Super Food voor familie en vrienden – Jamie Oliver (boekrecensie)

De man leest: Super Food voor familie en vrienden – Jamie Oliver (boekrecensie)

 

boekrecensie jamie oliver super food voor familie en vrienden

Wie Jamie Oliver niet kent heeft de afgelopen jaren in een hol geleefd. En dus ga ik dat niet uitleggen. De kok, restauranteigenaar, voorvechter van vers koken, minder suiker in producten, ondernemer en vader brengt zijn 18e kookboek uit. Super Food voor familie en vrienden.

Dit boek, bedoelt om gezonde en verse maaltijden op tafel te zetten (voor familie en vrienden), zit weer barstensvol nieuwe inspiratie. Voor wie het vorige boek van Jamie niet kent, Super food heeft niets te maken met superfoods. Dit boek legt de nadruk op “gewone” producten die tezamen zorgen voor een gezond en gebalanceerd voedingspatroon. Met andere woorden, super voeding. Met ontbijtrecepten die allen onder de 400 calorieën zitten en hoofdmaaltijden die op 600 calorieën uitkomen.

Het idee voor Super Food voor familie en vrienden komt vanuit deze gedachte van Jamie: “Het woord ‘familie’ heeft voor iedereen een andere betekenis, vooral als het op eten aankomt. Voor mij gaat het bijvoorbeeld vooral om samen genieten van gezellige en voedzame gerechten, en dan komt je vaak uit bij minder gezonde dingen- maar niet in dit boek! Hier draait het om goede verantwoorde maaltijden voor elke dag […]” Het boek draait in die zin om het optimaal voeden van je dierbaren. De vele recepten, ook in dit boek gefotografeerd door Jamie, zitten daarmee weer in de lijn van het vorige boek. Verwacht dus geen uitbundige recepten met grote hoeveelheden vlees, vis of pasta. Maar alles in een verhouding die we eigenlijk zouden moeten eten om in balans te blijven. Dit betekent niet automatisch dat het boek gericht is op kinderen, die toch ook bij een familie horen. Maar de porties zijn wel meer op families afgestemd. Of je kinderen los gaan op deze recepten hangt echt af van de smaak van je kinderen. Wel bevat het boek wat handige informatie om met deze soms lastige eters om te gaan.

De recepten in dit boek bevat “gezondere” varianten van in Engeland populaire maaltijden. Denk aan curry’s en stoofpotten, sheperds pie,  vistaart met aardappelpuree, taco’s, viskoekjes en dal. Maar ook een hoofdstuk met ovenschotels (traybakes) waarbij je alles grotendeels in één ovenschaal bereid. Waar moet je aan denken bij dit boek? Wat dacht je van diverse soorten smoothies, pap, eieren en zelfs gezonde donuts voor het ontbijt. Snelle happen die binnen 25 minuten op tafel staan zoals Sri Lankaanse garnalencurry met rijst en babymais, gegrilde runderkebabs met salade feta en pita.

Verder is er een hoofdstuk salades waarbij de tandoori—kipsalade en warmgerookte forelsalade er echt uitspringen. Verder bevat het boek hoofdstukken met pasta en risotto (spaghettitaart, garnalenrisotto en pompoen mac ‘n’cheese), soepen en keuken hacks (snelle trucs om grote hoeveelheden voor te bereiden voor toekomstige maaltijden zoals pastasaus of kipnuggets). Het boek eindigt met het hoofdstuk “Gezond en gelukkig” waarbij je tips, trucs en advies krijgt over voeding. Een interessant hoofdstuk om door te nemen en het belang van kauwen, vezels, calcium, suiker en dergelijke te lezen.

De foto’s in het boek zijn sfeervol en mooi. Omdat de vele recepten als gerecht gemengd zijn ogen sommige foto’s wat druk voor de ogen. Daar is echter niet echt aan te ontkomen als het nou éénmaal flink gevulde gerechten zijn. De sfeerfoto’s van Jamie met zijn vrouw ogen spontaan en geven het achterliggende idee van het boek wel weer. Dat je samen voor gezonde voeding staat en het als ouders/gezin een gezamenlijk belang is.

Het is gemakkelijk te zeggen dat dit boek “meer van hetzelfde” is ten opzichte van Jamie zijn vorige boek. Aan de andere kant steekt hij zijn nek uit in een strijd die dicht bij zijn hart ligt en waarbij hij op een missie is om te laten zien dat gezond en vers koken bereikbaar en lekker is. Daarnaast is het een behoorlijk rekenwerk om de gerechten samen te stellen in de combinatie die Jamie voor ogen heeft met x gram vet en x gram zout en zoveel porties groenten of fruit. Hij had zich er gemakkelijk vanaf kunnen maken door een kookboek te maken met “gewone” recepten maar hij kiest daarin juist de weg met weerstand.

Mijn conclusie over dit boek is de volgende. Er zijn wat mij betreft drie lijnen die je kan volgen. Je hebt aan de ene kant de Jamie fans, die al jaren de kok trouw volgen en zijn missie wel of niet ondersteunden en de andere kant de mensen die neutraal een kookboek kopen.

Voel je de lijn die Jamie met dit boek doorzet niet: Dan zal het zomaar kunnen zijn dat je wellicht begint af te haken met Jamie zijn missie. Het kan zijn dat je liever weer terug wil naar de tijd van maaltijden in 30 minuten of gerechten die hij op zijn reizen ontdekt. Dan kan het zijn dat de kok langzaam van je afdrijft tot hij wellicht een stap terug zet of een nieuwe richting kiest in een volgend boek.

Als je de missie van Jamie volgt: Vond je zijn vorige boek leuk, dan is dit boek er één waarbij de lijn wordt doorgezet en je niet zal teleurstellen. Het biedt nieuwe inspiratie in een boek bomvol met gebalanceerde recepten en informatie.

Als neutrale koper: Dit boek is een boek voor mensen die op zoek zijn naar balans in hun maaltijden en het niet erg vinden om daarin te minderen met de vlees-en visconsumptie en de hoeveelheid groenten en fruit willen opschroeven. Dit boek bevat creatieve en smaakvolle recepten maar heeft wel duidelijk een verhaal dat meer is dan “gewoon lekker eten.”

Super food voor familie en vrienden is nu verkrijgbaar:
Auteur: Jamie Oliver
Prijs: 29,29
ISBN: 9789021563466

Dit boek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgeverij. Deze recensie betreft slechts mijn eigen mening.

Share

2 thoughts on “Super Food voor familie en vrienden – Jamie Oliver (boekrecensie)

  1. Ik vond zijn vorige boek te gek, dus deze lijkt me ook gaaf! Had eerst het idee dat het wel heel familie gericht zou zijn maar als ik zo lees wat voor recepten hij behandeld, is dit ook een dikke aanrader als je geen kids hebt 🙂

    • Ja eens.. misschien had ik dat nog moeten vermelden. Ik vind het niet perse op mensen met kinderen gericht. Misschien dat je kinderen zelfs de neus ophalen. Het is maar wat je ze voorschotelt en hoe makkelijk ze eten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *