steelpan op laag vuur tot de boter net gesmolten is. Roer door met een garde. Giet 1/3 van je boter/suiker mengsel in de tulband.

Leg de twee soorten balletjes om en om in de tulbandvorm zodat de eerste ring er in ligt. Giet weer 1/3 van het boter/suikermengsel erin. Leg de volgende ring deegballetjes in de tulbandvorm en zorg dat ze tegen de buitenzijde aanliggen. Giet de laatste gesmolten boter en suiker er overheen.

Zet in de oven voor circa 35 minuten of tot de balletjes opgezwollen en goudbruin zijn. Laat de vorm 5 minuten afkoelen. Pak een bord, leg op de tulbandvorm en keer dan om.

Verwarm de Nutella met 1 eetlepel water 30 seconden op 650 Watt in de magnetron. Roer door en serveer bij of over je Monkeybread.

Monkeybread met chocolade

Share

7 thoughts on “Monkeybread gevuld met Nutella, fudgeblokjes en overgoten met karamel en chocoladesaus

  1. Pingback: Paas inspiratie - De man die koken kan

  2. Pingback: Kerstrecepten en inspiratie voor oud en nieuw 2017 - De man die koken kan

  3. Ohhh wat lijkt me dit een “belachelijk” lekker gerecht. 😀
    Ik wil dit zeker een keertje maken.
    Heb jouw blog nog niet zo lang geleden ontdekt, maar wat maak jij lekkere gerechten Walter, mmm om te watertanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *