Met panko gepaneerde krokante kip, gevuld met baconboter

Ik ben dol op krokante kip. Een lekker knapperig goudbruin randje, malse en sappige kip. Dit schrijvende loopt het water mij al in de mond. Maar ja water in de mond vult niet en dus bedacht ik dit recept dat ik baseerde op diverse kip Kiev recepten die rondzwerven. Dit is mijn versie.

Hoewel het enigszins eenvoudig oogt zo’n gepaneerd kippetje zit de truc hem hier in de fantastische kruidige baconboter waarmee je deze ouwe tokker vult. Natuurlijk kan je dit machtig mooie kippetje na het vullen en paneren frituren voor de echte knapperige rand maar ik besloot enigszins op mijn, en indirect ook jullie lijn te letten. Niet dat jullie het nodig hebben maar baad het niet dan schaad het wel. Dus maakte ik dit kippetje in de oven. Maar als frituren of bakken in een flinke laag olie meer je ding is, doe dat dan vooral.

Ik at bij deze scharrelaar een lekker stokbroodje met wat smeersels en salade maar een lekkere stamppot, simpele pasta of wat rijst met groenten is ook heerlijk. Genot op het bord. Dus enjoy en kookon!

Wat heb je nodig:
Voor 4 personen:
4 kipfilets (liefst biologisch)

Voor de marinade:
300 ml karnemelk
1 eetlepel donkere basterdsuiker
1/2 theelepel uienpoeder
1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
1/2 theelepel zout

Paneren:

Circa 100 gram bloem
2 eieren (liefst biologisch)
Circa 150 a 200 gram panko
Olijfolie

Voor de baconboter:
175 gram roomboter op kamertemperatuur
3 plakken uitgebakken (gerookte) bacon of katenspek afgekoeld en fijngehakt
1/4 theelepel zout
Peper
Klein bosje verse bieslook (4 gram) fijngehakt
1 teen knoflook uitgeknepen
1/4 theelepel gedroogde dille
1/4 rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt

Nog meer nodig:
Ovenschaal van 28 x 20 cm

De how to:
Doe de avond van tevoren alle ingrediënten voor de marinade in een kom en roer door. Doe de marinade en kipfilets in een afsluitbare diepvrieszak en laat een nachtje marineren. Bak de spek tot deze mooi goudbruin is. Haal uit de pan, laat afkoelen en snijd in stukjes.

Snijd de boter in blokjes, doe de rest van de ingrediënten erbij en roer met een lepel of vork door elkaar tot het goed gemengd is. Leg de boter op een vel bakpapier. Rol op en draai de uiteinde dicht zodat het een rol wordt. Leg voor een paar uur in de vriezer.

Als het tijd wordt om te eten haal je de kipfilets uit de koelkast. Haal ook de boter uit de vriezer.
Verwarm een oven voor op 210 graden (200 graden hetelucht).

Leg de kipfilets met de dikke kant boven en in de lengte op een snijplank. Snijd met een scherp mes schuin in de dikke zijde van de kipfilet. Maak een inkeping van circa 7 cm lang maar snijd de filet niet door. Als het goed is heb je nu een soort flapje. Klap dit open. Snijd een plak van de baconboter en leg dat in de inkeping en druk hem weer dicht.

Doe op drie borden achtereenvolgens de bloem, 2 geklutste eieren en de panko. Leg de filet nu eerst in de bloem, schud af, leg in de eieren en rol om. Laat uitdruppen en leg daarna in de panko en rol om. Leg de filets in een ovenschaal en besprenkel met een klein beetje olijfolie. Zet voor 25 minuten in de oven tot de kip goudbruin en gaar is. Draai halverwege.

Of bak de filets enkele minuten in ruim olijfolie of in een frituurpan en leg daarna voor nog 10 minuten in de oven op een rooster (met daaronder een plaat met een vel bakpapier) om ze goudbruin en krokant te bakken.

Enjoy!
Kip kiev met baconboter en panko

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *