Meatloaf in bladerdeeg met bacon en champignonsaus

Meatloaf in bladerdeeg met bacon en champignonsaus

Ja lieve mensen, voor de kerst pak ik nog even uit met een extra lekker gerecht. Meatloaf is een gerecht waar soms wat neerbuigend over wordt gedaan. Maar man, o man, wat kan dit toch een enorm goed comfortfood zijn. Deze meatloaf, gevuld met spekjes, cheddar en een lekkere saus is een feest op tafel. Dit gehaktbrood wordt bovendien verpakt in een knapperig bladerdeeg en geserveerd met een rijke champignonroomsaus. Als je nu nog je neus ophaalt voor een feestmaal als dit, dan weet je niet wat je mist.

Wat heb je nodig:

Saus voor de vulling:
80 g tomatenketchup
2 ½ theelepel donkere
basterdsuiker
1 theelepel dijonmosterd
2 theelepels worcestersaus

Vulling:
olijfolie
100 g spekblokjes
1 witte ui
½ tot 1 rode peper
10 g verse peterselie
4 plakken cheddar
(smeltkaas)
200 g cream crackers
¼ theelepel zout
peper
1 groot ei
2 tenen knoflook
750 g gemengd gehakt

Voor het bladerdeeg:
540 g vers bladerdeeg
(2x 270 g van bijvoorbeeld
Tante Fanny)
bloem (voor het uitrollen)
1 groot ei

Voor de champignon roomsaus:
250 g kastanjechampignons
50 g spekblokjes
olijfolie
5 g verse peterselie (inclusief
steeltjes)
250 ml slagroom
½ kippenbouillonblokje
½ eetlepel worcestersaus
1 theelepel maïzena
peper

Nog meer nodig:
steelpan
koekenpan
keukenpapier
keukenmachine met hakmes
of theedoek met deegroller
kwastje
bakpapier
aluminiumfolie

De how to:
Begin met de saus voor de vulling. Breng de tomatenketchup, basterdsuiker, mosterd, worcestersaus en een klein scheutje water aan de kook in een steelpan. Laat, onder af en toe roeren, 1 minuut doorkoken. Haal van het vuur en laat afkoelen. Ga verder met de rest van de vulling. Bak de spekblokjes in een scheutje olijfolie in een koekenpan goudbruin en laat uitlekken op een stuk keukenpapier.

Snipper de ui. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de rode peper en hak een ½ of 1 rode peper fijn. Hak de peterselie inclusief steeltjes fijn. Leg de plakjes cheddar op elkaar en snijd in blokjes. Doe de ui, rode peper, peterselie en cheddar in een grote kom.

Maal de cream crackers fijn in een keukenmachine of leg ze in een theedoek, vouw dichten sla en rol met een deegroller tot ze de vorm hebben van fijn broodkruim. Weeg 150 gram gemalen crackers af. Doe deze samen met het zout, een snuf peper, het ei, uitgeperste
tenen knoflook de gebakken spekblokjes en het gehakt bij de rest in de kom. Voeg de helft van de saus toe en kneed goed door. Vorm van het gehakt een rugbybal van circa 25 cm groot en bestrijk hem helemaal in met een dunne laag overgebleven saus. Verwarm nu de oven voor op 180 graden (170 heteluchtoven). Verwarm een bakplaat mee.

Leg de 2 vellen vers bladerdeeg in de breedte op een vel bakpapier op elkaar. Rol met een (met bloem bestoven) deegroller uit tot een vel van circa 2 of 3 mm dikte die helemaal om de meatloaf past. Bestrooi het bladerdeeg met de overgebleven cream crackers. Leg de meatloaf, horizontaal, in het midden en bij de rand van het bladerdeeg. Vouw het bladerdeegom de meatloaf en kneed de naadjes stevig tegen elkaar.

Snijd eventuele hele grote flappen aan de uiteindes een stukje af of rol ze op. Druk deze uiteindes met een vork aan elkaar of vouw de rand met kleine stukjes over elkaar dicht. Leg een schoon vel bakpapier neer en til de meatloaf er op. Snijd met een scherp mes drie
gleufjes in het bladerdeeg van de meatloaf. Kluts het ei in een bakje los met een vork en bestrijk de meatloaf aan de bovenzijde, zijkanten en uiteinden met ei. Maak van aluminiumfolie een boog die over de meatloaf past, maar er zo min mogelijk aan vastplakt.

Schuif het vel bakpapier met de meatloaf op de hete bakplaat. Zet de plaat in de oven. Bak de meatloaf 70 minuten tot deze mooi goudbruin is. Verwijder na 30 minuten baktijd heel voorzichtig (!) het aluminiumfolie. Is de folie op sommige plekken blijven plakken? Bestrijk die plekjes opnieuw met losgeklopt ei. Haal na de baktijd uit de oven en laat 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.

Maak de saus wanneer de meatloaf in de oven staat. Snijd de kastanjechampignons voor de helft in plakjes en de helft in grove stukken. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de spekblokjes en champignons toe en bak onder af en toe roeren tot het spek goudbruin is en de champignons zacht zijn. Hak de peterselie inclusief steeltjes fijn. Schenk de slagroom in de pan. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Voeg de worcestersaus toe. Breng de saus aan de kook, zet het vuur zacht en laat circa 3 minuten zachtjes koken.

Meng de maïzena met 100 ml koud water. Voeg toe aan de saus en laat zachtjes doorkoken tot de saus de gewenste dikte heeft. Strooi de peterselie over de saus en voeg naar smaak peper toe. Verwarm, indien nodig, de saus vlak voor het serveren nog even en roer
goed door.

Serveer de meatloaf met de champignonroomsaus en bijvoorbeeld aardappelkroketjes,rode kool en/of haricot verts.

meatloaf in bladerdeeg met bacon en champignonsaus

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *