Mango mess met magnetron meringue

Ik ben weer volop aan de kook. Niet dat witte poeder of die zwarte frisdrank maar gewoon, achter mijn fornuis. Op één of andere manier komen er veel toetjes en gebak uit mijn kookkoker de laatste tijd. Op zich niet erg, heel erg lekker zelfs, maar dat betekent wel dat je komende tijd nog wat zoete recepten gaat krijgen van me.

Gelukkig loopt mijn “to do lijst” van hartige gerechten ook behoorlijk vol. En dan zijn er nog de Spaanse gerechten die op stapel staan. Want Spaanse kook-inspiratie heb ik ook nog opgedaan tussen alle zon, strand en zee. Het is nu puur even een kwestie van de tijd vinden om het allemaal te maken. Want nu ik thuis ben en even uit alle blogs, het zeven weken dieet, sporten, boekrecensies, sociale media, dagbaan en schoolgebeurtenissen ben getrokken is het weer even zoeken naar een balans. Ik heb laatste tijd ook wel een beetje zitten twijfelen of het bloggen niet teveel tijd kost. Hoe leuk ook, er ligt toch wel wat druk op om twee keer in de week iets nieuws te koken en er weer een semi-guitig stukje bij te produceren. Het is ook niet zo dat ik hier voor betaald krijg of er iets echt vanaf hangt.

Maar dan kijk ik naar mijn bezoekersaantallen en zie ik wel de laatste tijd weer een stijging en er is toch een groep trouwe bezoekers die vanaf het eerste begin mijn gekrabbel en gestuntel in de keuken blijft volgen. Na wat zelfreflectie en nadenken wat het bloggen mij oplevert heb ik besloten dat ik het bloggen zelf nog steeds veel te leuk vind. En er is immers nog steeds een hele lijst met nieuwe recepten die ik wil maken en delen. En dus koken we on.. of zoiets. Ik heb gewoon weer even tijd nodig om die recepten allemaal te maken. Tijd, of een goed excuus. Dit recept was zo’n goed excuus om wat te proberen toen ik laatst plezierig bezoek kreeg. Zag je dat kunstige bruggetje? Ging ik zo over van de toekomst van blog, naar mijn waslijst aan recepten naar het recept van vandaag. Ik vond het zelf ook behoorlijk kunstig en soms mag je jezelf best wel eens op de borst kloppen. Maar genoeg papieren arrogantie. Het recept.

Dit recept is overheerlijk, redelijk simpel en gaat onherroepelijk tot reacties leiden. Het recept op een deel van dit recept, de magnetron (jawel) meringue is geïnspireerd op een recept van Culinette. Zij kreeg een storm van reacties over het maken ervan. Laat ik voorop stellen dat dit recept echt ontzettend makkelijk is. Maar dat het even proberen is. Ik had om precies te zijn één bolletje deeg van mijn recept nodig om de meringue de juiste gaarheid te geven. Hoe snel je meringue gaar wordt in de magnetron is namelijk afhankelijk van het wattage en sterkte van je magnetron. En dat verschilt dus bij een ieder. Maar zoals gezegd, even een bolletje proberen en bij het volgende bolletje weet je exact hoe het moet.

Met maar liefst 1 eiwit en 300 gram poedersuiker kan je een stuk of 8 grote meringues maken. Of een heleboel kleinere. Let er dan wel op dat je de magnetrontijd verkort. Ze smaken niet helemaal hetzelfde als de echte meringues maar het is een enorm goed, tijdbesparend en simpel alternatief.

Ik maakte een variant op eton mess. Een meringue toetje met aardbei. Alleen maakte ik het met mango. En dus noemde ik het mango mess. Enjoy en kookon!

Wat heb je nodig:
Voor de meringue:
1 eiwit
300 gram poedersuiker

Voor de mango mess:
2 mango’s één gepureerd de ander in blokjes
400 ml slagroom
1 theelepel vanilleextract
5 magnetronmeringues

De how to:
Doe de eiwit in een mengkom. Mix 20 seconden met een mixer op middelhoge snelheid. Doe dan de poedersuiker erbij en mix nog eens voor circa 30 seconden. Leg de mixer weg en kneed het deeg nu met je handen tot een kleverige maar stevige bal. Haal van deze grote bol een klein stukje en rol er een bolletje van ter grootte van een pingpongbal. Leg deze op een stuk bakpapier op een bord en doe deze voor circa 80 seconden op 900 watt in de magnetron. De meringue is klaar als hij mooi wit is en vooral niet donker of zwart. Afhankelijk van je wattage en tijd in de magnetron is het even aftasten. Bijvoorbeeld 70 seconden op 1000 watt of 70 seconden op 800. Even een bolletje proberen dus. Laat daarna de meringue 25 seconden rusten in de magnetron en haal dan eruit.

Maak van je deeg in ieder geval 5 meringues die je gaat gebruiken en bewaar de rest in een luchtdichte doos. Op die manier zijn ze behoorlijk lang houdbaar.

Klop de slagroom met de vanille tot een stevige slagroom of iets dunner tot er romige pieken ontstaan. Ik vind dat laatste altijd zelf het lekkerste maar het is puur je eigen smaak qua slagroom. Dik of dun dus.

Pureer de mango en snijd de andere in blokjes.

Neem 4 glazen of kommen. Begin met een laagje slagroom. Verkruimel 4 meringues bij de gepureerde mango en roer door elkaar. Schenk hiervan een laagje op de slagroom en doe er weer een flinke lepel slagroom op. Herhaal dit tot de glazen vol zijn. Roer met een lepel één keer door, verdeel de stukjes mango over de kommen en verkuimel de laatste meringue over de glazen. Enjoy.

Mango mess

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *