Die man doet mee: Food Revolution Day 2014

20140505-092235.jpgOp 16 mei is het zo ver. De derde wereldwijde Food Revolution Day. Door de Jamie Oliver Foundation georganiseerd om wereldwijd het belang van vers en gezond te koken onder de aandacht te brengen. Dit jaar wordt als doel gesteld om ook kinderen zoveel mogelijk te betrekken. Want kinderen zijn onze toekomst.

Koken vanaf scratch en de kennis over voedingsmiddelen is helaas niet meer een vaardigheid die automatisch overgedragen wordt van generatie op generatie. Met Food Revolution Day wordt hier aandacht aan gegeven om kookvaardigheden levend te houden. Tekenend voorbeeld van afglijdende kennis is dat 20% van de kinderen in Australië denkt dat pasta van dieren vandaan komt. Of dat kinderen denken dat melk uit de supermarkt komt. En zo zijn er legio voorbeelden hiervan.

Door de vele ingrediënten en E-nummers in pakjes en zakjes eten is vaak niet meer zichtbaar wat we eten. We moeten dan ook niet vergeten dat het grootste belang van de voedingsmiddelenindustrie niet zit in zo gezond mogelijk eten aanbieden. Wel in het tegen lage kosten op de markt zetten van een product dat aan minimumeisen moet voldoen.

Bij vers koken heb je dit probleem niet want je ziet elk ingrediënt dat gebruikt wordt en weet dan ook wat er precies in je gerecht zit.

Wist je dat kinderen die food smart zijn weten:
Wat er in hun eten zit?
Waar hun eten vandaan komt?
Dat er in diverse seizoenen diverse producten beschikbaar zijn?
Hoe ze moeten koken?
Wat voor effect eten op hun lijf heeft?

16 Mei doe ik zeker mee. Ik zal dan met mijn kinderen de keuken in duiken. Op 18 mei pak ik dit groter aan. Ik heb vrienden en familie uitgenodigd om samen met mij en mijn en hun kinderen gerechten van de wereld op tafel te toveren en gezellig met elkaar te eten. De lijst van mensen die meedoet groeit en wereldwijd zijn er fantastische initiatieven op scholen, verenigingen en in woonwijken. Op kleine schaal en evenementen met duizenden mensen. Op 16 mei zal er om 15 uur ook nog eens een livestream zijn op foodrevolutionday.com waarbij er kookles wordt gegeven door Jamie. Niet alleen leuk maar ook in een poging om in het Guinness world book of records te komen.

Eigenlijk is er geen excuus niet mee te doen. Als je om gezond en vers eten geeft en een goede (kook)toekomst voor je kinderen, doe dan mee.
Kijk op www.foodrevolutionday.com of op facebook voor meer info.

Dit artikel is samengesteld met dank aan info uit Jamie magazine.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.