Oosterse spareribs uit de oven of van de bbq

Oosterse spareribs uit de oven of van de bbq

Ik heb mijn liefde voor spareribs niet onder stoelen of banken gestoken in het verleden. En dat doe ik nog steeds niet. Sterker nog, ik plaats vandaag een nieuw recept voor spareribs uit de oven of de bbq. Maar deze keer doe ik dat met een oosters tintje. Het bereiden in de oven gaat precies hetzelfde als met mijn andere recept maar ik heb een nieuwe marinade en bbq saus bedacht. Een saus en marinade die ook heerlijk is bij kip of bijvoorbeeld rundvlees.

Wederom is dit een recept waarbij je je vingers opeet. Dus pas op dat je wel op het goede kluift bij het eten! En echt moeilijk is het niet. De ribs een dagje marineren, de volgende dag in de oven schuiven of op de bbq. Na de baktijd even bekwasten met je homemade bbq saus en klaar. Kind kan de was doen. Heerlijk om te serveren met stokbrood, gestoomde bospeentjes of een salade. Of een maïskolf en patat en ach, nog veel meer. Dit recept kan je dus maken in de oven (simpel) of als je wat meer van een uitdaging houdt op de bbq. Beide methodes beschrijf ik voor jullie. Je hoeft niet te wachten op mooi weer, haal met dit recept wat summervibes in huis. Eet smakelijk!

Veel plezier met dit recept en kookon!

Wat heb je nodig:
1,5 kg varkensspareribs (liefst biologisch)

Oosterse marinade:
1 eetlepel sojasaus
2 eetlepel donkere basterdsuiker
2 theelepels knoflookpoeder
1 eetlepel 5 spice
2 theelepels zout
2 eetlepels ketjap
Chilipoeder naar smaak

BBQ Saus met een oosters tintje
1 eetlepel gembersiroop
1 theelepel ketjap
2 eetlepels honing
2 steranijs
1 theelepel uienpoeder
100 ml Ketchup
1/2 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel uienpoeder
3 eetlepels ananassap
1 flinke theelepel sesamolie
100 ml water

Optioneel om toe te voegen aan de bbq saus:
1 theelepel hoisin saus
1/2 theelepel gemalen limoengras ( sereh) (optioneel)
Zoveel sambal als je lekker vind.

De how to:
Begin een dag van tevoren met het marineren van je ribs.
Verwijder de membranen/vliezen van de spareribs of vraag je slager dit te doen als je ze koopt. Doe dit door de sparerib om te draaien. Als het goed is zie je een soort van doorzichtig vliesje zitten. Prik met een scherp mes in de hoek van de sparerib zodat het een stukje loslaat. Trek nu met een stuk keukenrol het vlies van de sparerib af. Deze handeling moet je echt even doen. Anders trekt de rub niet goed in.

Meng alle ingrediënten voor de marinade. Wrijf je ribs nu goed in met de marinade. Wikkel het vlees op elkaar in vershoudfolie en laat een nacht in de koelkast staan.

Laat het vlees de volgende dag eerst goed op kamertemperatuur komen en verwarm een oven voor op 180 graden (een heteluchtoven op 170 graden).

Als het vlees op kamertemperatuur is leg je de ribs per twee op elkaar en pak je ze dubbel in met aluminiumfolie. Pas op dat het bot van de spareribs niet door het folie heen prikt. Leg de ribs horizontaal in de oven op een vel bakpapier en zet een bakplaat met een vel bakpapier onder je rooster i.v.mm eventueel lekken. Bak ze circa 2 uur a 2 uur 15 minuten of tot het vlees zacht is en los komt van het bot.

Ga na circa 1 uur garen aan de slag met de saus. Doe alle ingrediënten voor de saus in een steelpan. Ik deed de optionele ingrediënten er ook in maar als je geen zin hebt in veel boodschappen kan je ze weglaten. Voeg sambal naar wens toe (begin met een klein beetje) en roer goed. Laat dit, onder af en toe roeren, circa tien minuten zachtjes koken of tot de saus lekker is ingedikt. Laat de saus daarna afkoelen.

Als de ribs 2 uur a 2 uur en 15 minuten hebben gegaard en het vlees los komt van het bot (anders iets langer garen dus) is het tijd voor de laatste stap. Laat de oven aan staan.

Haal de ribs uit de oven en uit de folie. Kwast de ribs geheel in met de bbq saus. Leg de ribs in de braadslede in de oven op dezelfde temperatuur als voorheen. Na circa vijftien minuten als het vlees zacht is en de ribs goudbruin zijn door de saus, zijn ze klaar.

Voor de BBQ:
Als je wilt bbq-en verwarm de bbq dan voor op 180 graden en maak gereed voor indirect grillen.

Als het vlees op kamertemperatuur is leg je de ribs per twee op elkaar en pak je ze dubbel in met aluminiumfolie. Pas op dat het bot van de spareribs niet door het folie heen prikt.Leg de verpakte ribs dan op de indirecte kant van de bbq met gesloten deksel voor circa 2 uur en houd de bbq op temperatuur door regelmatig briketten of kolen bij te vullen.

Ga na circa 1 uur garen aan de slag met de saus. Doe alle ingrediënten voor de saus in een steelpan. Ik deed de optionele ingrediënten er ook in maar als je geen zin hebt in veel boodschappen kan je ze weglaten. Voeg sambal naar wens toe (begin met een klein beetje) en roer goed. Laat dit, onder af en toe roeren, circa tien minuten zachtjes koken of tot de saus lekker is ingedikt. Laat de saus daarna afkoelen.

Als de ribs twee uur hebben gegaard en het vlees los komt van het bot (anders iets langer garen dus) is het tijd voor de laatste stap.

Haal de ribs uit de folie en leg de ribs op de indirecte zijde van je bbq en kwast ze in met saus. Doe het deksel op de bbq. Draai de ribs circa elke tien minuten en kwast ze opnieuw in. Na twintig a dertig minuten, of als het vlees zacht is en de ribs goudbruin zijn door de saus, zijn ze klaar.

azia Spareribs uit de oven 2

azia Spareribs uit de oven 7

Share

5 thoughts on “Oosterse spareribs uit de oven of van de bbq

  1. Pingback: Kerstrecepten en inspiratie voor oud en nieuw 2017 - De man die koken kan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *