De man leest: Mag ik nog een hapje? – Francesca van Berk

Boekrecensie: Mag ik nog een hapje? – Francesca van Berk

Recensie Mag ik nog een hapje
Francesca van Berk, bij de meesten bekend als Francesca van “Francesca kookt” heeft haar carrière in de reclamewereld opgegeven om haar passie als foodblogger te volgen. Vijf jaar geleden werd ze moeder. Net als andere ouders stond zij daarbij ook voor de lastige taak haar zoon in de wereld van voeding wegwijs te maken.

Vijf jaar later brengt ze haar eerste kookboek uit. “Mag ik nog een hapje?” “Het praktische handboek voor de culinaire opvoeding van kinderen.” Het kleurige boek met ruim 120 recepten is geschreven vanuit een moederhart. Doel is om vanuit eigen ervaring ouders te helpen. Ze wil hen helpen bij de ontwikkeling van smaak van kinderen, info geven over (verse) voeding en er daarbij voor zorgen dat er genoten mag worden en plezier is aan tafel.

Hoewel Francesca geen voedingsdeskundige is of opvoedkundige bevat het boek een hoop informatie en tips waar ouders wat aan kunnen hebben. Fijn is dat de recepten en de informatie in dit boek ook nog zijn gecheckt door een diëtist. Daardoor is de info over voeding allemaal actueel. Fijn want vooral wat baby’s wel en niet mogen is daarbij van belang.

Het boek bevat dus veel informatie om de “culinaire opvoeding” te bevorderen. Een greep uit de vele informatie is bijvoorbeeld hoe je buiten de deur kan eten met je baby en op latere leeftijd je grotere kind. Of hoe je de “lust ik niet fase” kan overwinnen. Daarnaast bevat het boek informatie over suiker en zout, het eten van brood en over het maken van een eetplanning. Uiteraard zit daar wel een “Francesca sausje” over. Het is aan de lezer om te bepalen of je in de filosofie van Francesca mee gaat. Het uiterlijk van het boek heeft een heel persoonlijk en vrolijk tintje. Dit komt door vrolijke illustraties en veel foto’s van Francesca en haar gezin en smullende kinderen. De foodfoto’s zijn daarnaast mooi, sfeervol en speels geplaatst.

En de recepten dan? Wie de blog kent zal vertrouwd zijn met de schrijfwijze van recepten. Die zijn gemakkelijk en toegankelijk beschreven. Uiteraard wordt met recepten gestart vanaf het eerste hapje van de baby tot en met de volledige voeding van je kind na één jaar. Lezende voel je dat er veel zorg besteed is aan de recepten en informatie. Na de informatie over smaakontwikkeling van baby’s wordt begonnen met de eerste groentehapjes. Daarna fruit en gemengde hapjes. Dan de eerste babymaaltijden. Zeker niet saai een eenvoudige visstoof en risotto met doperwten en citroen. En vanaf 1 jaar wordt er qua recepten met de pot meegegeten.

Erg fijn is dat de recepten, in tegenstelling tot andere kookboeken voor kinderen, lekker gebalanceerd zijn. De hoeveelheden groenten, vlees, vis en pasta, aardappels of rijst voelen goed in balans. En aangezien de recepten in dat hoofdstuk telkens voor 4 personen zijn kan het hele gezin mee eten.

Voor het ontbijt staan er mooie recepten die je kan maken als er wat meer tijd is of je wat wil variëren. Bijvoorbeeld gezonde crumble of havermoutpap met blauwe bessen en citroen. Ook de lunchrecepten zijn veelal groenterijk (pluspunt!). Zo staan er stiekeme groentenpannenkoekjes en diverse wraps en soepen beschreven. Voor het avondeten zijn er onder andere enchiladas, pindasoep, oosterse vispakketjes, portobellopizza’s, eenvoudige lasagne en Surinaamse bami. Uiteraard mogen ook de zelfgemaakte toetjes niet ontbreken die dan wel bij uitzondering worden gegeven. En of het niet genoeg is staan er door het boek nog recepten voor verjaardagtraktaties, zelfgemaakte limonades en tussendoortjes.

De recepten bevatten geen grote lijsten ingrediënten. Soms staat er bij de ingrediënten een overbodige “verkrijgbaar in de supermarkt.” Dit had misschien beter bewaard kunnen blijven voor die dingen die juist niet in de supermarkt te verkrijgen zijn. Ook zijn soms zijn de hoeveelheden niet consequent. Er staat dan ergens “1 portie” fruit maar hoeveel is dat? Of 1 bakje aardbeien. Soms staat er 1 stronk, 1 flinke, of een middelgroot stuk van een groentensoort benoemd. Er staat dan bijvoorbeeld geen gewicht. In een ander recept staat er dan wel een specifiek gewicht benoemd van een soort groente of fruit. Dit is overigens mijn enige nitpicking. Dat het zulke kleine dingen zijn zegt genoeg.

Qua ingrediënten is het voor sommige ouders mogelijk even wennen om met kokosolie, kokosmelk of amandelmeel of dadelstroop te gaan werken. Het zijn tegenwoordig echter vaak wel de verantwoordere keuzes en het past in de nieuwe tijd van koken om deze producten (ook) te gaan gebruiken. Niet alleen de kinderen maar ook de ouders krijgen met dit boek een stukje culinaire opvoeding.

Stiekeme groentenpannenkoekjes
Ingrediënten voor 6 pannenkoeken
200 gr bloem
300 ml melk
2 eieren
Optioneel; snufje zout
Handvol spinazie grofgehakt
2 wortelen, geraspt
4 el (diepvries)doperwten
50 gr belegen kaas, geraspt
boter of olie om in te bakken

Maak het pannenkoekenbeslag door de bloem, melk, eieren en het zout te mengen in een kom. Meng goed door met een garde totdat je een klontvrij beslag hebt. Roer de gehakte spinazie, geraspte wortel, doperwten en geraspte kaas erdoor met een lepel.Verhit een pan met antiaanbaklaag en bak elke pannenkoek in een dun laagje vet. De pannenkoek heeft een paar minuten per kant nodig. Rol de pannenkoek op, snijd in rolletjes en steek een vrolijk prikkertje in elk rolletje.

Met “Mag ik nog een hapje?” wordt vanaf de start van de culinaire reis van je kind, tot ze met de pot mee mogen eten, een divers menu aan smaken en structuren meegegeven. Daarnaast een hoop tips en informatie voor deze reis. Wil je ten volste profiteren van dit boek en de culinaire opvoeding goed starten dan is het raadzaam dit boek vanaf het eerste begin te volgen. Niet alleen de kinderen maar ook de ouders kunnen een hoop leren van dit boek als ze open staan voor de visie en suggesties van de schrijfster. Of dit boek er voor zorgt dat je kinderen straks juichend op elk recept zullen aanvallen is natuurlijk niet te beloven. Dat hangt af van teveel andere bijkomende factoren. Maar een nuttige en smakelijke bijdrage kan het zeker leveren.

Concluderend is dit zeker één van de beste huidige kookboeken die op baby’s en kinderen is gericht. Aan de inzet van Francesca van Berk zal het niet liggen. Het is nu aan de ouders om dezelfde culinaire reis te willen maken en die extra stappen te zetten om de “culinaire opvoeding” een plaats te geven in het eigen gezin.

Mag ik nog een hapje?
Francesca van Berk
Prijs: €19,99
ISBN: 978-94-005-0725-8

Dit boek is mij door de uitgever op mijn verzoek toegezonden. Deze recensie geeft mijn persoonlijke mening weer.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *