Mijn versie van Welsh Cakes

Welsh Cakes

Er zijn weer twee weken voorbij en daarmee is het tijd voor een nieuw recept. En deze Welsh Cakes wil je eigenlijk niet maken. Waarom? Omdat je ze dan blijft eten en maken. Want ze zijn makkelijk en oh zo lekker. Wat zijn Welsh Cakes? Het lijkt een beetje op een mix tussen scones en churros. Alleen bak je deze zonder extra boter in een droge pan. En na het bakken kan je ze open snijden en vullen of iets lekkers op de bovenkant smeren en het feest is compleet. Ik vind dit echt zo’n recept voor de zondagochtend. Hele gezin aan tafel, broodjes en lekkernijen en gezellig samen ontbijten. Iets wat we proberen te doen op zondag maar niet altijd lukt.

Vorige week was het in onze regio vakantie en hoewel we niet weg zouden gaan hebben we ter compensatie van de vakantie die niet doorging toch even een huisje geboekt voor drie dagen en met zijn allen genoten van het strand in de buurt van Petten. Even weg voelt toch anders dan thuis zijn en een verandering van uitzicht en niet het dagelijkse huishouden hoeven doen gaf weer even de nodige energie om weer in thuis-lockdown te zitten. We kunnen er weer even tegenaan, al ben ik erg blij dat de kappers open gaan. Ken je cousin it van de Adams family? We zouden broers kunnen zijn. Dus ben blij dat de tondeuse er weer in kan. Maar terug naar de Welsh Cakes.

Ik koos voor een versie met lichte chocoladekick door wat cacao toe te voegen maar je kan ook deze weglaten (waarom zou je?) en 500 g zelfrijzend bakmeel gebruiken. Ik had nog wat karamelsaus en chocoladesaus over van vorige recepten dus dat maakte het feest helemaal compleet. Geen lange blog eigenlijk verder vandaag. En dat hoeft ook niet altijd. Gun jezelf dit pleziertje. Het maakt je dag beter. Kookon!

Voor de cakejes:
485 g zelfrijzend bakmeel en wat extra om te bestuiven.
15 g cacao
75 g rietsuiker
1 theelepel kaneel
Snufje zout
250 gram koude ongezouten boter
150 gram gemengde rozijnen
1 groot ei
Een scheutje (plantaardige) melk
1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker

Verder nodig:

Bijvoorbeeld:
250 ml slagroom (geklopt of een bus)
Aardbeienjam
Chocoladesaus
Karamelsaus
Eventueel vers fruit

Ook nodig:
Deegroller

De how to:
Doe het bakmeel met de cacao in een mengkom en voeg de suiker, kaneel en een snuf zout toe. Roer om. Snijd de boter in blokjes en doe deze bij het bloem en kneed alles door elkaar tot je een substantie krijgt dat lijkt op broodkruimels. Meng nu de rozijnen door het beslag en maak een kuil in het midden van je beslag. Voeg het ei en een scheutje melk toe en kneed met de handen kort door elkaar tot je een egaal deeg hebt. Je wil niet dat dit een elastisch deeg wordt dus kneed het kort.

Zet een koekenpan op matig/middelhoog vuur. Bestuif het aanrecht met wat bakmeel en rol je deeg uit tot het een dikte heeft van circa 1 cm. Steek er met een glas met een omtrek van circa 8 cm rondjes uit (of doe dit met leuke vormpjes). Als je geen rondjes meer kan maken veeg je het overgebleven deeg bij elkaar en rol je het opnieuw uit en steek je opnieuw rondjes uit.

De bedoeling is dat een Welsh Cake in ongeveer 2 minuten bakken per kant klaar is. Leg dus nu een rondje in de pan en bak deze 2 minuten. Als hij goudbruin is en wat lichte donkere vlekjes heeft (niet gelig of verbrandt zwart) draai je hem om en laat je hem nog 2 minuten bakken. Is hij na 2 minuten niet mooi goudbruin of verbrandt moet het vuur dus iets hoger of lager.

Bak, als de temperatuur goed is, meerdere cakejes tegelijk.

Leg de gebakken cakejes op een schaal of plank met een broodmes. Sprenkel er wat chocoladesaus en nog wat suiker over. Laat ieder zijn eigen cakejes samenstellen met bijvoorbeeld slagroom, jam, chocoladesaus, karamelsaus en vruchtjes of eet ze zonder slagroom. Denk ook aan lekker ander zoet beleg zoals pannenkoekenstroop, pindakaas, jam enzovoorts. Dit ga je vaker eten.

Welsh Cakes

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *