Makkelijke Griekse ovenschotel met groenten en kofta (traybake)

Voor vandaag heb ik een heel gemakkelijk recept op het programma staan. Het lijkt wat werk maar dat valt echt wel mee. Gewoon wat snijden en wat kneden. Voor dit gerecht heb je een ovenplaat nodig en één pan. En als je de voorbereiding hebt gedaan en je hebt bijvoorbeeld gasten dan hoef je het alleen maar in de oven te schuiven. Dit concept heet een traybake en ik kwam het als eerste tegen in een boek van Rudolph van Veen. Het principe vind ik echt geniaal. Allemaal ingrediënten op een ovenplaat doen die dan tegelijk klaar zijn.

Dit recept zou je dus bijvoorbeeld als smiddags kunnen voorbereiden. Dan bewaar je de ovenplaat afgedekt in de koelkast, schuift hem voor een half uur in de oven en de laatste zeven minuten a tien minuten voeg je alleen de eerder gekookte rijst nog even toe. En dan maar aanvallen. Voor dit recept maakte ik er gehakt kofta bij die ik deels vulde met linzen om wat extra (hartigs) te geven. Ik geef toe, op de foto lijken ze wat op drollen. Tsjah. Gelukkig is het uiteindelijk de smaak wat telt. En zo zien kofta er nou eenmaal uit. En ze zijn echt verschrikkelijk lekker. Dus hee, get your drol groove on. Echt een heerlijke gezonde en Griekse maaltijd dit. En zo fijn dit bijvoorbeeld te maken als simpel maal na oud en nieuw of de kerstdagen.

Wat heb je nodig:
Voor 4 personen

240 gram ongekookte rijst (ik gebruikte zilvervlies)

Voor het gehakt:
300 gram (liefst biologisch) gehakt
Flinke snuf zout
peper
1 teen knoflook geperst
1 eetlepel tomatenpuree
250 gram uitgelekte linzen

Voor de groenten:
2 tomaten, gehalveerd, in kwarten en dan weer in tweeën
2 rode uien dunne ringen van circa 3 mm
10 Champignons gehalveerd
1 Paprika (zaden verwijdert) in grove reepjes gesneden
10 Olijven
1,5 theelepel oregano
1 teen knoflook (geperst)
3/4 courgette in blokjes van 1cm dikte
Olijfolie

Verder nog:
10 blokjes Feta of 25 gram verkruimelt
Bakpapier

De how to:
Verwarm de oven voor op 200 graden (190 hetelucht) en houd een bakplaat apart. Meng alle ingrediënten voor het gehakt en maak er tien worstjes van met een gelijke dikte. Knijp ze zachtjes in met je vingers zodat ze er uit zien als kofta (ietwat geribbeld). Bewaar in de koelkast terwijl je met de groenten verder gaat.

Snijd de groenten en meng deze met wat olijfolie, de teen knoflook en de oregano. Houd de feta nog apart. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg de groenten er op. Leg de kofta er tussen maar zorg dat ze niet op de groenten liggen maar wel op de bakplaat. Zet de plaat voor 30 minuten in de oven. Breng alvast een pan met gezout water aan de kook.

Ga na 15 minuten aan de slag met de rijst. Kook de rijst ( ik had rijst die 8 minuten moest koken). Giet de rijst af en meng met een scheutje olijfolie. Haal de bakplaat uit de oven, schuif de groenten uit het midden opzij en roer alle groenten even om. Laat het vlees verder zoals het is maar schuif het wel opzij als het in het midden lag. Kieper de rijst in het midden van de bakplaat zodat er een heuveltje ontstaat. Brokkel de feta over de schotel en zet terug in de oven voor de resterende 7 minuten.

Haal de schotel uit de oven als het gehakt gaar is (test eventueel één kofta). Lekker met tzatziki of wat knoflooksaus.

Tip:
Als je dit recept al wilt voorbereiden zodat je het enkel nog in de oven hoeft te schuiven, maak dan in de middag vast alle ingrediënten klaar en doe alles, behalve de gekookte rijst al op een bakplaat met bakpapier. Bewaar afgedekt in de koelkast. Zet in de oven voor 30 minuten en voeg de laatste 7 a 10 minuten de gekookte rijst (die je hebt gemengd met wat olijfolie) en de feta toe om mee te verwarmen.

image

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *