De man leest: Beweeg! – Arie Boomsma

Beweeg! – Arie Boomsma

Recensie Arie Boomsma-beweeg

“Beweeg! Van Arie Boomsa en de trainers van Vondelgym” is een boek vol goede intenties. Hoofddoel is om je te helpen de weg in te slaan naar een gezonder en gelukkiger leven. Want, zo stelt Arie Boomsma, bewegen in combinatie met een gezond leven maakt je gelukkiger. Of in ieder geval gelukkiger dan wanneer je dat niet doet. Arie Boomsma is al 28 jaar bezig met training. Hij is mede bekend geworden met het neerhalen van sociale en culturele barrières in zijn televisieprogramma’s en probeert dit nu weer. Na het openen van zijn eigen Vondelgym in 2015 met vier van zijn vrienden wil hij mensen nu via dit boek overtuigen om in beweging te komen.

“Beweeg!” Is geen kookboek, geen boek over voeding of boek over de ins en outs van bewegen. Het is eigenlijk een samenstelling van meerdere boeken. Van een kookboek, van persoonlijke verhalen en van sportschema’s. Dit samen moet de beginnende “bewegers” helpen naar een gelukkiger leven. Van kleinschalige oefeningen die je in het bos of speeltuin kan doen tot de intensievere sets. Sets waar de stap over de drempel naar een sportschool wel handig kan zijn, mits je thuis alle dumbells hebt liggen.

Elk hoofdstuk van dit boek begint met een excuus om niet te bewegen. Excuses als: “Ik heb gewoon niet de discipline om een paar keer week te sporten en al helemaal niet om dat lang vol te houden.” Of “Voor sporten heb ik gewoon geen tijd. Werk, vrienden, familie, slaap: Mijn dagen zitten al vol.” Elke keer een excuus dat daarna vakkundig de grond in wordt gewerkt. Hoezo geen tijd? Maak prioriteiten, beperk schermtijd voor de buis, investeer in jezelf. Neem de fiets of een aantal keer de trap, doe gewoon wat pushups, sta een halfuur eerder op. En al snel zullen de bekende excuses ook daadwerkelijk excuses zijn. Dan zit er volgens Arie Boomsma nog maar één ding op en dat is bewegen.

Die sluier voor de ogen verwijderen is wat Arie Boomsma beoogt. En dat gebeurt op een luchtige gemakkelijk geschreven manier. Voor je het weet ben je het boek door. De oefeningen in het boek zijn leuk en niet te moeilijk. De recepten zien er lekker en laagdrempelig uit maar ik mis her en der wel wat. Bij de recepten of iets als ontbijt, lunch of avondmaaltijd gerekend moet worden. Wanneer iets het meest geschikt is om te eten. Zoals de eiwitshake die kan zorgen voor spierherstel na een training. Dat zou een waardevolle aanvulling zijn. Alleen dat staat dan niet in het boek.

Een banaan avocado mousse met cacao, een spicey shake of een linzensalade met biet en geitenkaas zijn heerlijk maar hoe past dit in een gezond voedingspatroon? Wat is bijvoorbeeld de voedingswaarde? En wat heb je als “beweger” eigenlijk nodig aan voeding of hoe frequent zou je bijvoorbeeld moeten eten? Eet je juist voor het sporten of erna? Gewoon net iets meer informatie in een boek waarin recepten best een prominente plek krijgen. Het had zeker geholpen bij een dat zich immers op bewegen én gezond leven richt. Gezonde voeding is essentieel daarin. Het voelt daarin als een gemiste kans om het boek verder te verrijken.

Dan de oefeningen. Deze zijn deze echt geprobeerd zo toegankelijk mogelijk te maken. Maar ik mis vaak het aantal herhalingen van een set. Er staan bijvoorbeeld een 5-tal oefeningen beschreven maar meer dan eens staat er niet hoeveel herhalingen je moet doen of hoe je de juiste zwaarte van de gewichten kiest. Iets waar beginnende bewegers echt nut bij kunnen hebben. Een aanvulling zou zijn dat er iets meer informatie zou staan voor welke spiergroepen de oefeningen zijn. Dat je met de set “leg-day” je benen traint staat buiten kijf maar train je de kuiten, bovenbenen, de achterkant? Het had daarin net iets meer inzicht kunnen bieden.

Beweeg! Is een boek met alle goede intenties. Het vermaakt, geeft je de gelegenheid te reflecteren op je eigen excuses om niet te bewegen en wil je overtuigen. Overtuigen dat bewegen en een gezond leven je gelukkiger zullen maken en iets zijn waar je plezier aan kan beleven. Geen last dus maar een lust. Die sfeer ademt het boek dan ook uit. Het is geen boek voor de “die hard sporters” die zoeken naar de wetenschap achter bewegen. Geen boek vooor mensen die zoeken naar het hoe en waarom van gezonde voeding. Het is een boek dat lekker leest en vooral gemaakt is om de beginnende “bewegers” te inspireren. In een samenleving waarbij obesitas en de bijbehorende ziektes steeds meer de overhand nemen is het de hoop dat het dit boek lukt mensen over de streep te trekken.

Arie Boomsma – Beweeg
Uitgeverij Carrera
ISBN: 9789048832347
Prijs € 25,00

 
Dit boek is mij door de uitgever op mijn verzoek toegezonden. Deze recensie geeft mijn persoonlijke mening weer.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *