De man leest Ottolenghi Het kookboek – Yotam Ottolenghi

De man leest Ottolenghi Het kookboek – Yotam Ottolenghi

ottolenghi-het-kookboek

Wie de naam Yotam Ottolenghi niet kent, kent dan waarschijnlijk ook de onmiskenbare indruk niet die hij de afgelopen tien jaar heeft achtergelaten in de kookboekenwereld. De uit Israël afkomstige chef die begon pas in 1997 met zijn koksopleiding. Daarvoor studeerde hij filosofie en werkte hij als journalist. Hij heeft in de afgelopen tien jaar de wereld laten kennismaken met zijn recepten die sterke invloeden kennen uit het Midden Oosten. Wat begon als een keten van Deli’s met Sam Tamimi in Engeland werden daarna ook restaurants

Zijn eerste kookboek dat hij schreef met Sam Tamimi is sinds kort vernieuwd verkrijgbaar en ik mocht het recenseren. Ottolenghi noemt het boek zijn eerste poging voor het maken van een kookboek. Recepten die als het ware een blauwdruk zijn geweest voor de recepten die erna zijn gekomen.

Het boek kent een kei-rode kaft waarmee het onmiskenbaar in je kast herkenbaar zal zijn. Een hernieuwde uitgave dus waarmee Ottolenghi gekscherend aangeeft dat het een idee was om als zin in dit boek op te nemen dat als je niet van knoflook of citroen houdt je maar direct naar de laatste bladzijde moest gaan. Het is zijn wens om de recepten zo natuurlijk mogelijk te houden en bewust ingewikkelde bereidingsmethoden achterwege te laten. Weinig drukte en gedoe in de bereiding is Ottolenghi zijn methode om een gerecht fris te houden zoals hij zegt. Dat en dat de ingrediënten herkenbaar zijn. Weet en proef en ruik wat je eet dus.

Het eerste kookboek is ooit gemaakt door de grote vraag van klanten ernaar. Het was Ottolenghi en Tamimi hun manier om te communiceren, barrières te slechten en over gedachten te wisselen van eten.

Wat vind je in dit boek dan? Heel simpel, vier hoofdstukken. Groenten, peulvruchten en granen, vlees en vis, brood en gebak en de provisiekast.

In groenten, peulvruchten en granen vind je recepten, heel verrassend, met deze ingrediënten maar ook her en der met vlees zoals speck (spek?). Het gaat er in dit hoofdstuk om dat groenten, peulvruchten en granen eigenlijk de hoofdrolspelers zijn. Venkelsalade met feta, granaatappel en sumak, ricotta-gnocchi in aubergine met salieboter, asperge met zeekraal, koude paprikasoep met zure room en bloemkoolbeignets. In vlees en vis vind je onder andere lamsrack met koriander en honing, gestoofde ossenstaart, kip met saffraan, hazelnoten en honing, kwartel van de barbecue met mwoghrabiesalade, garnalen met tomaten, olijven en arak of geschoeide tonijn met pistachekorst en papajasalade.

In brood en gebak staan zelfgemaakte foccacia, brioche, gehakttaart, zoete aardappelgalettes, Parmezaanse koekjes, chocoladekarameltaart en bijvoorbeeld worteltaart met walnoten en diverse brownierecepten. Het hoofdstuk provisiekast bevat wat recepten voor sauzen, jam en hoe je bijvoorbeeld vanille-essence of granola maakt.

Hoewel het boek een facelift heeft gehad ogen de foto’s enigszins gedateerd. Daardoor komen niet alle recepten even mooi naar voren. Wat een verschil met de huidige foto’s. Overigens is het iets waar Ottolenghi zelf naar verwijst en waar hij zich nu enigszins voor schaamt. Maar het is ook een statement om het oude wel te behouden. Zo was het destijds en dit was het beste wat toen voorhanden was. De recepten zijn veelal duidelijk maar vragen je soms wel om even na te gaan wat een bepaald ingrediënt is of waar te krijgen. Verder zie ik her en der wat vreemde taalkeuzes. Speck in plaats van spek. Oudbakken brood, makarons in plaats van macarons. Wellicht had dat taal technisch nog ergens een update kunnen krijgen. Het zijn kleinigheden overigens.

Dit is een leuk boek voor wie wil zien wat (mede) de katalysator is geweest voor het succes van Ottolenghi en zijn team. Een boek dat nog steeds vol inspirerende recepten staat met een gigantische hint van het Midden Oosten.

Ottolenghi – Het Kookboek is nu overal verkrijgbaar.
Prijs: € 22,95
ISBN: 978 90 5956 740 5
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *