De man die boeken schrijven kan

De man die boeken schrijven kan

Het is maandag en dus kunnen we de werkweek weer met frisse tegenzin tegemoet zien. Hoewel. Tegenzin? Ik heb beloofd dat ik nieuws zou brengen. En dat doe ik vandaag dan ook.

Volgend jaar kan ik u……trommelgeroffel….. verblijden met een heus “De man die koken kan kookboek!” Ja echt waar. Ik word auteur. Van een echt boek! Met bladzijden, foto’s en alles. #doeteenkleindansje.

De man die koken kan kookboek

In het diepste geheim, nou ja diep, in het redelijke geheim, ben ik al enkele weken bezig met het werken aan recepten voor dit boek.

Peter en Hans, de uitgevers van Aerial Media Company hebben mij begin juni gevraagd of ik interesse zou hebben in een eigen kookboek. Een onverwachtse wending aan een e-mail waarin ik hen vroeg of zij wellicht interesse hadden in mijn pen en kritische blik voor redactiewerk.

Of ik wel eens aan een boek had gedacht? Jazeker, het idee van een kookboek is iets waar ik al tijden mee liep. Maar dan wel vanuit de gedachte dat ik misschien ooit die kans zou krijgen als ik later groot zou zijn. Het is zo’n lat in je ambitie die je waarschijnlijk toch nooit zal bereiken. En nu werd de vraag mij gewoon gesteld of ik dat leuk zou vinden.

Behalve dat mijn hele hart ja riep was daar ook nog mijn verstand en dat nare stemmetje in mijn hoofd dat riep: “Ow dit is wel heel spannend hoor, dat kan jij toch helemaal niet? Doe maar gewoon want dat is al gek genoeg.” Ja dat stemmetje en ik zijn niet de beste vrienden. Het is de partypooper van mijn emoties. Maar toch, in redelijke zin moest ik ondanks mijn enthousiasme wel even nadenken. Want hoe moest ik een dergelijk project nou weer combineren met mijn dagbaan, de bende van drie, sportieve ambities en een blog. En zijn er wel mensen die wachten op nog een boek van een blogger? En dan een blogger die toevallig de man achter het fornuis is?

Maar goed, na een biertje en een goed gesprek met de heldin en wat ruggespraak bleef er maar één gedachte over. Deuren die op een kier staan moet je eigenlijk keihard open trappen. Je moet naar binnen rennen en vol goede moed roepen: “Kom maar op!” Figuurlijk dan hé! Ga nou niet allemaal elke deur op een kier open trappen omdat ik dat riep.

Ik bedoel dus dat je kansen moet benutten. De mooiste dingen gebeuren net buiten je comfortzone, beren op de weg moet je ontwijken, je kan alleen maar spijt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan en niet geschoten is altijd mis. Dus na vele van deze motiverende uitspraken die door mijn hoofd schoten ging ik het eerste gesprek met “mijn” uitgevers aan. Na het gesprek was ik alleen maar enthousiaster. Als deze mannen, met de brok ervaring die zij hebben, zo positief tegenover het idee van een kookboek staan dan moet ik daar zeker instappen. Ik zou gedurende zomervakantie nadenken over een concept en daarna zouden we elkaar weer ontmoeten.

Met een lijst met ruim 100 recepten en een idee hoe ik “mijn” kookboek zou willen maken ging ik na mijn vakantie het volgende gesprek in. Ik verliet het gesprek met een concreter idee, een kortere lijst met recepten (want het moet wel behapbaar zijn) en een heus contract om een boek te gaan schrijven! Het is een (spannende) droom die uitkomt!

Maar wat voor boek gaat het dan worden zullen jullie denken. Want wat wil ik, als hobbykok, jullie als lezer bieden? Wat is mijn idee eigenlijk over koken en wat voor soort recepten worden het? Ik ga jullie een tipje van de sluier oplichten.

Mijn kookboek zal twee soorten (verse) recepten gaan bevatten. Ten eerste zijn het recepten voor alle dagen in de week. Wanneer je uit je werk komt en er niet direct iets bijzonders is maar er gewoon lekker en vers gegeten moet worden. Lekkere ontbijtjes en maaltijden voor alle momenten in de week dus.

En dan zijn er die recepten die wil maken als er iets te vieren is, je eens iets bijzonders op tafel wil zetten of gewoonweg wil genieten van lekker eten. De feestmaaltijden dus. Mooie stukken vlees, chocoladerijke desserts, taart. De recepten waar één ding telt. Genieten! Met andere woorden, ik wil je als “Man die koken kan” gewoon heerlijke maaltijden voor alle dagen van de week gaan bieden.

Dat is dus meteen de geheimzinnige reden dat het momenteel wat rustiger wordt op mijn blog. Ik probeer wel elke week een nieuw recept te plaatsen maar ben komende maanden ook druk bezig met het bedenken, koken, fotograferen en schrijven van de recepten voor dit kookboek.

Het boek zal hopelijk volgend voorjaar in de winkels liggen en ik zal jullie de komende maanden ook een beetje meenemen in de productie van dit boek. Een achter de schermen van mijn schermen. Want wat komt er nu kijken bij het maken van een boek? Ik weet het ook nog niet haha maar ik zal mijn ervaringen met jullie delen! Zodra het boek te bestellen zal zijn zal ik daar natuurlijk uitgebreid aandacht aan besteden en ik hoop dat jullie het ook als een leuk cadeau voor jezelf of je vrienden en familie zal beschouwen. Ik voel me enorm vereerd voor deze kans en het vertrouwen van mijn uitgeverij en heb enorm zin in deze enorm leuke uitdaging! Maar, mijn keuken wacht, er moet gekookt worden! Dus voor nu kookon!

Share

16 thoughts on “De man die boeken schrijven kan

 1. Je had ons al nieuwsgierig gemaakt op FB. Dan ga je nadenken en dan komt dit ook in je op.
  Veel succes.
  En natuurlijk komt dit ook in mijn verzameling! ((Gesigneerd?)

 2. Net terug van vakantie lees ik dit! Wat ontzettend leuk, Walter! Gefeliciteerd. Natuurlijk wil ik dit boek, gesigneerd, in mijn verzameling hebben. En mocht je het willen uitbrengen in Duitsland dan help ik je graag met vertalen ? Ik verheugen mij nu al op het volgend voorjaar!

 3. wat een super leuk idee Walter.
  ik zit nu al vaak met het water in mijn mond als ik de heerlijke gerechten voorbij zie komen.
  Ik wil zeker het boek bestellen tegen die tijd.
  Voor nu veel succes van ons.
  henk en wilma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *