Mexicaanse burger met jalapeñosaus

Mexicaanse burger met jalapeñosaus

Al weken loop ik met het idee om eens een nieuwe burger te maken. Deze Mexicaanse buger met jalapeñosaus was voor mij dan ook iets waar ik al tijden naar uitkeek. Het recept vormde zich de afgelopen weken. En hoewel de Mexicanen dit wellicht niet direct een Mexicaanse burger zullen vinden gooide ik er voor ons Westerlingen wel een flink aantal cliché ingrediënten uit de Mexicaanse keuken in. Zoals bonen, koriander, peper, avocado, limoen en nacho’s.

De tijd voor het maken was wat schaars. Ik heb mijn boek nu namelijk helemaal afgerond. Maar daar was nog wel wat werk voor nodig. De vormgever had een prachtig boek opgeleverd maar ik moest er nog wel even twee keer overheen voordat ook ik mijn stempel op het boek wilde drukken. Omdat je een beeld in je hoofd hebt hoe iets eruit moet komen te zien of welke sfeer het moet “ademen.” En die verwachting wilde ik dan ook graag op papier hebben.

Maar het is gelukt hoor. Het boek is nu precies naar mijn zin maar jongens wat een proces en werk zit er achter die bladzijdes. Wie denkt dat het even een receptje schrijven, begeleidend tekstje draaien en foto maken is heeft het mis. Maar ik kan, mede door de grote vrijheid van mijn uitgever, een boek op de markt brengen waar bij elke stap creatieve invloed heb kunnen hebben op het eindproduct. Hoe te gek is dat?

Nu is het toewerken naar de iets latere releasedatum en bekijken of er dan nog promotionele werkzaamheden gaan volgen zoals interviews en dergelijke. Retespannend. Maar goed even genoeg over mij? Hoe is het met u? Nog wat leuks meegemaakt? Nog wat lekkers gekookt? Het is de laatste tijd natuurlijk bij mij alleen maar het kookboek wat de klok of blog slaat terwijl ik uiteraard ook weet dat de verkiezingsgekte volop heerste, de wereld op sommige plaatsen in brand staat en de actualiteiten je om de oren vliegen.

Ik hoop dat u het mij vergeeft dat mijn wereldje momenteel wat klein is. Ik zie en lees het allemaal en heb ook best een mening maar u komt hier voor de recepten neem ik aan en niet wat ik allemaal van de problemen in de wereld vind. In ander nieuws moet ik wel zeggen dat mijn kleinste meid vorige week 4 jaar is geworden (wat!) en ze deze week voor het eerst naar de basisschool is geweest. Man o man, kan iemand de wijzers van de klok even tegenhouden? Mijn dappere kleinste meisje ook naar de grote school. Pff. Wat een mijlpaal. Dus ook hier gebeuren zeker ook een hoop andere belangrijke zaken van historische gebeurtenis. Hoewel dat dan voor mij en de heldin en de kleinste meid zelf een historische gebeurtenis is en niet in wereldorde grootte. Tenzij ze natuurlijk straks de eerste vrouwelijke premier wordt die wereldvrede voor elkaar krijgt. Dan zal ik u natuurlijk zeker wijzen op deze historische gebeurtenis. Wie weet wat er in dat wondere kleine en ondeugende koppie schuil gaat. Maar ok genoeg pappa geleuter, tijd voor een stoere burger!

Deze burger is letterlijk een bakbeest van ruim 150 gram per persoon. En ow man wat is deze lekker. Een echt overheerlijke saus van avocado, creme fraîche, honing, limoen en pepertjes. Twee plakken uitgebakken spek, tomaat, ketchup en bij gebrek aan een typische Mexicaanse kaas oaxaca gebruikte ik mozzarella. De burger bevat bonen, zongedroogde tomaat, komijn en koriander. En wie deze liever maakt op de BBQ kan dat natuurlijk ook doen. Gebruik dan wellicht wat paneermeel want de burger is wat breekbaar en daar heb je in de pan minder last van dan op de grill.

Wat heb je nodig:
50 gr zongedroogde tomaat
120 gr uitgelekte kidneybonen (blik)
300 gr mager rundergehakt
2 tl gemalen koriander
1 tl komijnzaad
Zout
Peper
1 middelgroot ei
Olijfolie
4 plakken gerookt ontbijtspek
2 grote plakken mozzarella

Voor de saus:
100 gr creme fraiche
1 teen knoflook
Zoveel jalapeñopeper als je durft (ik gebruik uit een pot)
1/2 avocado
1 tl honing
Sap van 1/2 limoen
Zout

Verder nodig:
2 lekkere hamburgerbroodjes
2 grote schijven tomaat
Ketchup
Handje nachochips

Nog meer nodig:
Staafmixer
Deksel voor op een koekenpan

De how to:
Maak eerst de saus door de crème fraîche, knoflook, jalapeño, 1/2 gepelde avocado, honing, limoensap en snuf zout te pureren. Proef en voeg eventueel nog wat limoensap toe.

Pureer 50 gram zongedroogde tomaat in een maatbeker. Laat de kidneybonen uitlekken. Doe de tomaat met de gehakt, koriander, komijn, bonen een flinke snuf zout en peper en het ei in een kom en meng en kneed door elkaar. Het geeft niet als de bonen heel blijven. Vorm er twee enigszins vochtige burgers van.

Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan en zet op middelhoog vuur. Bak de plakjes spek goudbruin en haal ze uit de pan (laat eventueel uitlekken op een stuk keukenpapier). Voeg nog wat olie toe en doe de Mexicaanse burgers in de pan. Druk ze iets aan tot een dikte van circa 3 cm. Bak de burgers op middelhoog vuur en draai ze enkele keren voorzichtig om en druk ze voorzichtig aan. Bak tot jouw gewenste gaarheid. Doe op laatst op elke burger twee dikke plakken mozzarella op de burgers. Dek de pan af met een deksel en laat de kaas smelten.

Snijd de broodjes open en beleg de onderzijde met wat ketchup, het spek, een schijf tomaat, de burger, saus en een handje nachochips. Enjoy!

Mexicaanse burger

Share

2 thoughts on “Mexicaanse burger met jalapeñosaus

  1. Grappig. Ik ben ook met jalapeños en burgers aan het experimenteren. Wat ik laatst deed was ook met zongedroogde tomaatjes uit olie en de jalapeños fijn snijden/hakken en dit door het gehaktmengsel gedaan. Wanneer je room/crème fraîche gebruikt voor de saus mogen er best wat jalapeños gebruikt worden als je van pittig houdt.
    Jij gebruikt hier ontbijtspek. Een tip is om hiervoor pancetta te gebruiken. Voor diegene die zeggen dat dit hetzelfde zou zijn als ontbijtspek, kan ik zeggen dat het veel meer smaak heeft.

    Maar het is een geweldige burger die hier staat. Hij was súper!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *