Drie soorten bladerdeeghapjes

naamloos

Uit de “Die man” request kwam het verzoek om bladerdeeghapjes te maken. Ik vind bladerdeeghapjes lekker als tussendoortje maar als je de vulling rijk genoeg maakt heb je er ook een lekkere maaltijd aan. Ik heb drie recepten voor je voor vullingen die je kan gebruiken. Iets vegetarisch en twee met vlees. Ik heb ze geprobeerd alle drie anders te maken dan wat je normaliter tegenkomt en hopelijk bevallen ze jou ook.

Wat heb je nodig:
Vulling 1:
Voor circa 6 vellen bladerdeeg
150 gram gehakt
Eén a twee theelepels van je favoriete rub naar keuze. Ik vond deze erg lekker:
Radonculous Low en slow Carolina Pulled Pork
Een grote wortel in kleine stukjes gehakt
2 geklopte eieren (beide in een apart schaaltje)
Paprikapoeder
Zout
Peper
1 teen knoflook uitgeknepen

Vulling 2
Voor drie grote calzones (6 vellen bladerdeeg)
Grote hand diepvriesblokjes spinazie
Half bakje champignons grof gesneden
3 a 4 plakken ham of een dikke plak ham in blokjes gesneden
Klontje boter
3 eetlepels pizza saus naar keuze maar ik gebruik mijn eigen Easy peasy pasta en pizza saus
Zout
Peper
1 geklopt ei
olijfolie

Vulling 3

Circa 12 hapjes (6 vellen bladerdeeg)
Handje gezouten pistachenoten uit de dop gehaald en grof gehakt
Stuk geitenkaas of blauwe kaas of brie
Honing
Poedersuiker
Geklopt ei
Sesamzaad

De how to:
Voor elk recept bak je de bladerdeeg tot deze goudbruin is en volgens de temperatuur zoals op de verpakking staat.

Voor vulling 1:
Verwarm de oven voor en laat de bladerdeegvellen ontdooien.
Bak en rul gehakt met de rub, knoflook, zout, peper en de wortel tot het gehakt gaar is. Proef en voeg zonodig nog wat rub toe.
Haal van het vuur en laat afkoelen.
DPP_10514
Roer in een schaaltje het geklopte ei door het gehaktmengsel.Doe een flinke schep vulling in het midden van het velletje bladerdeeg. Kwast de randjes in met geklopt ei en vouw dicht (als een appelflap). Kwast de buitenkant in met geklopt ei en bestrooi met zout, peper en paprikapoeder. Bak de pakketjes tot deze goudbruin zijn.
DPP_10520

Voor vulling 2:
Dit is meer een maaltijd of lunchsnack. Wil je de calzones kleiner? Gebruik dan één vel bladerdeeg. In dat geval is deze vulling genoeg voor zes kleine calzones.

Verwarm de oven voor en laat de bladerdeegvellen ontdooien.
Bak de champignons met een scheutje olijfolie in een koekenpan. Ontdooi de spinazie in de magnetron en giet overtollig vocht af. Voeg, als de champignons wat zachter worden, een klontje boter toe. Voeg dan zout, peper en de spinazie toe en roer goed door tot deze goed heet is. Voeg drie eetlepels pastasaus toe, roer goed en haal de pan van het vuur. Snijd de ham in blokjes en roer deze door de vulling.

Leg twee velletjes bladerdeeg op elkaar en rol ze met wat bloem uit tot een mooi vierkant van een paar millimeter dik. Leg één derde van de vulling in het midden en kwast de randjes in met ei.
DPP_10515
Vouw dubbel en vouw de randjes over elkaar heen als een calzonepizza. Kwast je “pizza” in met geklopt ei en bak in de oven tot goudbruin. Eet je de grote variant als lunch of maaltijd? Serveer dan met een frisse salade.

Vulling 3:
Verwarm de oven voor en laat de bladerdeegvellen ontdooien.
Snijd een aantal vellen bladerdeeg doormidden zodat je kleine driehoekjes hebt. Snijd de kaas van jouw keuze in blokjes en leg stukjes in het midden van je bladerdeeg. Leg er wat grofgehakte pistachenootjes bij en besprenkel met honing. Dit wordt even passen en meten per hapje wat je erin kwijt kan.
DPP_10516
Vouw de korte hoek van je bladerdeeg naar het midden en vouw dan de buitenste twee hoeken over elkaar (zie foto).
DPP_10517

DPP_10518

DPP_10519
Knijp of vouw de bovenrand dicht en bekwast met geklopt ei. Bak de hapjes goudbruin en besprenkel ze, als ze nog een beetje warm zijn, met honing, poedersuiker en sesamzaadjes.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *