Chocoladebrownietaart met een kern van gesmolten chocolade

Chocoladebrownietaart

Wat moet je schrijven over de liefde van je leven zonder dat dit af doet aan de kracht van deze eerste zin? Mijn lief, mijn heldin. De moeder van mijn kinderen. De sterkste vrouw die ik ken. Die alles wat bij mij ontbreekt zo ogenschijnlijk gemakkelijk aanvult. De vrouw, die nu al bijna langer onderdeel uitmaakt van mijn leven dan dat zij daarin ontbrak.

We ontmoette elkaar in de kroeg. Zij 16 en ik 17. Het was liefde op het eerste gezicht. O zo cliché maar door haar weet ik wel dat het echt bestaat. Mijn heldin en ik leven volgens een simpele filosofie. We blijven bij elkaar zolang het leuk is samen. Natuurlijk zijn er momenten geweest dat het niet altijd lachen gieren brullen was. Of dat de één de ander uit de put mag halen. Maar dat blijft wel onze basis. Drie kinderen maken de moeite die we daarvoor willen doen alleen maar groter. Maar elkaar bevragen, waarderen en elkaar blijven vinden is onze sleutel. Ook als je elkaar soms even kwijtraakt in een druk bestaan. En humor. Dat is nog zo een sleutel. Samen lachen, heel veel lachen.

Haar kracht en de rust die zij brengt zijn enkelen van haar grootste waarden. De manier waarop zij keuzes maakt. Stappen in het diepe zet. Ik ben van de vastigheid, zij durft dat te verlaten. Is veel avontuurlijker. Als zij het denkt te kunnen volg ik haar tot het einde van de aarde. Zo wisselde ze na haar opleiding toch maar van beroep omdat haar hart dat aangaf en maakte ze zich een hele nieuwe discipline eigen. Maar die kracht was er ook toen ze drie zwangerschappen en bevallingen heeft doorstaan. Geen klagen maar dragen. Geen piep kwam eruit. Wel drie kinderen.

En ze herstelde op een manier waar een topsporter jaloers op zou zijn. Stond gebroken nachten en dagen op om voeding te geven en te zorgen. En ging na elke zwangerschap weer trainen om fit te worden. Na de geboorte van onze laatste trainde ze hard en rende de tien kilometer in een tijd waardoor ze meteen in haar klasse eerste werd. Zo is ze. Als ze haar zinnen ergens op zet. Dan gaat ze ervoor.

Haar schoonheid, kracht, doorzettingsvermogen, haar humor, hoe lief ze is, haar geduld en haar liefde voor reizen, sport en eten. Het zijn allemaal eigenschappen en kenmerken waardoor ik van haar hou. Ze kan me aarden als mijn hoofd gaat zweven. Laat me mijn gang gaan als ze ziet dat ik dat nodig heb. Ze weet van mijn olifant weer een mug te maken. Ze kan om me lachen tot de tranen over haar wangen lopen. Verbazen. Ze is het luisterende, niet oordelende maar oplossende oor. En haar glas is altijd halfvol. Ze weet altijd de positieve kant te bekijken en gaat niet zitten sippen. En mijn god wat is ze een goede moeder. In het woordenboek zou haar foto moeten staan bij de term “moeder”.

Maar de eigenschap waarmee ze mij het beste aanvult is dat zij ervoor weet te zorgen dat ik door haar een beter mens wil zijn. En daar ben ik haar voor altijd dankbaar voor.

Lang nadenken over het hoofdingrediënt voor deze ode hoefde ik niet. Want mijn lief is gek op chocolade. Maar wat is nou een ultiem chocoladerecept en doet haar eer aan? Ik bedacht dit recept voor haar als het ultieme chocoladedessert. Chocoladebrownietaart met een Oreobodem, een warme chocoladekern en gezouten zoete honingnoten. Dit odegerecht is voor mijn lief, heldin, mijn rots in de kolkende zee die het leven heet. Ik hou van je!

Wat heb je nodig:
Voor 12 personen:

Voor de bodem:
2 rollen oreo (a 154 gram)
80 gram boter

Voor de brownielaag:
160 gram boter
200 gram pure 72% cacao chocolade
4 grote eieren gesplitst in eiwit en dooiers
½ tl bakpoeder
2 eetlepels honing
38 gram bloem
1,5 eetlepel cacao
150 gram kristalsuiker
Een zakje ongezouten en gemengde noten (ongeveer 250 gram)
Zeezout
Poedersuiker

Voor de Ganache

100 ml slagroom
100 gram pure chocolade 72% cacao


Handig om te hebben:

Appelboor
Keukenmachine

De how to:
Bekleed de onderkant van een 24 cm taartblik met bakpapier. Maal de Oreokoekjes helemaal fijn in een keukenmachine (of handmatig met een theedoek met deegroller). Smelt de boter in een steelpan en voeg deze bij de Oreokoekjes. Als je een keukenmachine hebt, voeg dan de boter toe als de keukenmachine draait. Geen keukenmachine? Meng dan alles goed door met een lepel. Doe het Oreo/botermengsel in het taartblik en spreid het met een lepel uit tot een gelijkmatige laag op de bodem. Druk nog even aan met de lepel en zet het taartblik in de koelkast.

Verwarm de oven nu vast voor op 180 graden (170 graden bij een heteluchtoven).

Scheid eigeel en eiwit in twee aparte kommen. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf tot er zachte pieken ontstaan. Ik test altijd of ze goed stijf zijn door de kom op zijn kop te houden. Dit doe je maar één keer niet goed, geloof me. Voeg, als de eiwitten stijf zijn, de suiker toe en klop het nog even door. De suiker hoeft niet opgelost dus gewoon even snel doorkloppen is alles. Zet de kom nu even opzij.

Zet de steelpan weer op het vuur en los de boter voor de brownie op. Zeef ondertussen de cacao, bakpoeder en bloem bij elkaar in een kommetje en roer goed door. Zet even opzij.

Haal, als de boter gesmolten is, de pan van het vuur en voeg de 200 gram chocolade toe. Roer goed door tot deze gesmolten is en glanst. Zet de pan 5 minuten opzij en mix de eierdooiers even snel door elkaar met je mixer. Voeg nu de warme chocolade toe en mix totdat het mengsel één geheel is. Dit is met minder dan een minuutje mixen zo voor elkaar en hoeft zeker niet langer. Pak nu je taartblik uit de koelkast en vet de randen goed in met boter.

Spatel nu je chocolademengsel rustig bij de eiwitten en spatel alles rustig door totdat er geen wit meer zichtbaar is. Spatel nu je bloem/cacaomengsel er rustig doorheen. Het mengsel lijkt nu qua structuur een beetje op karamel of kauwgom. Schep of spatel dit in het taartblik en egaliseer de laag. Voeg een handje ongezouten noten toe, duw deze in je beslag en bewaar de rest van de noten voor als de taart klaar is. Zet het taartblik in de oven.
Chocoladebrownietaart
Bak de taart zo rond de 25 a 30 minuten (bij mij was het 27 minuten). De taart is klaar als de buitenkant stevig en gaar is maar de binnenkant nog vrij zacht. Als je prikt met een satéprikker moet de binnenkant dus nog wat nattig zijn. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Snijd na tien minuten de rand los en verwijder de rand van het taartblik en laat hem verder afkoelen.
image
Als de taart bijna volledig is afgekoeld ga je verder met de honingnoten.

Zet een pan op het vuur en rooster de overgebleven noten lichtjes in een hete koekenpan. Voeg de honing toe, roer de noten goed door en haal daarna de pan direct van het vuur. Strooi een snuf zout over de noten, hussel en leg de noten op de taart op de manier die jij mooi vindt. Laat de noten een beetje afkoelen en bewaar de taart daarna met huishoudfolie in de koelkast totdat je deze wilt serveren. Ik raad aan de taart zeker een uur af te laten koelen in de koelkast.

Wanneer het tijd wordt om te serveren haal je de taart vast uit de koelkast om de ganache te maken. Bestuif de taart eerst, vanaf een beetje hoogte, lichtjes met wat poedersuiker. Zet daarna een schone steelpan op het vuur. Voeg de slagroom toe en doe de chocolade in een apart bakje. Als de slagroom aan de zijkant belletjes begint te vertonen en nog net niet begint te koken giet je deze over de chocolade. Laat het bakje even staan en roer dan goed door tot je een mooi glimmend chocomengsel hebt.

Snijd de taart in punten.
Chocoladebrownietaart
Boor, voorzichtig, met een appelboor uit het breedste stuk van elke punt taart een stukje brownie. Boor de bodem niet door! Schenk nu met een lepel de warme ganache in de gaten en serveer je taart meteen.
Chocoladebrownietaart

Chocoladebrownietaart
Welkom in de chocoladehemel!
image

Share

3 thoughts on “Chocoladebrownietaart met een kern van gesmolten chocolade

  1. Goddelijk! Echt werkelijk de BESTE chocoladetaart ooit! Ga niets interessants vertellen als je de taart aansnijdt want het gesprek valt stil bij de eerste hap. Als je jezelf een cadeau wilt geven, moet je deze taart beslist maken!
    Let wel op bij de noten, die worden keihard nadat de honing koud geworden is. Ik kreeg de appelboor er niet meer doorheen zonder dat de bodem brak. Dus misschien eerst gaten boren en dan de noten erover heen? Het recept is zo fijn opgeschreven dat het lekker makkelijk is om te maken, bedankt Walter!

  2. Pingback: Paas inspiratie - De man die koken kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *