De man leest: Food + Bier – Ross Dobson

De man leest: Food + Bier – Ross Dobson

Food en Bier

Ross Dobson is een Australische auteur van inmiddels al 14 boeken. Voor mij was hij onbekend maar wereldwijd zijn zijn bekendste boeken misschien wel zijn BBQ boeken en ook is hij eigenaar van twee restaurants. Normaliter worden in kookboeken de dranken die je bij gerechten drinkt als een bijzaak gezien. Maar Dobson pakt het anders aan.Hij kiest in zijn nieuwste boek prominent voor het drinken van diverse soorten bier bij zijn gerechten. Het concept is niet geheel nieuw. In 2015 en 2014 verschenen een tweetal boeken met soortgelijke titels. Maar niet voor niets heet zijn boek Food + Bier. Waarom? Omdat het oudste recept ter wereld bier is en het naar schatting al 9000 jaar geleden werd gebrouwen. Het drinken van bier, aldus Dobson, stimuleert het beloningscentrum, zelfs zonder alcohol. Met andere woorden, je krijgt er, net als met eten, een prettig gevoel van. En, na water en thee, is bier wel het meest gedronken drankje ter wereld.

Omdat de verscheidenheid aan ingrediënten in bier groter is dan met wijn kan je ze volgens Dobson misschien wel beter combineren met gerechten dan wijn. Het ouderwetse idee dat bier bij de arbeidersklasse hoort is volgens hem ook allang verouderd. Niet dat je geen wijn meer moet drinken maar bier past volgens hem goed bij zoutige, gefrituurde, pikante en vettige recepten. Dit boek is dan volgens Dobson ook bedoeld voor iedereen die de combinatie van lekker eten en een goed glas bier op waarde weet te schatten.

Na dit interessante intro over de reden van dit boek wordt voor de Nederlandse lezers uitgelegd wat pilsener, lager, donker bier, zwaar blond bier, witbier en stout is. Ook worden merknamen genoemd en dat maakt het voor de niet kenners wel makkelijker om het juiste bier te kiezen in de winkel.

Vijf hoofdstukken kent dit boek. Met de titel: “Aftrap (borrelhapjes), kleine kluifjes (vooral gevolgelte), Grotere beesten (varken, rund en lam), Lillian Gish (wat “slang is voor vis”) en Beste biermaatjes (hartige en vullende recepten). Tussendoor lees je informatie over diverse biersoorten zoals Amerikaanse pale ale, Ierse stout, Schwarzbier en dergelijke.

Qua recepten is er een grote verscheidenheid opgenomen: Pannenkoekjes met geplukte eend, jalapenopoppers, Thaise gegrilde kip salade, goulash, pulled pork, gestoofde schenkel, Libanese vis, viscurry, mieren klimmen in bomen (ja echt, maar dat is de naam voor een noedelgerecht), mosselen en bijvoorbeeld bonen met rijst.

De recepten zijn allemaal behoorlijk gericht op vlees of vis en het zijn vooral comfortfoodrecepten. Denk dus niet aan heel erg uitgebalanceerde recepten qua groenten of hoeveelheden vlees. Het zijn genietrecepten en niet recepten die je elke dag zou moeten eten. Net zoals dat je misschien niet elke dag bier zou moeten drinken. De recepten zijn natuurlijk geschreven zodat ze bij bier passen. Wat ik daarom soms wel mis is een suggestie waarmee je sommige recepten moet serveren. Soms staat het er wel, soms niet. Goulash bijvoorbeeld zonder iets erbij. Terwijl de runderstoof wel aardappelpuree als suggestie krijgt. Met wat groenterijke bijgerechten en suggesties om erbij te serveren had het de recepten iets completer gemaakt.

De beschrijving van de recepten is beknopt en veelal duidelijk. Soms zijn de handelingen wel erg beknopt en moet ik een zin twee keer lezen om te kijken wat de schrijver nu bedoelt. Sommige ingrediënten moet je even nagaan. Bijvoorbeeld waar je een Libanese komkommer, Poolse gerookte worst of geraspte palmsuiker kan krijgen. Kleine onduidelijkheden in een verder behoorlijk duidelijk boek.

Wat ik nog handig had gevonden was een voorbereidingstijd en bereidingstijd van de recepten. Die mis ik en het is vaak wel het eerste waar ik naar kijk als ik een nieuw recept wil proberen. Ook voor de vegetariers is er eigenlijk geen keus tenzij je vis eet.De fotografie van het boek is strak en donker. Het ademt een stoere sfeer uit en de recepten zien er smaakvol uit. Jammer vind ik wel dat sommige foto’s soms zo donker zijn dat je de gerechten niet altijd goed kan zien.

Food + Bier is een leuk boek maar niet één dat je dagelijks uit de kast zal trekken. Ondanks het feit dat de gerechten van mij iets “completer” hadden gemogen is het een boek dat je prima kan geven aan een bierliefhebber die verschillende smaakcombinaties wil proberen. Zoals Dobson zegt:”Bier leent zich voor zoutige, pikante, gefrituurde en vettige recepten.” En dat soort recepten staan er dan ook veel in dit boek. En daarom, geniet, maar doe het net als met bier, met mate. Proost.

Food + Bier is vanaf nu verkrijgbaar voor € 24,99 euro.

Dit boek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgeverij. Deze recensie betreft slechts mijn eigen mening.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitvoering Gebonden
Verschijningsdatum juni 2016
ISBN 9789000351251
Taal Nederlands