De man zijn versie van Dosa (hartige vega pannenkoeken)

De man zijn versie van Dosa (hartige vega pannenkoeken)

Het is inmiddels alweer twee weken geleden dat ik een weekje er tussenuit ben geweest. Even een frisse neus halen (de eerste dagen dan) in Oostenrijk terwijl hier het zonnetje heerlijk scheen. Daarna veranderde onze frisse neus ook in een rode en scheen de zon ook volop. Het was heerlijk er even uit. Niet op deadlines letten, niet bezig zijn met mijn eetpatroon om voor de vakantie nog wat vet te verwerken maar gewoon veel koken, wandelen, spelen, bergen zien en af en toe een flink biertje drinken. Er was tijd voor een boek, spelletje en goede gesprekken. Bizar dat alleen een andere plek dit soort rust geeft en je thuis toch vervalt in de dagelijkse drukte. Zou ik toch eens wat mee moeten. Die rust thuis ook hebben in plaats van peper op de plek waar het licht niet schijnt.

Maar goed, de kids zijn weer naar school, de dagbaan is weer begonnen en er lagen bij thuiskomst twee boeken om te recenseren. Dus weer volop aan de slag. We kunnen er in ieder geval weer even tegenaan. Er staat trouwens nog een leuk project op stapel. Op 26 en 27 mei sta ik op de Libelle Zomerweek. Niet in een eigen stand of in een kookdemo ofzo maar ik kook een tweetal kleine gerechtjes deze dagen voor de bezoekers van de stand van Groentehelden. Een leuk project waar ik veel zin in heb. Dus ben je ook op de zomerweek? Wip even langs. Maar genoeg geschreven tijd om te koken!

Het is vandaag weer woensdag en dus weer tijd voor een doordeweeks en gezond recept. Een heerlijke gevulde Dosa. Een Dosa is een hartige pannenkoek die gevuld wordt. Het recept komt oorspronkelijk uit India en wordt daar ook als ontbijt gegeten. Voor mijn versie liet ik mij inspireren door een recept van Jamie Oliver uit Jamie’s Comfortfood en meerdere andere recepten van het net. Ik maakte er zodoende mijn versie van. Een heerlijke pannenkoek met kruidige vulling die lekker is met wat chutney en kwark.

Bij dit gerecht kan je all the way gaan en de dosa zelf maken zoals ik dat deed of bak “normale” ongezoete pannenkoeken of gebruik tortilla’s. De dosa zelf bakken is zeker niet moeilijk maar het vergt even geduld met de eerste pannenkoek om te zien wanneer deze klaar is om te vullen.

Wat heb je nodig:
Voor circa 4 a 5 dosa

Beslag of gebruik tortilla’s of ongezoete pannenkoekenmix:
250 gram kikkererwtenmeel
1 theelepel bakpoeder
2 theelepels mosterdzaad
Snuf zout
Olijfolie

Vulling:
Blikje linzen circa 120 gram uitgelekt
1 stengel bleekselderij in dunne reepjes
500 gram zoete aardappel
250 gram aardappels (pof)
1 duimgrootte stuk gember geschild en in lucifers gesneden
2 theelepels mosterdzaad
1 rode peper in ringetjes (optioneel)
Sap van circa 1/2 limoen en nog wat extra voor erbij
1 rode ui in dunne ringen gesneden
1 theelepel garam masala
1 theelepel komijnzaad
1 teen knoflook fijngehakt
Klein bosje verse koriander
Hand cashewnoten of gemengde noten
Olijfolie
Zout

Voor erbij:
Mangochutney
Magere kwark

De how to:
Voor de vulling:
Was de zoete aardappel en gewone aardappel en droog ze. Pof de hele zoete aardappel en gewone aardappel in een oven op 190 graden (180 hetelucht) op een vel bakpapier. Bak voor circa 30 – 60 minuten tot de aardappels zacht zijn en verwijder de schil. Meng de twee soorten aardappels door elkaar maar houd het mengsel nog wel een klein beetje grof.

Geen zin om te poffen? Schil ze dan en kook ze beetgaar in ruim water en prak ze daarna door elkaar maar let op, maak er geen aardappelpuree van.

Doe daarna in een koekenpan een flinke scheut olie. Zet het vuur zacht. Doe eerst mosterdzaad, dan komijn en verse gember in plakjes/lucifers en halveer die. Voeg de gesneden ui, bleekselderij, chilipeper (naar smaak) en knoflook toe en bak tot de ui zacht is. Roer de uitgelekte linzen erdoor. Roer nu de garam masala en de geprakte aardappels er doorheen met de noten en een scheutje water. Bak en roer af en toe door tot het vocht is verdampt maar zorg dat de aardappels niet aanbakken.

Breng je mengsel op smaak met limoensap (begin met het sap van een kwart limoen ), een klein bosje verse koriander (begin met circa 5 gram) en wat zout. En doe er dan eventueel nog wat sap, zout of koriander bij. Zet het vuur uit.

Voor het beslag:
Maak nu je dosa beslag. Meng kikkererwtenmeel, mosterdzaad, bakpoeder en een snuf zout en 600 ml water door elkaar en klop met een mixer tot een waterig beslag.

Zet een pan op middelhoog vuur en laat deze goed heet worden. Wrijf met een prop papier wat olijfolie in een pan. Doe één a twee soeplepels beslag in de pan. Het moet genoeg zijn voor een dunne pannenkoek. Laat de pannenkoek rustig bakken. Maak de dosa, als de bovenkant droog is, aan de onderkant voorzichtig los met een spatel maar draai hem niet om. Doe als de bovenkant droog is een paar eetlepels vulling op 1/3 afstand van de rand en rol de dosa voorzichtig op. Blijf de dosa nog een beetje omdraaien in de pan tot de dosa rondom mooi goudbruin is.

Bewaar de dosa in een warme oven tot ze allemaal klaar zijn. Serveer met wat mangochutney, magere kwark, verse koriander en wat partjes limoen.
dosa

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *