De man leest: Het Basisbakboek – Laura’s Bakery

Recensie: Het Basisbakboek – Laura’s Bakery

Recensie het basisbakboek laura's bakery

Laura Kieft, ook wel bekend als Laura van Laura’s Bakery is wederom een foodblogger die haar weg naar de boekwinkel heeft gevonden. Met ruim 320.000 unieke bezoekers per maand is het niet gek dat er van haar ook (eindelijk) een kookboek verschijnt.

Sinds april 2010 is zij al bezig met haar kookblog en sinds 2014 kan zij dit fulltime doen. Een droom van vele bloggers die na haar in de rij staan te trappelen. Met Het Basisbakboek wil ze je de basis en (ongeschreven) regels leren. Dat samen met haar beste basisrecepten. Ze wil je laten zien dat bakken helemaal niet moeilijk is maar nadat je de basis beheerst vooral een kwestie is van gevoel. Heb je de basis onder de knie? Dan zou je in staat moeten zijn om een enorme hoeveelheid aan variaties aan recepten te kunnen maken.

Na een inleiding waarin Laura je verteld dat mensen vaak te krampachtig zijn op het gebied van bakken en het uiteindelijk draait om het zien en snappen hoe bijvoorbeeld een goed beslag eruit moet zien, gooit ze je niet in het diepe. Eerst krijg je juist wat ongeschreven regels die voor het gemak toch even zijn opgeschreven. Zoals dat met boter, roomboter wordt bedoeld en wat de juiste maatvoeringen zijn. Daarna informatie over de basisbenodigdheden om te kunnen bakken en hoe je bepaalde ingrediënten kan vervangen. Denk aan suikers, eieren of melk. Dat is weer handig als je een allergie hebt of een ander voedingspatroon volgt. Als laatste leert Laura hoe je recepten kan omrekenen naar een andere bakvorm en geeft ze extra tips.

Dan is het baktijd. Maar dan wel eerst door te leren hoe je diverse vullingen en toppings kan maken om eindeloos te variëren. Botercrème, Lemon curd, aardbeienjam en bijvoorbeeld ganache. Ok, nu dan echt de basisrecepten. Na elk basisrecept een grote hoeveelheid variatierecepten. Ingedeeld in de hoofdstukken koekjes, cakes, brownies, biscuit (dat een taartlaag is), zandtaartdeeg en schuimpjes krijg je een hoop nieuwe bakinspiratie voorgeschoteld. Elk basisrecept begint met handige tips en trucs. Hoe je kan voorkomen dat toevoegingen in beslag zinken, hoe je iets moet bewaren, dat soort bruikbare tips.

De recepten zijn duidelijk en bij de basisrecepten vergezeld met handige stap voor stap foto’s. De foto’s zijn allemaal in een lichte setting genomen en de gerechten zien er smakelijk uit. Klein aandachtspuntje is dat het fijn zou zijn als omschreven was hoe je kan herkennen wanneer iets klaar is. Als het goudbruin, gestold, knapperig of juist nog wat wiebelig is bijvoorbeeld. Bij een groot deel van de recepten staat dat omschreven bij een ander deel niet. Het zou de basis bakkers onder ons nog net wat extra kunnen helpen.

Met Het Basisbakboek van Laura Kieft heb je letterlijk een zoet boek in handen. Niet alleen door de recepten maar ook de illustraties, vormgeving en zachte kleuren dragen daar aan bij.

Ik vind het origineel gevonden om vanuit enkele basisrecepten uit te breiden naar heel veel verschillende variaties. De beginnende bakker zal hier zeker plezier aan beleven. Maar vergis je niet, ook de al wat gevorderde koekenbakker zal genoeg inspiratie vinden om zijn of haar bakrepertoire uit te breiden.

Het Basisbakboek is nu verkrijgbaar:
Uitgeverij: Forte Uitgevers
Prijs: € 24,95
ISBN: 9789462501485

Dit boek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgeverij. Deze recensie betreft slechts mijn eigen mening.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *