Varkenshaas in bladerdeeg

Van de week gaf ik jullie al mijn ultieme kerstdessert als je zin hebt in weinig werk op de kerstdagen zelf. Dit hoofdgerecht heeft wel wat voeten in de aarde maar kan je de avond van tevoren of op kerstochtend al maken. Het is dan alleen nog een kwestie van nog in de oven schuiven en aan de glühwein maar.

Bij mij thuis is het de laatste jaren een traditie geworden omdat het gewoon heerlijk comfortfood is en toch een wauw-factor heeft. Ik heb het dan over varkenshaas in bladerdeeg. Malse varkenshaas, omhuld in een laag paddestoelen of champignons die gebakken zijn in wijn en knoflook. Serveer er lekkere champignon of pepersaus over en het is echt genieten geblazen. In het verleden serveerde ik deze graag met aardappelkroketten omdat dat voor mij een nostalgisch kerstgevoel geeft. Als groenten serveer ik er graag lekkere haricot verts met spek bij en nog wat appelcompote met een vleugje kaneel en kersen. Voor jullie kookgekken raad ik mijn Ongelooflijke ovengeroosterde aardappels aan en blijven de haricot verts toch wel een must.

Maak de pakketjes van tevoren en bewaar ze in de koelkast met vershoudfolie. Bekwast ze voordat ze in de oven gaan met geklutst ei of eigeel en bak ze af. Een (voor mij in ieder geval) heerlijk nostalgisch en klassiek kerstdiner. Eet smakelijk en met je dierbaren. Ho ho ho en kookon.

Wat heb je nodig:
Voor 2 personen (dus kwestie van verdubbelen met meer personen):
2 kleine varkenshazen of 1 grote van circa 300 gram.
150 gram champignons of gemengde bospaddenstoelen
1 kleine rode ui
1 theelepel dille
1/2 theelepel tijm
Klontje boter
Olijfolie
Zout
Peper
1 teen knoflook fijngehakt
Glas witte wijn
4 plakken bladerdeeg
1 ei

De how to:
Als je twee kleine of één grote varkenshaas hebt wil je ze graag gelijkmatig garen. Snijd, als je één grote varkenshaas hebt, deze doormidden. Doe het volgende. Vouw het uiteinde om zodat deze net zo dik is als de rest van de varkenshaas en steek vast met een cocktailprikker. Bestrooi de varkenshaas rondom met zout en peper.
Varkenshaas in bladerdeeg 1

Zet een pan op middelhoog vuur en doe er een scheut olijfolie in. Schroei de varkenshazen aan alle kanten dicht en laat ze op een stuk keukenpapier geheel afkoelen. Verwijder daarna de cocktailprikker.
Varkenshaas in bladerdeeg 2
Laat ondertussen de plakken bladerdeeg op kamertemperatuur komen.

Hak de champignons/bospaddenstoelen en de ui fijn. Zet een koekenpan weer op middelhoog vuur. Doe een scheutje olie in de pan. Hak de teen knoflook fijn en doe deze bij de olie. Laat 1 minuutje bakken (zorg dat de knoflook niet zwart wordt) en voeg nu de champignons, ui, tijm en dille toe en wat zout en peper.

Als de champignons/paddenstoelen en de ui zacht zijn en het vocht bijna is verdampt doe je een klontje boter erbij. Laat de boter smelten en giet dan de wijn erbij. Laat de wijn op matig vuur inkoken tot het vocht zo goed als geheel is verdampt. Breng op smaak met zout en peper en laat de inhoud van de pan in een bakje volledig afkoelen.

Als alles is afgekoeld is het tijd om je pakketjes te vouwen. Bestuif je werkvlak met bloem. Leg twee plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot de varkenshaas er ruim op past. Doe nu de helft van de champignons in het midden en smeer beetje uit. Leg de varkenshaas op de rand van de champignons en smeer de randjes van het bladerdeeg met een natte vinger in met een beetje water.
Varkenshaas in bladerdeeg 4
Vouw het bladerdeeg nu over de varkenshaas en plak de met water ingesmeerde randjes dicht.
Varkenshaas in bladerdeeg 3
Besmeer nu de randjes die over zijn ook met je vinger in met een beetje water en vouw ook die randen om. Druk nu de randjes een klein beetje in met een vork waar een beetje bloem op zit. Bewaar de pakketjes op een op vel bakpapier, afgedekt met vershoudfolie, in de koelkast tot je gaat afbakken.
Varkenshaas in bladerdeeg 5
Als je de pakketjes wil afbakken verwarm je de oven en een bakplaat voor op 220 graden (210 graden hetelucht). Laat de pakketjes een beetje op kamertemperatuur komen (15 minuten uit de koelkast). Smeer de pakketjes in met geklutst ei of eigeel en leg ze daarna op een vel bakpapier in de oven. Bak ze af tot ze goudbruin zijn.
Varkenshaas in bladerdeeg 6

Varkenshaas in bladerdeeg 7

Serveer met een lekkere saus en lekkere ovengebakken aardappels, groenten en bijvoorbeeld appelcompote.

Share

2 thoughts on “Varkenshaas in bladerdeeg

  1. Ik heb het vlees vanmorgen klaargemaakt, zover dat het alleen nog in de oven moet. We krijgen Marletty en Ton op visite, dus wilde iets aparts maken en dacht aan jouw site. We zijn benieuwd hoe het smaakt!!!!!!!

  2. Pingback: De man zijn kerstrecepten | De man die koken kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *