Die man leest: The BBQ book van DJ BBQ

DPP_11481
Eerder schreef ik al over het aanstaande boek van DJBBQ en nu is het net aan het begin van de zomer uit. Voor een kleine twaalf euro krijg je een boek met 50 BBQ recepten. Geschreven door Christian Stevenson ofwel DJBBQ en gevuld met foto’s van David Loftus de huisfotograaf van Jamie Oliver. De subtitel is “The ultimate 50 recipes to change the way you barbecue.” Is dat ook zo?

Opbouw:
Het boek begint met een korte introductie van Jamie Oliver, de dude DJBBQ zelf en daarna een simpele uitleg op welke manieren je de kolen of briketten kan ordenen in de BBQ om de hitte goed te verdelen en de recepten op een verschillende manier kan garen. Voor mij is dat een plus. Ik beschouw barbecueën als een kunstvorm in het koken. Door het ordenen van de kolen op een simpele manier uit te leggen en te vertellen hoe het werkt met hittezones verlaagd dit boek direct de drempel voor de recepten. Elk recept in het boek begint dan ook eerst met de wijze waarop je de kolen moet ordenen om het recept op een juiste manier klaar te maken en de temperatuur die ongeveer nodig is. Als BBQ-amateur vind ik dit een hele fijne en toegankelijke manier om de recepten dus ook echt te gaan proberen. Daarna volgen enkele BBQ tips en is het met de woorden van DJ BBQ “party time”.
DPP_11482
De hoofdstukken zijn ingedeeld in grillgerechten, slow en low (langzame gaartijd op lage temperatuur) gerechten, bijgerechten, salades en rubs en salsa’s en sauzen. Een op zich logische indeling al had ik de rubs, salsa’s en sauzen voorin geplaatst omdat hier veel naar wordt verwezen in de recepten en je die pagina’s dus best veel nodig zal hebben.

De recepten:
Elk recept past op één pagina en wordt vergezeld van een pagina met prachtige en smaakmakende foto’s. Ik zweer dat mijn buik begon te knorren toen ik begon te lezen en te kijken naar zoveel lekkers. Elk recept start met de wijze hoe je de BBQ moet indelen en welke temperatuur je ongeveer nodig hebt. Soms is dat omschreven als een soort hitte (staat uitgelegd in het boek) of een temperatuur als je de BBQ als een buitenoven gebruikt. In dat geval is een thermometer voor je BBQ dus wel van belang.

De recepten zijn simpel omschreven wat ze direct ook heel toegankelijk maakt voor de nieuwkomers en logisch voor de doorgewinterde BBQ-ers. Al kan het voor sommige beginnende BBQ-ers wel wat intimiderend overkomen om je BBQ uren op temperatuur te houden. Door de goed omschreven methode (en het gebruik van een thermometer) hoeven dit soort recepten echter geen obstakel te zijn. En als je een beetje wil spijbelen kan je het ook in de oven proberen. Het op temperatuur houden hoeft gelukkig bij lang niet alle recepten. Maar wat wordt er nu precies geboden in die vijftig recepten en voor die twaalf euro? DPP_11483
Klassiekers als een hamburger, kip op bierblik, en pulled pork mogen natuurlijk in geen enkel BBQ-boek ontbreken en staan er dus in. Deze bekende klassiekers krijgen veelal wel een DJBBQ jasje en gaan vergezeld met een bijgerecht, saus of een rub die het recept net even anders maken dan in andere boeken. Namen als “chili con carnage” of “BBQ saus from the planet DAMN!” werken mij meteen op de lachspieren. DPP_11485 Maar buiten de “nieuwe” klassiekers zie ik ook veel recepten die voor mij nieuw zijn. Ik snap dat dit niet alles zegt, ik ben immers geen BBQ expert maar eend op colablik? Dat zal niet bij iedereen een belletje laten rinkelen. Verder zie ik heerlijk ogende vis taco’s, maïskolf met mango chili boter, een bacon firebomb (gevuld gehakt omwikkeld in bacon) of lamskoteletten met een heerlijk ogende rub en een yoghurt,mosterd,chilisaus.

En zo gaat het boek nog maar even door. Ook wordt gebruik gemaakt van diverse soorten houtsnippers om je vlees een extra smaak te geven. Pluspunten vind ik dat. Dit soort recepten maken dit boek tot een feest en tonen de creatieve en prettig gestoorde kant van DJBBQ. En alles is natuurlijk prachtig vormgegeven. DPP_11484
Oordeel:
Is het boek, zoals de titel suggereert, een verandering voor de manier waarop je barbecuet? Als je voorheen een vleesverkolende zomergriller was wellicht wel. Als je bekend bent met de BBQ en inmiddels al in staat bent vlees te bereiden zonder bijbehorende koolstoflaag en zelf al eens marinades of rubs maakt, dan wellicht niet. Wel vind ik dat de recepten zich positief onderscheiden door een persoonlijke touch. En ik zie toch echt wel dingen die ik nooit eerder ben tegengekomen. Maar goed, ik ben geen diehard barbecuefanaat.

Wat het boek wel doet is een enorme passie afstralen. En ik kan dan ook niet wachten om mijn BBQ vol te gooien met al het lekkers. En daarmee maakt dit boek het voor een ieder zeker de moeite waard om aan te schaffen. Dus gooi je vlees in een rub, orden je briketten, heb soms een paar uur geduld en schaf voor de gekkigheid een BBQ thermometer aan. Prachtige foto’s, leuk omschreven en ook nog eens een gratis Foodtube kanaal waar je veel van de recepten in een video terug kan vinden. Dit alles voor een miezerige twaalf euro. Daarmee mag dit boek niet in je collectie van BBQ boeken ontbreken.

Rock on DJBBQ.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *